Joi,
09.02.2023
Parțial Noros
Acum
-8°C

65 de școli și grădinițe din Sibiu n-au cabinete medicale. Copiii sunt trimiși la dispensar

65 de școli și grădinițe din Sibiu n-au cabinete medicale. Copiii sunt trimiși la dispensar

Cel puțin 65 de școli și grădinițe din județul Sibiu nu au cabinete medicale, iar 97 - cabinet logopedic, arată datele oficiale ale Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, trimise pentru Turnul Sfatului. Școlile se descurcă diferit: colaborează cu medicul de familie din localitate, au protocol cu dispensarul local sau stau la cheremul unor asistenți medicali care sunt solicitați.

După ce în presă au apărut mai multe articole despre faptul că în nicio școală din comunele și satele din județul Sibiu nu are cabinet medical, am solicitat de la IȘJ întreaga listă a instituțiilor școlare în care nu există un medic sau un asistent medical. Lista cuprinde 115 instituții – școli gimnaziale, licee și grădinițe. Din informațiile transmise, doar în 50 de instituții activează un centru medical, majoritatea fiind din Sibiu și Mediaș, dar și din Cisnădie (Școala gimnazială nr. 2, Liceul Tehnologic și Școala gimnazială nr. 3), Agnita (Colegiul Tehnic „A.T. Laurian”), precum și Școala gimnazială Roșia și Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu.

În listă am observat că există și școli inclusiv din municipiul Sibiu în care nu există cabinet medical. Printre acestea se numără Liceul Tehnologic „Henri Coandă”, Grădinița cu P.P. nr. 22, Grădinița cu P.P. „Frații Grimm”, Școala gimnazială nr. 23, Centrul Educațional  de Educație Incluzivă nr. 1, Grădinița cu P.P. nr. 18, Grădnița cu P.P. „Căsuța Poveștilor”, Școala gimnazială nr. 2, Școala gimnazială nr. 10, Grădinița cu P.P. nr. 15, Grădinița cu P.P. nr. 42, Școala postliceală „Virginia Henderson” și Grădinița cu P.P. nr. 37.

Am discutat la întâmplare cu câțiva directori ca să aflăm dacă un astfel de spațiu este necesar la instituția pe care o conduce, dar și cum se descurcă fără un astfel de specialist.

Mioara Prepeliță, director Școala gimnazială Marpod:

„Nu avem cabinet medical, dar avem o foarte bună colaborare cu medicul de familie din localitate. Vine și face tot timpul triajul. Și acum, cu gripa, am ținut legătura zilnic și am urmărit situația copiilor. Pot să zic că suplinește cabinetul medical. Normal că necesitate ar fi, dar sunt puțini copii, în primul rând, și nici spațiul nu permite să avem un cabinet medical. Intenționăm să reabilităm școala – atunci va fi prevăzut și un spațiu pentru așa ceva. Adică vrem să aplicăm, Primăria, pe fonduri europene. N-am avut cazuri grave. Avem legătura permanentă telefonic, întotdeauna ne-am descurcat. E și o comună mică, ne cunoaștem toți, chiar n-am avut niciun fel de probleme”.
Maria Ionaș, director Școala gimnazială Poplaca:
„Nu avem cabinet medical, se ocupă de noi Dispensarul comunal cu care avem protocol. Întotdeauna este o necesitate. Sigur că dacă este o persoană permanentă care să se ocupe de copii, atunci când este cazul, și mai ales în situații de acestea cu triajul zilnic, e clar că ar fi nevoie. Dar nu avem. Acuma colaborăm cu dispensarul din comună. Doamna doctor este foarte înțelegătoare și ne ajută. Vine întotdeauna la solicitări, pentru că ei au treaba lor, noi treaba noastră, dar ne ajutăm. Sau dacă un copil se simte rău, Dispensarul este foarte aproape de școală și imediat mergem cu el acolo. Deci, nu-i problemă, dar un cabinet medial în școală sigur că ar fi benefic. Spațiu se găsește. În școală nu a fost niciodată cabinet medical”.
Mihai Mihăilă, director Școala nr. 10 Sibiu:
„A fost cabinet pe vremuri, dar nu mai știu când exact. Cred că vreo 10 ani în urmă. Acum nu există deloc - nici în cartier. Este foarte necesar, pentru că noi avem și grădiniță cu program prelungit aici, și grădiniță cu program normal: copiii aceștia ar trebui să beneficieze de o asistentă medicală. Noi nu avem nici măcar asistentă medicală la grădiniță. Ar fi necesar, mai ales că meniurile trebuie avizate de un doctor și făcute de o asistentă medicală. La triaj am fost arondați la Școala 1 din Ștrand. Și vin de acolo asistentele medicale numai la început de semestru și numai dacă le solicităm noi la vreun caz mai grav, când unui copil îi este rău. dar în rest, nu avem. Problema e că nu mai este niciun cabinet medical în Turnișor – a fost mutat sus la Aria. Am cerut și la Primărie. Acuma nu știu, să vedem la bugetul de anul acesta dacă ni se acordă niște bani să putem să facem. Nu știu să vă spun mai mult. La școală este un spațiu, de aceea am și făcut la Primărie o hârtie. Acuma vedem, că acolo trebuie investiți bani pentru un cabinet după noile reglementări, trebuie investite niște sume destul de mari. Acum ne bazăm doar pe solicitări. Pentru dentist avem la școala 25, atât. Nu avem nici logoped. Cel de la Liceul „Ghibu” vine la noi în fiecare an”.
Agerpres scria la începutul lunii februarie, cu referire la datele Direcției județene de Sănătate Publică, că în tot judeţul Sibiu lucrează doar 13 medici şcolari şi ar mai fi nevoie să fie angajaţi 41. Criza este şi în rândul asistentelor şcolare. Un număr de 43 de asistente medicale au fost angajate pentru toţi preşcolarii şi elevii din judeţ, deficitul fiind de 115 asistente medicale şcolare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

consultant

Acum 3 ani

intreb si eu ,poate stie cineva sa raspunda : Stie cineva daca primaria a curatat de zapada trotuare si strazi de acces la scoli si gradinite in azi la venirea si plecarea elevilor de la scoala? intreb pt ca pe strazi nu s-a intervenit. Stie cineva daca primaria a suplimentat nr de autobuze pe traseu ca sa se scurteze timpii de asteptare in statii avand in vedere ca este cod galben de vant si ninsoare?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Rețea absolut inutilă ; reminiscență a perioadei dejiste ( împrumut sovietic ) din cauza accesibilității reduse la servicii medicale . Astăzi TOȚI elevii sunt pe listele de oferte servicii medicale asigurate CNAS a unui medic de familie . Sumele irosite ar trebui mărite și îndreptate spre serviciul stomatologic inaccesibil prin preț multor copii !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus