Marţi,
27.09.2022
Ploi Scurte
Acum
14°C

ACTUALIZARE Când normalitatea devine excepție

ACTUALIZARE Când normalitatea devine excepție

Actualizare. După apariția articolului, cititorii au semnalat existența unor dozatoare cu soluție dezinfectantă și în alte unități de învățământ, așa cum este cazul Școlii Gimnazială Sava Popovici Barcianu din Rășinari. De asemenea, potrivit unei sibience, astfel de aparate se mai găsesc la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Școala Gimnazială nr. 21, precum și Școlile 11 și 20 din oraș.

„La noi la școală există aceste dozatoare la intrarea în toaletele elevilor și mai este unul la cancelarie. Cei de la inspectorat ne-au spus să luăm niște măsuri de igienă și noi fiecare școală în parte ne-am gândit la diferite variante. Doamna director a spus că alege dozatoarele cu dezinfectant pentru că sunt cele mai eficiente”, explică Ileana Carmen Damean, profesoară la școala din Rășinari.

WhatsApp Image 2019-02-15 at 11.17.54 dozatoare rasinari dozatoare rasinari dozatoare rasinari

Știre inițială. De câteva zile, Colegiul Național Octavian Goga se poate lăuda cu faptul că este sigura unitate de învățământ din Sibiu dotată cu o măsură în plus care îi protejează pe elevi și profesori de gripă și răceli – dozatoare de soluție dezinfectantă pentru mâini.

Întrucât în ultima perioadă numărul virozelor și infecțiilor respiratorii a crescut îngrijorător, conducerea Colegiului Național Octavian Goga a căutat mai multe soluții prin care să vină în sprijinul tinerilor și al cadrelor didactice și să evite creșterea numărului de îmbolnăviri din interiorul unității de învățământ. În urma unor discuții purtate și cu medicul cabinetului școlar, directorul colegiului a decis că cea mai bună măsură o constituie achiziționarea unor dozatoare de soluție dezinfectantă.
„Noi am pus dozatoarele în ambele corpuri, adică și la liceu și la gimnaziu. La fel și în toaletele cadrelor didactice. Am luat această decizie pentru că am avut multe cazuri de viroze, răceli și vorbind și cu medicul nostru din cabinet, am ajuns la concluzia că aceasta este cea mai bună variantă. Am 2047 de elevi în tot colegiul și am stabilit că ar fi un factor de prevenție foarte bun. Venim astfel și în sprijinul educației pentru sănătate, un opțional pe care elevii îl parcurg la gimnaziu, având ocazia așadar să învețe de ce e important și dezinfectantul pentru mâini, nu doar săpunul lichid”, a declarat Laura Dumitru, directorul CNOG Sibiu, pentru Turnul Sfatului.
WhatsApp Image 2019-02-13 at 15.54.34

Concret este vorba despre 15 dozatoare, amplasate în băile din ambele corpuri ale Colegiului Național Octavian Goga. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 700 de lei, iar o soluție ar trebui să ajună pentru 2000 de utilizări. Conducerea unității de învățământ își propune să păstreze dozatoarele ca o soluție permanentă pentru igiena elevilor și a profesorilor.

Inițiativa a fost aplaudată de Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu. „Dotarea școlilor cu dozatoare este un aspect care trebuie cuprins la partea de igienizare de fiecare școală în parte prin proiectul de buget și să ceară la Consiliul Local. Ei finanțează. E o inițiativă foarte bună, excelentă”, a menționat Constantin Dincă, purtător de cuvânt al ISJ Sibiu.
Specialiștii în sănătate spun că igienizarea constantă a mâinilor este unul din cei mai importanți pași în prevenirea bolilor de sezon.

„Direcția de Sănătate Publica Sibiu încurajează spălarea cât mai des a mâinilor, care este importantă atât pentru sănătatea personală, cât și pentru sănătatea publică, deoarece igienizarea mâinilor este cel mai important și simplu pas pentru prevenirea infecțiilor de orice fel, inclusiv a bolilor de sezon, cum ar fi răceala și gripa”, transmit specialiștii Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

WhatsApp Image 2019-02-13 at 15.49.06

Reamintim faptul că un proiect menit să contribuie la igienizarea constantă a mâinilor elevilor a fost propus spre finanțare anul trecut prin bugetarea participativă. Proiectul urmează să fie aplicat în unitățile de învățământ de pe raza Municipiului Sibiu, iar inițiatorii proiectului au propus ca în fiecare instituție școlară, în spațiile destinate spălării mâinilor, să se amplaseze dozatoare de săpun lichid.

Proiectul a fost cel mai votat la categoria Educație (108 voturi), fiind botezat “Mâinile curate salvează vieți! Săpun în școlile din Sibiu“. Inițiat de medicul Ciprian Șofariu, proiectul propune “dotarea spațiilor sanitare ale instituțiilor de învățământ din Municipiul Sibiu cu dozatoare de săpun, iar voluntari ai Asociației Propediatria, prin Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, vor instrui copiii să se spele corect pe mâini“. Mai multe detalii găsiți în articolul de mai jos.

http://www.turnulsfatului.ro/2018/11/15/bugetare-participativa-vot-final-cele-zece-proiecte-pe-care-sibienii-le-au-ales-pentru-orasul-lor/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Vasile Von Vasile

Acum 3 ani

Bravo!
Raspunde

Adiana Baba

Acum 3 ani

Si LIceul Teoretic Obositor GHibu sunt dozatoare cu dezinfectant din 2018. Și Sc gimnazială 21 au asemenea dozatoare. La Sc 11 structura la Sc 20 sunt dozatoare cu dezinfectant din anul 2009.
Raspunde

Adiana Baba

Acum 3 ani

Îmi cer scuze Onisifor GHibu e denumirea liceului
Raspunde

Babu

Acum 3 ani

Ce glume are "autocorectul" in el. :)))))) Asta daca nu utilizatorul a dorit asta .....
Raspunde

nobody like everybody

Acum 3 ani

@ Adiana Baba Nu trebuia sa faci precizarea. .... Mie imi placea cum suna in prima varianta. .
Raspunde

Elena

Acum 3 ani

Stimata doamna, nu aveti 2047 de elevi, in scoala pe care o conduceti - vremelnic -invata un numar de elevi care NU SUNT PROPRIETATEA DVS.. p.s. trebuia sa faceti asta de mult; lauda de sine nu miroase-a bine.
Raspunde

Mircea v

Acum 3 ani

Le aveți, dar elevii sunt învățați de mici să le și folosească? Zilnic vad elevi care nu se spala pe mâine dupa ora când își iau sandvișul, sau după ce merg la baie. Educația de acasă lipsește chiar daca voi oferiți condiții...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus