Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
-3°C

Proiectele maratonului (2): Primul centru de suport pentru cei afectați de cancer

Proiectele maratonului (2): Primul centru de suport pentru cei afectați de cancer

 

Un loc în care cei afectați de cancer pot să beneficieze de consiliere gratuită…la asta visează Asociația Sus Inima. Pentru ca fiecare om care suferă de cancer sau pentru ca cineva apropiat este bolnav de cancer să aibă parte de ajutor, grupuri de suport și diferite tipuri de terapii complementare, reprezentanții asociației sibiene au înscris anul acesta proiectul și la Maratonul Internațional Sibiu, cu speranța că oamenii vor fi impresionați și vor dona sau vor alerga pentru cauza lor.

Atunci când un pacient și apropiații lui aud diagnosticul „cancer”, răspunsul emoțional este unul extrem de puternic, spun specialiștii. Din păcate, în Sibiu nu există un spațiu sigur, în afara spitalului, a familiei și a căminului, în care cei care simt nevoia să poată să meargă, să discute și să se descarce. Totul gratuit. „Ne dorim ca toate serviciile noastre să fie gratuite pentru oricine ne trece pragul. Am plecat de la premisa că toți, într-un fel sau altul, suntem afectați de cancer. Indiferent că am avut sau avem în familie, că avem un prieten sau chiar o cunoștință, suntem toți afectați”, spun reprezentanții proiectului.

Totul a pornit acum trei ani, atunci când trei oameni cu suflet mare, conștienți de durerea care îl înconjoară pe un bolnav de cancer, au decis că trebuie să facă mai mult pentru ei. Așa s-a născut Asociația Sus Inima.

„Motivul pentru care am făcut această asociație a fost pentru că am avut un caz în familie. Tata a fost diagnosticat și atunci am înțeles care este nevoia pacientului, dar și a aparținătorului și am văzut că nu se prea face nimic, cel puțin pe partea de Sibiu. Am tot căutat variante de finanțări în așa fel încât să facem centrul, unde oamenii să aibă acces gratuit. Vrem ca pacientul să iasă din zona de spital sau dintre cei patru pereți de acasă și să găsească aici un loc unde să fie înțeles, dar să primească și toate informațiile de care are nevoie”, spune Carmen Chindriș, reprezentanta asociației.
Proiectul nu se oprește doar la deschiderea acestui centru. Asociația Sus Inima își propune ca în timp să ajungă și în mediul rural. „Poate reușim să strângem bani pentru ca oamenii de acolo să beneficieze de niște analize gratuite, de o consiliere pentru a putea găsi cea mai bună variantă pentru ei”, spune Carmen.

Pacientul va putea vorbi cu supraviețuitori

Cei care sunt diagnosticați cu cancer își doresc să vadă concret că asta nu înseamnă neapărat un capăt de drum și că lucrurile pot evolua în bine. Tocmai de aceea, pacienții care vor veni la centru vor avea oportunitatea de a vorbi cu persoane care au reușit să scape.

„Vrem să îi punem în legătură pe pacienții de acum cu supraviețuitori. Să vadă că nu este obligatoriu să fie groaznic, că este și vindecare, dar că durează. Să se sprijine între ei”, spun reprezentanții asociației.
Nici familiile sau prietenii pacientului nu vor fi uitați. Specialiștii le vor fi alături cu sfaturi, o vorbă bună și un umăr pe care să plângă dacă vor simți nevoia. „Ne vom raporta și la familie și prieteni. Asta pentru că fiecare pacient are fricile lui. Pe lângă fricile personale, acesta se va gândi și la cei din jur. În același timp, membrii familiei se gândesc la apropiatul lor care suferă, nu știu cum să reacționeze, nu știu ce să vorbească sau să nu vorbească cu el, unde să îl trimită sau ce să facă să-i fie mai bine”, spune Carmen.

Prin intermediul Maratonului Internațional Sibiu 2019, Asociația Sus Inima își propune să strângă 34.300 de lei, bani cu care va reuși să acopere costurile pentru o jumătate de an.

„Am calculat costurile pentru jumătate de an. Acești bani ne-ar ajuta să ne descurcăm până anul viitor când ar urma să intre în vigoare formularele de 2% pe care am reușit să le strângem. În același timp, organizăm și un bazar, pentru că ne dorim să implicăm comunitatea în orice mod posibil. Ca să putem efectiv să deschidem, am hotărât că atunci când o să avem primii 4000-5000 de Euro o să căutăm și locația, cel mai probabil cât mai aproape de spital”, explică aceștia.
Carmen Chindriș spune că toți cei care vor avea nevoie de ajutorul centrului, indiferent dacă sunt din Sibiu sau alte județe din România, vor fi primiți cu brațele deschise.

Acesta este doar unul din cele 40 de proiecte acceptate anul acesta în cadrul Maratonului Internațional Sibiu. Pentru lista completă a cauzelor, precum și modalitățile prin care puteți să susțineți proiectul preferat, intrați pe site-ul oficial al Maratonului Internațional Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus