Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-6°C

PSD și PNL își arogă meritele pentru construcția aceluiași drum în județul Sibiu: 8 km în peste un deceniu

PSD și PNL își arogă meritele pentru construcția aceluiași drum în județul Sibiu: 8 km în peste un deceniu

PSD și PNL își arogă meritele în cazul centurii orașului Mediaș în același timp. Atât social-democrații, cât și național-liberalii au transmis astăzi comunicate de presă în care promit că varianta ocolitoare a orașului va fi construită, cu referire la faptul că CNAIR a publicat anunțul de participare pentru procedura de achiziție publică pentru proiectare și execuție a drumului.

8,5 km - asta este lungimea pe care ar trebui s-o aibă centura orașului Mediaș. Acest drum nu a putut fi construit până acum de niciun guvern „de la Revoluție încoace”, așa cum o spun chiar reprezentanții celor două partide. Simpla publicare a anunțului privind organizarea licitației pentru identificarea unei firme care să proiecteze și să construiască centura i-a determinat pe reprezentanții a două partide oponente să se laude cu acest lucru. Nici măcar CNAIR nu a publicat un comunicat de presă pe propriul site despre acest subiect.

„Un mare succes al PNL”

„La propunerea parlamentarilor PNL de Sibiu, Mediașul va avea centură ocolitoare” este titlul comunicatului de presă transmis de organizația PNL Sibiu pe adresa Turnul Sfatului. Liberalii precizează că în data de 31 ianuarie 2019, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat licitația pentru proiectarea și construcția variantei ocolitoare a Municipiului Mediaș.

„Este un mare succes al PNL, deoarece acest obiectiv de investiții nu ar fi fost posibil dacă parlamentarii PNL de Sibiu – Raluca Turcan, Mircea Cazan, Nicolae Neagu și Constantin Șovăială – nu ar fi propus un amendament la Legea bugetului de stat pentru anul 2018. Ne-am bătut cu toate instrumentele parlamentare pentru a moderniza infrastructura rutieră și a scoate traficul rutier greu din oraș. Ne vom asigura că acest proiect va avea bani suficienți în buget, ca să se realizeze cât mai repede” - se menționează în comunicat.

Fotografia atașată pe pagina de Facebook a PNL Sibiu Fotografia atașată pe pagina de Facebook a PNL Sibiu

Sibenii de la PNL mai spun că și-au propus ca „să impună Guvernului PSD-ALDE și alte obiective de investiții importante pentru români: investiții în școli, în spitale și în infrastructura rutieră”.

PSD: Ne ținem de cuvânt

La curt timp, am primit un comunicat de presă de la social-democrați, cu același subiect - „Bogdan Trif: Ne ținem de cuvânt!”. De fapt, e vorba despre un comentariu al liderului PSD Sibiu, tot el și ministru al Turismului:

„De la Revoluție încoace, centura Mediașului a fost, declarativ, unul dintre obiectivele multor oameni politici, dar din diverse motive totul s-a oprit la stadiul de promisiuni aruncate în vânt pentru sibieni. Eu consider, însă, că obiectivele și promisiunile făcute în fața oamenilor trebuie duse la îndeplinire. Așadar, astăzi, țin să transmit un mesaj clar: centura Mediașului va fi realizată!”
Acesta a transmis și două poze în care apare alături de directorul general CNAIR, Narcis Neaga, „un alt sibian din componența echipei guvernamentale”, menționând că cei doi au colaborat „fără sincope”. „Toate aceste discuții au condus la parcurgerea unor etape importante pentru derularea proiectului centurii Mediașului. Iată că, astăzi, găsim publicată pe platforma informatică de achizții publice (SICAP) anunțul de participare pentru procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția Variantei de Ocolire a municipiului Mediaș în lungime de 8,5 km . Durata contractului va fi de 30 luni din care 6 luni perioada de proiectare, 24 luni perioada de execuție a lucrărilor și minim 36 de luni perioada de garanție a lucrărilor. Valoarea estimată a acestui proiect este de 125.739.114 lei fără TVA. Îi asigur pe sibieni că, pe perioada mandatului meu de președinte al PSD Sibiu, noua echipă a PSD Sibiu își va îndeplini întotdeauna angajamentele”, a mai transmis Trif.

Acesta a ținut să promită că împreună împreună cu Neaga „ne-am asigurat că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru ca centura Mediașului să fie realizată”.

Potrivit anuțului publicat pe platforma SICAP, ofertantul care va dori să participe la licitația pentru proiectarea și execuția centurii Mediașului va trebui să demonstreze că cifra de afaceri medie anuală pe ultimii 3 ani (2015, 2016, 2017) a fost de minim 62.860.000 lei și că a dus la bun sfârșit în ultimii 5 ani la nivelul a maxim cinci contracte de lucrări de construcție nouă și/sau modernizare și/sau lărgire de autostrăzi și/sau drumuri naționale și/sau drumuri expres, în valoare cumulată de cel puțin 62.200.000 lei fără TVA.

Perioada de garanție a lucrărilor este de minim 36 de luni.

Epopeea centurii Mediaș

Proiectul centurii ocolitoare a Mediaşului există la Ministerul Transporturilor de peste zece ani. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (așa cum se numea atunci actuala CNAIR) lansa în anul 2007 licitația pentru serviciile de consultanță pentru proiectarea și supervizarea centurii ocolitoare a Mediașului. La începutul anilor 2000 a existat și un împrumut de la Bănca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Bănca Mondială, dar „din diverse motive nu s-a întâmplat nimic de atunci”, spunea directorul CNAIR în toamnă, aflat la Sibiu. A existat și un studiu de fezabilitate, dar care la fel a eșuat.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Silberpfeil

Acum 2 ani

Copchilu' cu doua moase ramine cu buricu' netaiat!
Raspunde

Mircea Stoica

Acum 2 ani

Revin cu o intrebare colaterala.Cine raspunde de asfaltrea soselei Cornatel,Nucet,Sacadate.In garantie este praf.Sau nu exista gzrantie?
Raspunde

retard la harta

Acum 2 ani

Ce sa faca si pesedeul... ei stiu doar sa taie panglici. Au taiat panglici si la toaletele din vaslui, parca, asa ca, de ce nu s-ar duce domnul Trif sa taie panglici si cand se plombeaza gaurile din asfalt.... ar avea multe panglici de taiat, mai ales primavara. Zici PSD si ti se face scarba. Probabil acestui Trif, daca-i puneai harta antarcticii, tot asa nu stia, pune asi el degetul acolo. Credeti ca stie sa se uite pe harta sau la ce se uita ? E din PSD, n-are cum, il dadeau analfabetii cu state vebchi afara daca ar fi stiut, pana acum... ar fi rusine, le strica randurile.
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 2 ani

Unu a făcut banda dreaptă, unul banda stângă, bravo! Toată lumea are un deget pe hartă și unul în fund, bravo! Acum marș la pubelă amândoi, luați-vă și prietenii cu voi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus