Miercuri,
21.10.2020
Innorat
Acum
4°C

Aplicație ”anti-control” pentru oameni de afaceri, dezvoltată la Sibiu

04 Februarie 2019 19:47

Aplicație ”anti-control” pentru oameni de afaceri, dezvoltată la Sibiu

ProtectBiz se numește aplicația dezvoltată de o societate din Sibiu care și-a propus să anunțe și să pregătească oamenii de afaceri atunci când au loc controale din partea instituțiilor statului. ”ProtectBiz se adresează în special celor cu afaceri mici și medii (IMM-uri), care nu își pot permite să angajeze personal calificat pe diferitele specialități (juridic, resurse umane, financiar-contabil etc), nu au timpul necesar ori nu știu de unde să-și extragă informația cu privire la intrarea în deplina legalitate a activității lor”, anunță Ciprian Faraon, omul de afaceri sibian care a dezvoltata aplicația.

Cum funcționează

După o înregistrare prealabilă, utilizatorul primește alertele de control din partea celorlalți utilizatori, în funcție de natura controlului făcut de instituțiile statului. La rândul său, în momentul în care o autoritate vine să desfășoare o acțiune de control la societatea utilizatorului, acesta semnalează la rândul său acțiunea de control dintr-o listă prestabilită. Utilizatorul poate selecta autoritatea care i-a efectuat controlul, motivul controlului (tematic sau de rutină) și, după caz, rezultatul controlului. ”Corelarea alertei cu locația celui ce a emis-o se realizează automat, având în vedere că, pentru a utiliza aplicația, este obligatorie înregistrarea cu datele companiei – denumire, sediu, email, activitate principală etc, astfel încât cei ce primesc alerta să aparțină doar județului de unde se trimite alerta. Detaliile legate de vizibilitatea celui care trimite alerta rămân strict la latitudinea acestuia, opțiunea vizibilității putând fi bifată sau debifată. Aplicația cumulează totalitatea alertelor trimise într-un interval scurt, de ordinal zilelor, funcție de instituția care desfășoară controlul și le prezinta progresiv, pe nivele de intensitate: verde, portocaliu, roșu”, anunță dezvoltatorii.

Aplicația va genera alerte doar utilizatorilor înregistrați, prin intermediul aplicației ProtectBiz, pe e-mail și/sau sms. Odată cu generarea alertei, intervine componenta cea mai importantă a aplicației, respectiv  furnizarea de soluții în funcție de tematica controlului alertei generate în sistem. ”Spre exemplu, în urma unui control al ITM privind trusa medicală, odată generată alerta în sistem, mediului de afaceri i se va aduce la cunoștință riscurile la care se supune neavând-o, respectiv cadrul legal, valoara amenzii, ce trebuie să conțină acea trusă medicală și de unde o poate achiziționa astfel încât să evite amenda (în acest caz) și să intre în legalitate. Desigur, exemplele pot continua pe chestiuni mult mai ample și cu un impact mult mai ridicat asupra firmei ce poate urma acțiunii de control”.

”Statul a creat peste 100 de organisme cu atribuții de control...”

Ciprian Faraon susține că aplicația încearcă să pună la adăpost mediul de afaceri românesc prin conștientizarea riscurilor la care se expun în caz de control, urmare a unei alerte inițiate, dacă nu se afla în legalitate, oferindu-le soluții.  ”ProtectBiz este și o sursă de evaluare a activităților inspectorilor de control. Autorul sesizării va stabili, în baza unor criterii prestabilite, nivelul de apreciere al inspectorilor de control în raport cu acțiunea de control desfășurată. Acest ranking va fi transpus într-un raport transmis automat, lunar, conducerii instituției respective, dar și mass-media. Acest instrument va fi util atât mediului de afaceri, pentru a asigura un echilibru în relația cu reprezentanții insitituției, cât și conducerii instituției, putând reprezenta un criteriu de evaluare profesională internă. Totodată, ProtectBiz este spațiul prin intermediul căruia pot interacționa reprezentanții mediului de afaceri. Selectarea unui anumit partener de afaceri, ori a unui produs sau serviciu, informații utile de profil, schimbări legislative, comunicate etc., toate pot face obiectul unui networking și al unui marketplace”, mai spune omul de afaceri.

ProtectBiz este dezvoltat pe platforma INFOBiz, Centrul de Informare și Asistență în Afaceri. Rolul centrului este de a informa și asista întreprinzătorii, prin experții sai, în activități legate de domeniile financiar, fiscal, comercial, juridic, marketing, fonduri europene, managementul afacerii și până la domenii de activitate cu un anumit specific.

”Statul a creat peste 100 de organisme cu atribuții de control, acestea guvernându-se după principiul orice act emis conferă drept de control. Multe dintre acestea își suprapun atribuțiile și sufocă mediul de afaceri romanesc.  Presiunea asupra antreprenorilor romani este exercitată atât prin mecanismele de control, cât și prin cele de reglementare ale statului, lipsa de predictibilitate fiind foarte ridicată. De aici și vulnerabilitatea mediului românesc de afaceri. Având în vedere că nu doar mediul de afaceri creaza abuzuri, ci și statul, Centrul INFOBiz va pune la dispoziția IMM-urilor o aplicație denumită ProtectBiz, aplicație cu rol de protecție a mediului de afaceri românesc prin prevenție și informare” - ProtectBiz

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Vasile V. vasile

Acum 1 an

adică un fel de 6, vine garda...
Raspunde

Sib

Acum 1 an

Nea Vasile, mata ai incercat vreodata să vinzi o legatura de pătrunjel în țara asta? Aveai autorizație ISCIR? Stingătoarele verificate? Prizele? Protecția mediului la zi? Cu ITM-ul erai regulă? Pontajul la zi? Evaluarea la riscuri? Gestiunea deșeurilor, aud? Aveai contract cu o firmă specializată care sa măture codițele veștede de pe caldarâm? Registrul de bani personali completat la zi? Casă de marcat nouă? Da, da, aia pentru activități la terți, aia al cărei acumulator (!!!) costă 250 de lei? Pontajul la minut ca în armață? Certificate de conformitate? NIR pe semințe? BC pe legăturile ofilite? Foaie de parcurs pentru sacoșa cu care le transportai? Presupun că nu le aveai. Așadar, spor la băut ajutorul social! Și să-ți fie rușine mâine când te trezești!
Raspunde

Anonymus

Acum 1 an

interesanta aplicatia. eu as da alerte false numai ca sa ii fac pe cei mai multi sa intre in legalitate si sa isi puna ordine in acte si sa isi plateasca toate darile la stat. ca o mare parte din patronii de azi baga banii in buzunar dar nu isi platesc darile pentru angajati sau la stat si tot ei cu lacrimi ca ii termina statul dar ei au o groaza de bani facuti la negru fara acte si platesc angajatul cu minimul pe economie de care sa plang ca este prea mare si ei nu mai pot sa isi faca excursiile in tari straine si sa isi mai cumpere o masina bengoasa ca doar sunt patroni... cand va fi si patronul roman la fel de serios precum multinationalele, sa plateasca toate darile la stat si la angajat in ziua de salar nu cu intarziere atunci va merge treaba bine in tara asta...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus