Vineri,
09.12.2022
Partial Noros
Acum
1°C

Proiect în Parlament: Primăriile din Sibiu ar putea rămâne fără paramedici SMURD. Ce părere are ISU

Proiect în Parlament: Primăriile din Sibiu ar putea rămâne fără paramedici SMURD. Ce părere are ISU

Mai mulți deputați și senatori din majoritatea parlamentară, dar și din opoziție propun ca paramedicii din echipajele SMURD care activează în cadrul primăriilor și sunt finanțate de acestea să treacă în subordinea ISU, pentru că așa vor fi mai eficienți. Măsura se referă la județele Arad, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Sibiu.

Potrivit unui proiect de lege propus de parlamentari PSD, ALDE, PNL și USR, se propune ca „personalul cu pregătire paramedicală în cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflate pe raza județelor Arad, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Sibiu se preia cu statut de cadru militar de către inspectoratele pentru situații de urgență din județele menționate”. De asemenea, în proiectul de lege se mai menționează că o parte din specialiștii instruiți în acordarea primului ajutor calificat și implicit în asistență medicală de urgență prespitalicească „se preia cu statut de soldat profesionist”.

Una dintre condiții este ca personalul care ar urma să fie trecut în subordonarea ISU să-și exprime acordul în scris pentru acest lucru.

În expunerea de motive, autorii spun că „în ultima perioadă au fost primite tot mai multe semnale ale autorităților publice locale referitoare la imposibilitatea suportării cheltuielilor de funcționare ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență”. Aceștia se referă la cheltuieli de întreținere a echipajelor de intervenție și a celor necesare salarizării personalului angajat al serviciilor voluntare pentru situații de urgență.

„Astfel, e constată insuficiența fondurilor financiare necesare asigurării funcționării acestor echipaje, fapt ce conduce la imposibilitatea menținerii în activitate a acestui personal. Având în vedere experiența de care se bucură personalul dorit a fi preluat, reiese beneficiul pe care îl constituie această preluare pentru intervențiile pe care le vor desfășura în scopul salvării vieților oamenilor”, mai argumentează autorii proiectului de lege.
Ca exemplu, deputații au amintit doar despre un caz din județul Arad: suspendarea activității Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Nădlac pentru 90 de zile din lipsă de bani.

„Beneficiul pe care preluarea acestui personal îl aduce este dat de importanța desfășurării activității în județele Arad, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Sibiu, având în vedere de diversitatea cazurilor cu care se confruntă, de numărul de intervenții pe care îl au și de numărul de locuitori pe care îl deservesc”, mai scriu deputații în expunerea de motive.

În ceea ce privește situația din județul Sibiu, aceasta ar fi mai bună decât se sugerează în proiectul de lege. La nivelul județului funcționează mai multe echipaje de prim ajutor calificat, încadrate cu paramedici angajați de comunitățile locale. Am solicitat o opinie a reprezentanților ISU Sibiu despre proiectul de lege înregistrat în Parlament, întrebându-i dacă în Sibiu există cazuri când echipele de paramedici duc lipsă de bani sau dacă activitatea le este afectată în vreun fel.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu are o colaborare foarte bună cu autoritățile administrației publice locale care au înțeles să sprijine dezvoltarea serviciilor de urgență. La nivelul județului nostru nu sunt înregistrate perioade în care aceste echipaje nu sunt operative, dimpotrivă funcționează permanent, fiind coordonate operațional de ISU Sibiu” – ne-au răspuns reprezentanții ISU Sibiu.
Consiliul Economic și Social a avizat favorabil propunerea parlamentarilor, dar a avut o observație: „pentru evitarea discriminării, se impune extinderea măsurilor și pentru celelalte județe ale României”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus