Duminică,
15.09.2024
Innorat
Acum
10°C

România, a patra cea mai coruptă ţară UE, potrivit raportului Transparency International

România, a patra cea mai coruptă ţară UE, potrivit raportului Transparency International

România se situează în Uniunea Europeană pe locul 24 din 28 în ceea ce priveşte percepţia privind corupţia, scorul României scăzând cu un punct în 2018 comparativ cu anul anterior, potrivit unui raport anual al organizaţiei Transparency International.

Organizaţia Transparency International a prezentat marţi raportul anual privind Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) la nivel global, gradul de corupţie în sectorul public fiind stabilit prin consultarea unor experţi şi oameni de afaceri din cele 180 de ţări incluse în analiză.

Potrivit clasamentului pe anul 2018 privind corupţia realizat de Transparency International, România se situează pe locul 61 la nivel mondial, având 47 de puncte, în scădere de două poziţii faţă de 2017.

Indicele Transparency International foloseşte o scală de la 0 la 100, în care 0 puncte înseamnă un grad extrem de ridicat de corupţie, iar 100 de puncte, lipsa corupţiei, scrie Mediafax.

La nivelul celor 28 de state ale Uniunii Europene, România (47 de puncte) se situează pe locul 24.

Primele trei poziţii privind percepţia asupra corupţiei ridicate sunt ocupate de Bulgaria (42 de puncte), Grecia (45) şi Ungaria (46 de puncte).

"Deşi România şi Bulgaria au realizat unele progrese în ultimii ani în raportul IPC, ambele au înregistrat o scădere de un punct într-un an marcat de un scandal major de corupţie în Ungaria şi proteste anticorupţie masive în România", notează Transparency.

 Grecia a pierdut trei puncte din 2017 şi până astăzi, în timp ce punctajul Ungariei a scăzut cu opt puncte în ultimii cinci ani.
Cu un scor mediu regional de 66 de puncte din 100, UE şi Europa de Vest rămâne cea mai bine clasată regiune în ceea ce priveşte percepţia privind corupţia, însă în ultimii ani s-au înregistrat evoluţii îngrijorătoare ce problema corupţiei rămâne una majoră chiar şi în această regiune.

Un raport al Consiliului Europei a confirmat că membrii ai instituţiilor democratice europene au fost beneficiari ai unui scheme de spălare de bani iniţiată de oficiali de la Baku cu scopul îmbunătăţirii imaginii internaţionale a Azerbaijanului.

Mai mult, în unele ţări europene au venit la putere lideri politici cu tendinţe populiste, care exploatează temerile cetăţenilor pentru a-şi justifica maniera nedemocratică de guvernare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

???

Acum 5 ani

Si in tarile care se afla inaintea Romaniei in ceea ce priveste coruptia au fost proteste de strada gen. m....e?
Raspunde

Erwin

Acum 5 ani

Da, in toate țările amintite de tine au fost proteste!! Ce vrei sa spui, ca ar trebui sa stam în casa și sa acceptam sa ne fure Dragnea și toată șleahta lui de Teleorman?
Raspunde

Jean

Acum 5 ani

Ne sta bine alaturi de fratii nostrii balcanici si de fratiorii unguri, asteptam sa mai intre in UE si fratii sarbi , albanezi, bosniaci, si ne indepartam de podium, dar ce ati vrea sa ne comparam cu Luxemcurg, Beligea sau cu Olandus. suntem putin corupti si asa ne place, ia mai lasati-ne , impecabililor :-()
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

DECEBAL

Acum 5 ani

...sa vedeti CORUPTIE in BENELUX ! numai aia sunt uniti si matura tot sub covorul mare european ! ...stie tata Juncker cum se face !?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus