Miercuri,
19.05.2021
Innorat
Acum
10°C

Summit-ul a făcut curat în centru. Corturile-terasă au fost strânse

Summit-ul a făcut curat în centru. Corturile-terasă au fost strânse

Un zvon care spunea că în perspectiva summit-ului Uniunii Europene din 9 mai vor trebui strânse toate terasele din zona centrală i-a determinat pe proprietarii de restaurante să strângă tot de pe domeniul public.

Vineri, la Primăria Sibiu a avut o întâlnire între o parte din proprietarii de baruri și restaurante din centrul orașului în care primarul Astrid Fodor i-a liniștit.

”Sincer, mie mi s-a părut o întâlnire extrem de constructivă. Chiar nu m-am așteptat. Ni s-a spus că decizia de a se strânge terasele nu aparține administrației locale, ci Bucureștiului și ține de siguranța oficialilor care vor veni la Summit. Ni s-a spus că a obținut o derogare, ca terasele să fie funcționale cu până la o săptămână înainte de summit”, spune un proprietar de terase din Piața Mică.
 

 

”Și noi am montat o terasă acoperită, dar sincer nu îmi place”

Nu toți oamenii de afaceri care dețin afaceri în zonă sunt la fel de mulțumiți. ”În primul rând, nu s-a putut nici de data aceasta să se facă ceva corect, anunțat din timp, să știm cum să ne facem calculele. Inițial ni s-a spus, pe zvonuri, evident, pentru că nu a existat niciodată comunicare între noi și primărie, că terasele trebuie strânse imediat. Toată lumea a strâns. Acum ni se spune că pot fi aduse înapoi. Pe noi ne costă transportul, fără să vorbim de chirie, de montat și așa mai departe. În al doilea rând, nici acum nu ni s-a comunicat o dată precisă până când pot fi terasele lăsate, 10 zile înainte de summit, trei zile, o zi...”, spune un alt proprietar.

sibiu fara terase piata mica (4)

 

Cel mai probabil, până după summit, în Piața Mică, în Piața Mare și pe Bulevardul Nicolae Bălcescu nu vor mai fi acele corturi și cabane deschise.

”Fotografii vor trebui să profite din plin de această perioadă, pentru că rar vor mai prinde Sibiul atât de curat. Și noi am montat o terasă acoperită, dar sincer nu îmi place, nu e pentru Sibiu așa ceva. Sper ca după summit lucrurile să se schimbe”, susține un proprietar din zona centrală. Mai multe restaurante din Piața Mică au renunțat să re-monteze terasele.

sibiu fara terase piata mica (5)

Faliment gastronomic

O altă problemă discutată la întâlnirea dintre administrația locală și proprietarii de restaurante a fost legată de programele din cadrul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

sibiu fara terase piata mare (10)

 

”Nu a fost doar punctual acest program, ci extrem de multe evenimente, așa zis culturale, care aduc tot felul de tarabe și muzică proastă. În acele week-end-uri noi suntem pe minus. Clienții fug din centru pentru că nu vor să vadă așa ceva. Ni s-a spus că nu au ce să facă, iar dacă vine vorba de minorități, nu pot face discriminare. În plus, pe tot parcursul anului 2019, în fiecare week-end vor fi evenimente culinare în centrul Sibiului, subvenționate de administrație. Asta înseamnă mâncare ieftină, iar pentru noi – faliment. Nici această problemă nu poate fi rezolvată, doamna primar ne-a comunicat că lucrurile vor merge înainte indiferent de consecințe”, a mai spus unul din proprietarii din Piața Mică.

sibiu fara terase balcescu (13)

Fără Târg de Paști

Aceasta a fost prima întâlnire dintre administrație și proprietarii de baruri și restaurante din ultimii 15 ani, după cum a mărturisit un alt om de afaceri prezent la întâlnire.

”Un lucru bun este faptul că anul acesta nu va mai fi Târg de Paști în Piața Mare. E bine pentru aspectul orașului, în plus mai respiră puțin restaurantele din Piața Mare”, a declarat un alt participant la întâlnire.
Primăria Sibiu a confirmat întâlnirea care s-a desfășurat vineri și a anunțat că va reveni cu un comunicat oficial.

sibiu fara terase piata mare (7)

Summit-ul din 9 mai 2019 va reuni la Sibiu 27 de şefi de stat şi de guvern ai ţărilor europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi aproximativ 800 de jurnalişti. De asemenea, peste 100 de traducători vor veni la Sibiu.

sibiu fara terase piata mare (9) sibiu fara terase balcescu (14) sibiu fara terase balcescu (15) sibiu fara terase piata mica (2) sibiu fara terase piata mare (13)

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

viorel

Acum 2 ani

Bine ca au demontat porcaria aia de la Turn. Sper sa n-o aduca inapoi. Cat despre tarabele cu mancare de la evenimente, sa nu-si faca probleme proprietarii de restaurant pentru ca mancarea acolo la tarabe e mai scumpa decat la ei
Raspunde

Verbiceanu Lucian

Acum 2 ani

Ce bine ar fi sa fie in permanenta curat orasul si fara terase si tarabe. Asta reprezintă un semn de civilizație profundă. În sfârșit s-a luat o măsură înțeleaptă. Ce bine ar fi sa fie in fiecare zi cate un Summit, iar organizarea evenimentelor de tip gastronomic reprezintă cea mai mare tampenie pentru o comunitate, precum Sibiul. Aici se poate vedea josnicie unei comunități, activată numai dupa chestiuni de domeniul sălbăticiei.
Raspunde

Ion ionescu

Acum 2 ani

Daca decizia de a desființa porcariile alea de terase aparține Bucureștiului, la ce mai avem primărie? Oricum unele aratau groaznic, bine ca le-au desfiintat. Asa ca bravo cui a avut inițiativa.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

In sfârșit !
Raspunde

S

Acum 2 ani

Terase sunt în orice oraș turistic din Europa, dar trebuie ceva terase delicate după aceea, nu grosolaniile alea cu lemn și fotolii. Ok, cam au dispărut și alea in ultimii ani, poate cu summit-ul se mai avansează o etapa. Oricum, pe latura Pieței Mici dinspre Avram Iancu erau oribile.
Raspunde

///

Acum 2 ani

Nu-i plangem noi pe proprietarii de baruri si restaurante. Si-au facut plinul si acum asteapta bani sa-si cumpera elicopter ca de altele au.
Raspunde

cristi

Acum 2 ani

Si pe viitor? E nevoie sa mai organizam summit-uri si sa pastram orasul frumos pentru musafiri sau o putem face si pentru noi? Adica, daca pentru musafirii de onoare e mai bine asa, de ce n-ar fi si pentru sibieni? Nu e clar primariei ca este mai bine fara terase cu podest si acoperis si fara masini in pietele istorice? uite, acum am vazut ca se face curat cu masina mare de curatat strazile care pana acum nu cred ca a mai intrat vreodata in acele zone. Sa facem cumva sa ramana asa zona pietonala - libera de mobilier si masini! (in legatura cu masinile inca o observatie: e plin de masini pe Balcescu in conditiile in care cei care beneficiaza de autorizatie de acces nu indeplinesc conditiile respectiv nu au loc de parcare in curte, unii nici nu au curti cu acces auto! lasa masinile parcate pe Balcescu ca pe vremea dinainte de '89 - trist)
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 2 ani

Și din păcate cuibul de șobolani roșii a supraviețuit deratizării!
Raspunde

Tavi Schwachhofer

Acum 2 ani

Parcarea masinilor in centrul Sibiului este o problema mare pe care Sibieni o pot rezolva doar daca construiesc o parcare cu plata pe 6-7 nivele unde a fost Cazarma 90. 3 nivele se fac subteran si 4 deasupra si atunci au rezolvat problema. Trebuie toti sa inteleaga ca un Sumit aduce si foarte multi contestatari, pe toata lumea nu poti sa multumesti. Regiune gastronomica este ceva foarte bun pentru Sibieni pentru Ardeal pentru Romania. Evenimentele culturale si gastronomice in care se vinde mancare arata ca Sibiul nu apartine propietarilor de carciumi si bodegi din Sibiu si asta este foarte important. De unde si pana unde isi asuma acesti indivizi dreptul de a confisca centrul Sibiului ? Sibiul apartine Sibienilor, Romaniei si cetatenilor ei. Sibiul este un oras care a apartinut Germanilor de care a si fost contruit. Pe acea vreme Centrul Sibiului a fost inchis si nu intra in el doar Elita Germana plus Femeile de serviciu si Bucatari. Romani se plimbau pe Strada 1 mai, acolo era locul lor de intalnie. Deci nu vrem sa se mai ajunga acolo ca o mana de indivizi sa confiste centrul Sibiului doar pentru binele lor.
Raspunde

Radu

Acum 2 ani

Sa le interzica cu totul. Oras cu corturi! Ca in Istambul.
Raspunde

Henrietta Turbincă-Scobar

Acum 2 ani

Vrem terase cu mititei in centru!!! Mai gatati cu fitele si ifosele de straini, ca suntem toti romani si toti servim acasa mici si bem o berica, hai lasa-ti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus