Joi,
18.04.2024
Ploi Scurte
Acum
5°C

Infrastructura sportivă a Sibiului: „Refuzăm copiii pentru că n-avem săli de antrenament”

Infrastructura sportivă a Sibiului: „Refuzăm copiii pentru că n-avem săli de antrenament”

În februarie 2018 reprezentanții mai multor cluburi sportive din Sibiu au transmis Primăriei o scrisoare deschisă în care prezentau efectele negative asupra domeniului sportului, cauzate de lipsa unor săli corespunzătoare, și solicitau intervenția autorităților în acest sens. S-a întâmplat ceva timp de un an?

Amintim că printre semnatarii scrisorii se numărau organizații și asociații sportive cunoscute din județul Sibiu, printre care Clubul Sportiv Handbal Club Sibiu, Clubul Sportiv Școlar „Șoimii”, Clubul Sportiv Școlar Sibiu, Asociația fanilor CSU Sibiu „Al 6-lea jucător”, CS Societatea de Patinaj Sibiu, Clubul Sportiv Kudokai full-contact, Clubul Sportiv P.U.M.A. Sibiu etc.

Acestea cereau, pe de o parte, realizarea unor proiecte mari precum construirea unui centru cultural care să cuprindă săli de repetiții și o sală de spectacole cu o capacitate de minim 2.000 de locuri dotată după ultimele standarde în domeniu și un complex sportiv cu o sală polivalentă de minim 4.000 de locuri; iar pe de altă parte, proiecte mai mici - amenajarea unor săli de sport școlare din cele existente deja la standardele impuse de competițiile jocurilor sportive din prima ligă și/sau permiterea accesului cu prioritate echipelor sportive în intervalele orare și în zilele în care nu sunt cursuri.

http://www.turnulsfatului.ro/2018/02/16/cluburile-sportive-sibiene-cer-primariei-sali-de-sport-si-fara-targuri-in-sala-transilvania/

I-am întrebat pe unii reprezentanții ai semnatarilor acelei scrisori dacă în ultimul an s-a întâmplat ceva în domeniu și dacă după sesizarea problemelor au fost purtate măcar discuții.

Președintele Handbal Club Sibiu, Matei Damian, spune acum că s-a alăturat acestui demers, deoarece handbaliștii sibieni consideră că Municipiul Sibiu „suferă mult” în ceea ce privește infrastructura sportivă: „avem o lipsă MAJORĂ pe plan local; ne referim aici în special la sporturile de sală unde avem o oglindă mai clară”.

„Oferta locală de infrastructură sportivă este mult sub cerere”

Damian ne-a spus că nu cunoaște ca în perioada aceasta de un an să se fi acționat în vreun fel. „Noi nu am fost contactați, invitați la o dezbatere și nu știm să se fi purtat discuții pe această temă”.

„Nu ne referim doar la proiecte majore (de exemplu, necesitatea unei săli polivalente), cât mai ales la proiecte mai mici - săli de sport lângă școli în care se pot face atât orele de educație fizică, cât și antrenamente/competiții pentru copii și juniori care practică sport organizat. Aici sunt probleme foarte mari, e o cerere foarte mare a copiilor de a face mișcare într-un mod organizat, de a practica un sport, de a se educa în principal și - de ce nu - de a performa în sportul pe care l-au ales. Oferta locală de infrastructură sportivă este mult sub cerere și ajungem să refuzăm copii din cauza lipsei spațiilor de antrenament, să facem compromisuri mari legate de antrenamente, să amânăm sau să jucăm jocuri oficiale în alte localități atât la copii/juniori, cât și la echipa de seniori”, a explicat Matei Damian pentru Turnul Sfatului.
Președintele HC Sibiu crede că lucrurile sunt simple: fără infrastructură sportivă adecvată nu putem vorbi de sport la niciun nivel. „Aici credem noi că autoritatea locală are un rol foarte important pe care trebuie să și-l asume. Sperăm, probabil că există la nivelul Primăriei Municipiului Sibiu o strategie legată de acest domeniu. Noi am semnalat problemele existente prin semnarea acelei scrisori și suntem convinși că o să vedem și rezultate și o să avem posibilitatea să ne desfășurăm activitatea în condiții normale”, a mai adăugat Matei Damian.

Reprezentanții Asociației „Al 6-lea jucător” sunt și ei dezamăgiți de faptul că timp de un an Primăria a oferit „doar un răspuns formal”. Aceștia au precizat că în lipsa implicării în acest domeniu a autorităților locale, sportivii sibieni se adresează pentru ajutor firmelor private.

Sportivii apelează la firmele private

„În timpul scurs de la data depunerii petiţiei nu ştim să se fi schimbat ceva în acest sens, multe săli de sport şcolare fiind inpracticabile de către cluburile sportive, fie ele şi de juniori. Aici ne referim la cei aproximativ 600 de practicanți ai baschetului înscrişi oficial la cluburile de juniori, 900 de practicanți ai handbalului și încă pe atâți copii și adolescenți practicanți ai altor sporturi de echipă (fotbal, volei, rugby) sau a sporturilor individuale”, spun aceștia.

Membrii asociației fanilor CSU Sibiu atrag atenția că în oraș sunt câteva săli de sport ce ar putea fi folosite de către sportivi, însă nu o pot face.

„Ţinând cont de cele de mai sus, antrenorii s-au reorientat spre firmele private pentru a atrage fondurile necesare reabilitării sălilor de sport şcolare. Un exemplu grăitor este sala de sport a Liceului Carol I ce a fost complet renovată la sfârşitul anului trecut de către cei de la Alpha Sport Team Sibiu. Un astfel de proiect pus în aplicare și în alte săli, incluzând toate costurile care ar putea să apară, ar presupune o investiţie de aproximativ 25.000 euro. După cum vedem, suma nici nu este atât de mare pe cât sunt beneficiile aduse viitorilor sportivi sibieni.

În continuare credem că avem câteva săli ce ar putea fi folosite la capacitate maximă cum este sala Colegiului Național „Samuel von Brukenthal" ce are toate facilitățile necesare, dar nu se permite accesul echipelor (seniori şi juniori) pentru antrenamente sau competiții”, ne-au transmis aceștia.

Turnul Sfatului a solicitat săptămâna trecută și Primăriei Sibiu un comentariu cu privire la acest subiect. Decamdată nu am primit un răspuns.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

CSB

Acum 5 ani

Bine ca primaria plateste profesionisti!
Raspunde

Jorj Voicu

Acum 5 ani

Cu un retardat de primar cum sa ai progres? Este habarnista cu sportul . Trist! Sibieni , aveți primarul binemeritat . Bătrâna, senila și cam atât.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 5 ani

Sibienii sunt fruntasi la sport,de pe vremea lui saxon imparat sa investit masiv in sport,iar acum e la fel.Sali de sport,NU ,stadioane,NU, deci NU.
Raspunde

Evi

Acum 5 ani

Ne văitam ca avem copii obezi, ca tinerii stau prea mult în fata calculatorului, dar în mod real nu facem mai nimic. Sibiul duce o lipsa cronica de spatii dedicate activităților sportive. Școală Sportiva, Școală Sportiva Șoimii, au o baza materiala precara și învechită, cu puține discipline sportive. Cred ca sportul copiilor nu este interesant pentru aleșii neamului, dar cea ce este și mai rău e ca trebuie sa scoți mulți bani din buzunar pt asta.
Raspunde

konrad

Acum 5 ani

Primul vinovat e Consiliul Judetean, el este proprietarul Sali Transilvania. Cat despre Primaria Sibiu nu cred ca mai are rost sa comentez, avem prea mari asteptari de la un Primar femeie batrana...
Raspunde

PuieMSD

Acum 5 ani

Sportul sibian are nevoie de sali de sport si de baze sportive adecvate competitiilor sportive de performanta. Aduceti salile la nivel de sport de performanta punand in primul rand parchet in cadrul scolilor cu sali mari gen scoala 9, ghibu, 18, 1 etc, construiti sali noi unde este spatiu scoala 6, sc 21, sc 4, 16 etc. si deschideti portile la liceul brukental pentru toata lumea nu numai pentru continental sau alte corporatii, constituiti un serviciu in cadru primariei Sibiu care sa se ocupe strict de inchirierea salilor si amenajarea lor..
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

La ștrand in Cisnădie , la patinoar in Selimbar / Cisnădie -depinde de ambuteiaj ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus