Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Sibiul, printre județele care vor primi cei mai puțini bani de la buget

Sibiul, printre județele care vor primi cei mai puțini bani de la buget

În anul 2019 Sibiul se va afla printre județele care vor primi cei mai puțini bani de la bugetul de stat, potrivit proiectului legii bugetului de stat, publicat de Ministerul Finanțelor Publice și supus dezbaterilor publice. Totuși, spre deosebire de anul trecut, județul Sibiu nu mai este nici ultimul, nici penultimul în acest clasament, situându-se deasupra județelor Cluj, Ilfov și Timiș. Tot în proiect, Guvernul de la București a stabilit suma pe care o va aloca Sibiului pentru desfășurarea Summitului UE din 9 mai 2019.

Guvernul Dăncilă propune ca în anul care a început să aloce 10,7 miliarde de lei pentru echilibrarea bugetelor locale - sumă defalcată din taxa pe valoarea adăugată, cea mai mare parte - de 10,5 miliarde de lei - fiind pentru asigurarea bugetului de funcționare, iar 187,4 milioane de lei - pentru acoperirea diferențelor 2019-2018.

Astfel, se propune ca județului Sibiu să i se aloce 100,1 milioane de lei (91,3 pentru funcționare și 2,7 pentru acoperirea diferențelor). Conform sumelor alocate, Sibiul se află pe locul 4 de la urmă, fiind peste Cluj (17,7 milioane lei), Ilfov (46,8 milioane lei) și Timiș (54,2 milioane lei). Anul trecut, județul Sibiu s-a aflat în coada clasamentului - cu suma de 21,4 milioane de lei, alături de Brăila, cu 21,03 milioane. Despre cum a fost situația de anul trecut, puteți citi în articolul „Proiectul bugetului de stat 2018: Sibiul a ajuns pe penultimul loc. Fără bani pentru un nou spital”.

În acest an, deasupra Sibiului se află județele Brașov (111,5 milioane lei), Tulcea (111,7 milioane), Covasna (130,3 milioane), Brăila (158,7 milioane), Arad (161,9 milioane) și Sălaj (162,4 milioane). Cele mai mari sume se propune a fi alocate județelor din Moldova - Suceava (545,9 milioane de lei), Bacău (501 milioane), Iași (499,4 milioane), Vaslui (486,2 milioane) și Neamț (469 milioane).

Bani pentru Summit

În suma destinată Sibiului sunt incluși și bani pentru „finanțarea cheltuielilor ocazionate de organizarea Summit-ului șefilor de stat sau de guvern, cu ocazia exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”. Este vorba despre suma de 6,1 milioane de lei.

În ceea ce privește finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, din taxa pe valoarea adăugată guvernul propune alocarea sumei de 13,3 miliarde de lei pentru bugetele locale. Această sumă ar urma să fie împărțită astfel:

  • 499,8 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor: Cel mai mult - pentru Suceava (29,3 milioane), iar cel mai puțin - pentru Tulcea (4,9 milioane ). Județul Sibiu ar primi 16,2 milioane (locul 8) - cel mai mult pentru finanțarea „Programului pentru școli al României”;
  • 1,6 miliarde lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor: Cel mai mult pentru mun. București (192,1 milioane), cel mai puțin - pentru Tulcea (15,5 milioane). Pentru județul Sibiu i-ar fi alocate 38,1 milioane (locul 17), cea mai mare sumă (de 26,8 milioane de lei fiind pentru salariile, sporurile și indemnizațiile profesorilor);
  • 300 milioane lei pentru cheltuielile privind drumurile județene și comunale (50% din sumă se repartizează în mod egal tuturor județelor, 15% din sumă direct proporțional cu lungimea drumurilor, 35% din sumă invers proporțional cu capacitatea financiară a județelor): Cel mai mult ar urma să primească Mehedinți (9,7 milioane de lei), iar cel mai puțin - Ilfov (4,8 milioane de lei). Pentru județul Sibiu se propune suma de 5,8 milioane de lei, a patra cea mai mică sumă, alături de județele Constanța, Brașov și Ilfov;
  • 10,7 miliarde de lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor;
  • 178,6 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor învățământului particular și cel confesional, acreditate (2,6 milioane pentru județul Sibiu, locul 15 pe țară).
În proiectul legii bugetului pentru anul 2019 Guvernul Dăncilă propune ca din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale să se repartizeze cote de 15% la bugetul local al județului; 60% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 5% pentru constituirea unui fond la dispoziția consiliului județean, destinat comunelor, orașelor și municipiilor din județ; 20% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor.

Executivul prognozează pentru acest an venituri de 164,7 miliarde lei, iar cheltuieli de 254,1 miliarde lei credite de angajament și în sumă de 199,5 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 34,8 miliarde lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

George

Acum 5 ani

E tot mai clar ca Ardealul nu prea are legatura cu Romania, alta decat a contribui cu resurse pentru ca apoi sa fie furate. E o bataie de joc.
Raspunde

kokos

Acum 5 ani

Locul 4 din frunte la contributia la buget si locul 4 din coada la banii primiti inapoi???Rusine baaa!Vrem regionalizare , vrem ca banii nostri sa ramana aici!
Raspunde

Centenarul Dăncilez

Acum 5 ani

Sa nu fim rai, banii se duc in motorul economic al tarii asteia numita Harababura, adica in Covasna, Tulcea si, logic, Moldova. Ne-a pus naiba sa facem o nefacuta la 1918-20! Si sa fim pe primul loc la alocari, tot nu votam psd!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus