Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Cine sunt bucătarii cu care s-a dus Sibiul la Târgul de Turism? Doi din Iași, câte unul din Cluj, Brașov și Sibiu

Cine sunt bucătarii cu care s-a dus Sibiul la Târgul de Turism? Doi din Iași, câte unul din Cluj, Brașov și Sibiu

Sibiul și programul Regiune Gastronomică Europeană a fost reprezentat la Târgul Internațional de Turism din București de oameni care nu au nicio legătură cu Sibiul. Acest fapt devine o practică și tot mai multe voci din domeniul gastronomiei din județ se întreabă pentru cine este realizat de fapt acest program. ”Ne pune pe noi toți într-o lumină proastă. Formăm o branșă, ne știm unii cu alții și este deranjant că la toate evenimentele realizate de Consorțiul Regiune Gastronomică Europeană să fie afișate persoane care habar nu au ce înseamnă gastronomia sibiană. Să nu vă mire dacă programul va fi boicotat până la urmă de sibienii din branșă. Este evident că sunt dați la o parte. Este frustrant să vină Ministerul Agriculturii să ne invite pe noi, sibienii, la evenimente, să ne reprezentăm cultura gastronomică, iar Regiunea Gastronomică să realizeze programe cu tot felul de mecanici auto”, spune unul din bucătarii sibieni deranjați de atitudinea Consorțiului.

Ministerul Turismului a anunțat joi că Sibiul a fost în prim-plan la Târgul de Turism al României de la București. ”Mai mulți bucătari puși la dispoziție de Sibiu Regiune Gastronomică Europeană au făcut demonstrații culinare pentru vizitatorii care s-au oprit la standul Ministerului Turismului. Cei care au gustat preparatele cu specific din zona Sibiului au putut, astfel, să afle mai multe despre Sibiu-destinație turistică și despre mâncarea tradițională”, se arată în comunicat. Demonstrațiile culinare nu au fost decât niște farfurii pe care s-a aranjat brânză, slănină și alte produse luate de la câțiva producători locali și din supermarket.

Bucătarii ”puși la dispoziție” de Consorțiu sunt Radu Zărnescu ”mecanic auto, fără calificare de bucătar”, din Cluj Napoca, Cristian Zamfir, bucătar la Restaurantul La Castel din Iași, Laurentiu Ionuț Olănuță, „fără CV gastronomic, din Iași, fără activitate semnificativă în lumea profesionistă gastronomică”, George Trofar ”muncitor necalificat, fără nicio calificare în bucătărie, din Pipera. El cară, descarcă, încarcă corturi, mese etc, face focul și suflă în jar, fără activitate în lumea profesionista gastronomică”, susțin sursele chestionate de Turnul Sfatului cu privire la bucătarii care s-au afișat la Târgul Internațional de Turism de la București, ca reprezentanți ai Sibiului.

Singurul bucătar din Sibiu prezent la eveniment a fost Vasile Bădilă. ”Nu are un CV gastronomic și nicio activitate semnificativă în lumea profesionista gastronomică”, spun sursele noastre.

În eventualitatea în care Consorțiul va realiza și alte acțiuni, prezentăm o listă cu profesioniști din Sibiu care ar putea reprezenta cu succes Sibiul în orice program gastronomic: Alin Barabancea, Daniel Joarza, Eugen Grigore, Erdei Lorant, Mircea Neagu, Ștefan Dan, Ioan Bebeșelea, Iacob Adrian, Ionuț Cercel, Gabriel Rusu, Dany Dumitru, Andrei Conțiu, Costy Fesan, Ionuț Rotar, Bogdan Marangoci, Rareș Nemeș și mulți alți profesioniști din Sibiu care sunt neglijați de consorțiu.

Sibiu, Regiune Gastronomică 2019. Acțiuni plătite mereu de alții

Turnul Sfatului a scris în trecut despre cum acțiuni de popularizare a tradițiilor culinare sibiene au fost plătite de către Ministerul Agriculturii sau chiar din buzunarul participanților, în lipsa vreunei minime preocupări a Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică. De exemplu, Asociația My Transylvania și Slow Food Sibiu au participat la Târgul Internațional de Turism din Viena prin eforturi proprii, prezentând în cadrul evenimentului o sesiune de live cooking. În luna ianuarie, Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană a refuzat invitația Ministerului Agriculturii de a se alătura pavilionului României la Săptămâna Verde, unul din cele mai importante expoziții pentru industria alimentară.  Tot Ministerul Agriculturii i-a invitat pe Alin Barabancea și Dani Dumitru la Bruxelles pentru a susține un show culinar de către Ministerul Agriculturii, pentru a reprezenta Sibiul la o recepție găzduită de reprezentanța permanentă a României la Consiliul de Miniștri. Invitați: toți miniștrii agriculturii din statele membre ale UE și comisarii europeni. Astfel, primele ocazii de promovare a programului Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană au fost ratate de către Consorțiu.

foto dragos dumitru foto dragos dumitru

Aproape 8 milioane de euro

Consiliul Județean Sibiu și municipiile Sibiu și Mediaș și-au propus să aloce 4,47 de milioane de euro pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor inițiate de cetățenii din zonă în cadrul proiectului SRGE 2019. Alte 3,2 milioane de euro au fost bugetate ca reprezentând finanțări alocate de entități publice și private pentru alte evenimente organizate sub umbrela SRGE 2019, iar aproape 500.000 de euro urmează a fi alocate unor programe de cooperare cu alte regiuni ale Europei. În fine, 200.000 de euro ar urma cheltuite pentru marketing și comunicare.

Ce s-a propus inițial

Pentru anul 2019, dosarul de candidatură al Regiunii Sibiu enumera mai multe programe care se vor desfășura sub eventuala titulatură de Regiune gastronomică europeană. Astfel, Agenda Culturală și Agenda Comunității ale municipiului Sibiu au alături programul ”Origini”. ”Patrimoniul culinar va fi în continuare cercetat pentru înţelegerea specificităţii bucătăriilor istorice, a condiţiilor care le-au generat şi a rolului pe care care îl au în noua bucătărie transilvăneană. Ingrediente, tehnici de producţie şi de conservare, instrumentar, reţete, amprente gastronomice, obiceiuri de consum, tradiții, credințe, comunități şi poveşti vor fi aduse în prim-plan”, este descrierea programului Origini.

foto Gabriela Cuzepan foto Gabriela Cuzepan

Sunt propuse ateliere tematice și degustări de fructe pentru susținerea alimentației în școli, dar și un program de promovare a alimentației sănătoase în instituții. ”Program de modernizare a infrastructurii şi de regândire a meniurilor din spaţiile colective de servire a mesei, adaptate pentru toate vârstele sau persoanelor cu restricţii alimentare”, este descrierea din dosarul de candidatură.

Printre cele aproximativ 25 de programe propuse pentru anul gastronomic 2019 mai intră și unele dedicate organizării de ateliere gastronomice tradiționale în satele regiunii, promovării gospodăriilor țărănești și promovării unor circuite gastronomice.

Dosarul de candidatură promite și dezvoltarea piețelor agro-alimentare. ”Pieţele vor fi dezvoltate şi integrate în program pentru a susţine agrobiodiversitatea, sustenabilitatea produselor locale, a lanţurilor scurte de distribuție alimentară, pentru a le valorifica unicitatea atât pentru localnici și restaurante, cât şi pentru turişti”, se arată în dosarul de candidatură.

Același document susține că autoritățile își propun să influențeze și meniurile restaurantelor din zonă, printr-un program de dezvoltare a mărcii ”Gust local”. ”Vom aborda un proces participativ de adaptare a meniurilor din structurile de alimentaţie publică la specificul local. Marca va fi declinată pentru cele cinci teritorii istorice din regiune şi vor fi dezvoltate mărci dedicate copiilor şi persoanelor cu restricţii alimentare”. Această marcă, ”Gust local” va atesta și garanta proveniența produselor și preparatelor.

Autoritățile își propun inclusiv dezvoltarea unui program de consiliere, certificare și promovare a unor mic-dejunuri cu produse locale și de sezon, dar și a unui program de ”reinterpretare a rețetelor tradiționale prin prisma noilor tendințe de consum”.

Sibiul, regiune gastronomică europeană ar include și un program de cercetare, botezat ”Banca de soiuri și resurse locale”. Programul își propune ”conservarea la fermă (in situ) a resurselor pentru alimentaţie şi agricultură, digitalizarea informaţiilor şi conlucrarea cu ale Băncii de Gene din Suceava şi institute naţionale şi internaţionale în domeniu”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Mirel Dumbrava

Acum 3 ani

Atata timp cat parandaratul dintre Zarnescu si Eugen Iordănescu de la CCII isi face treaba, poate sa aduca Zarnescu si gunoieri pe post de bucatari sibieni. O mizerie si bravo voua ca scrieti despre cloaca asta.
Raspunde

Ion Aghiazma

Acum 3 ani

Deja daca apare trifutz in poza e clara treaba. Abramburisme, gargara, umflari de gusi, burti si bicepsi, plus o portie de latura pesedista. Mersi, nu!
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 3 ani

Eu credeam că e suina ce va fi ingredientul principal...
Raspunde

TiTi

Acum 3 ani

al dracului mancare de sibiu.... Cu oua, slanina, untura cu ceapa, telemea credeti ca faceti ceva pe nivelul european ?
Raspunde

Gigi

Acum 3 ani

Interesul e mare la ce sume se invart . Nu conteaza gustul, mancarea, bucatarul, etc. Daca se pot sifona usor bani multi de ce nu?
Raspunde

Roki

Acum 3 ani

Bucătarii sunt oameni din România !!! Doar cei capabili anduranței pot ajunge sa organizeze mese festive la nivel înalt ! Sa va descriu un episod, poate nu știți ... “Fugi înapoi, închizi ușa să nu se audă dumnezeii colegului care a scăpat ceva pe jos. Il ajuți, mergeți mai departe, oamenii văd filme și emisiuni cu bucătari, ne cred invincibili. Suntem niște actori. Termini tura, nu poți să dormi. Te doare șoldul, ai bea un vin ca să uiți. Ai fuma și un pai, ca să treacă. Te vezi cu cei doi prieteni pe care îi mai ai, rupți de oboseală ca și tine. Povestiți despre mâncare, ea vă unește, viața voastră e doar în jurul ei.Te trezești. Gemi, dai să te ridici. Genunchii te trădează, tăietura din palmă s'a răcit și dureroasă, roșie și uscată. Cafeaua, calmantul și gândul la mis-en-place'ul de azi fac minuni. Redevii om. Te sui în mașină și nu vezi nimic în jur, te gândești dacă or avea pește proaspăt la prăvălie și dacă sosul pe care l'ai visat azi noapte o fi bun. Bucătaria e goală și rece, ca o morgă, dai drumul la hotă, la cuptoare, pornești mixerul. E singura muzică pe care o știi. Rudele nu te văd cu lunile. Prietenii au liber mereu când tu ești captiv: în week-end'uri, de sărbători. Îți trimit poze cu ei, se vede marea în spate. Le trimiți și tu, la tine se vede masa rece. Te cearta toți, că nu dormi, că bei, că ești sociopat, că poți aștepta ore în șir după un consommé, nu ai răbdare pentru copiii tăi. Închizi ușa și, singur cu cuțitul tău vechi dar bun, continui să faci ce îți place mai mult pe lume: să gătești. Oamenii te cred perfect, la televizor așa pari. Alb, calm, curat, farmacist. Robot. Actor. Dar tu nu ești, plângi și râzi, greșesti, mai ai două minute să scoți farfuria perfectă, mai ai juma' de minut până un client devine furios, mai ai o oră până la următoarea rezervare mare, mai ai zece secunde și ți se arde sosul. Toate, în același minut. Sala e goală, bucătăria goală, au plecat toți și tu ștergi ultima tigaie întrebându'te dacă pastele alea ratate sunt cea mai mare crimă pe care ai făcut'o, așa zicea domnul acela care ți le'a aruncat în față. Pentru că tu nu vrei decât să te lase toti în pace, să poți face nabii sosul ăla la care te gândești de luni întregi. Textul Oana Irina Coantă” Și voi cei din presa ii blamați pe cei care muncesc cu pasiune, Calificați, in primul rând de farfuria pe care i-o servesc clientului și ii ridicați in slavi pe unii puturoși, ce se cred bucatari după un curs de 6 luni, mandri și făloși, fără experiența suficientă sa poată organiza un eveniment culinar Gastronomic European, la aceasta scara, ce folosesc prafuri in preparatele lor !!! Grețos !!! Sfat : Nu va mai faceți de rușine preluand mesaje nepotrivite de la amatori culinari !!!
Raspunde

Vandam

Acum 3 ani

Roki (Balboa?), dupa jalea din mesajul tau faci parte din mizeria aia de asociatie ACEEA. V-au spalat creierele Zarnescu si lady Drăguț si v-au transformat in oi pe spatele caruia fac sute de mii de euro. Pe voi va umple de medalii de tinichea fara valoare, va imbraca in tunici sponsorizate si va da drumul pe tarla sa faceti bani pentru stapan. Mai vorbim peste 2-3 ani cand stapanii voștri vor infunda pușcăriile pentru fraudele făcute si pentru toate înșelăciune lasate ca o dara urat mirositoare peste tot prin tara. Sunteti niste oameni simpli cate sunt abuzati de doi escroci.
Raspunde

mioritza

Acum 3 ani

Pai e normal sa fie platite de altii actiunile, Ciordanescu ce sa mai fure?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AGNES

Acum 3 ani

Veniti la CAPA daca vreti mancare buuuna !!
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 3 ani

Cred ca e grestit numele la restaurantul ala,eu as inlocui o litera.
Raspunde

Maxim comaniciu

Acum 3 ani

Vasile Badila este de departe peste toți cei descriși mai sus, toti nu au vechime în bucătărie cât are el, are 35.40 de ani de bucătărie în restaurantele sibiene lucrând cu cei mai buni maeștrii culinar ai Sibiului. Asa ca lăsați-o cu bucătării ăștia făcuți în eprubeta asa numiții chefi...
Raspunde

BANDERAS

Acum 3 ani

Vandame esti cam ofticat de bani s-au de ce se întâmplă In general?
Raspunde

BANDERAS

Acum 3 ani

Eu nu fac parte din nici o asociatie dar urmaresc gastronomia românească si ce stiu despre Radu Zarnescu si Iulia Dragut ca sânt oameni deosebiti si îsi fac treaba bine iubesc ceaia ce fac nu cred ca alte persoane aveau potentialul si logistica necesara pentru toate evenimentele pe care se fac în sibiu si as vrea sa vad si eu SV.de la bucatari profesionisti din sibiu care sau enumerat a fi bucatari ai sibiului Alin Barabancea, Daniel Joarza, Eugen Grigore, Erdei Lorant, Mircea Neagu, Ștefan Dan, Ioan Bebeșelea, Iacob Adrian, Ionuț Cercel, Gabriel Rusu, Dany Dumitru, Andrei Conțiu, Costy Fesan, Ionuț Rotar, Bogdan Marangoci, Rareș Nemeș aratati ani de experienta aratati SV.aratati ca a condus un eveniment macar de 500 de persoane daca sunt în stare s-au se lauda sa vedem de ce sunt în stare.la vorbe ne pricepem totii fapte mai putini.
Raspunde

Mirel Dumbrava

Acum 3 ani

Stimate domnule Banderas, lasati blana aia de oaie... vi se vede coada de lup! ;)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anonim

Acum 3 ani

Bună seara. Nu cred ca bucătăria din zona Sibiu trebuie reprezentata doar de bucătării zonei respective. Este bucătărie românească cea care se promovează pana la urma. Numele care le-ati dat în articol care cică ar face parte din bucătăria sibiana sunt niște nume de interes pentru anumite asociații rivale care nu își pot vedea lungimea nasului și ataca pe cai #de doi lei#. Toți vorbesc de furat. Puteți demonstra asta? Sau aveți #o pila la ziar # care spune asta. Faceți și voi la fel, reprezentați ceva și vedeți dacă cineva se va împotrivi. Puteți? Încercați sa nu folosiți lecitina, agar, baze, glice, algin. Calcic și multe altele care nu le am enumerarat. Vizați sunt asociațiile concurente fără a da nume, cele care stau în baza surselor cică.
Raspunde

Nelu

Acum 3 ani

Din titlu ar fii 5 bucatari, in poza sunt 6 bucatari plus un individ in costum, ala aseaza mesele, descarca masina, spala, matura, bagator de zama? Strica toata poza. Niciodata nu o sa vedeti bucatari de renume la astfel de evenimente.
Raspunde

Gigi Contra

Acum 3 ani

Daca l-ati pus pe LINGE-BLIDE in poza e clar ca slugoiu e impins sa produca, nu sa faca ceva BUN!!!
Raspunde

Raluca M

Acum 3 ani

Vandam, ai ceva realizări ? Sau ești șomer ? Poate nu înțelegi anumite aspecte, Roki descrie sacrificiul pe care îl fac Adevărații bucatari cu zeci de ani de experiența ce îți pune ți-e mâncare in farfurie asta dacă îți permiți sa mergi la restaurant, care nu ar trebui înjosiți de cronicari fără experiența gastronomica și organizativa de evenimente in masa, despre sacrificii, despre oboseala din toate punctele de vedere. Am înțeles ca ești sau mulți sunt invidioși , DAR nu sunteți capabili sa oraganizati evenimente de asemenea amploare! Mergeți la lucru!
Raspunde

Iridon

Acum 3 ani

Iubești dușmanul, este singurul prost care se gândește la tine 24 din 24 :))))
Raspunde

Cititescu

Acum 3 ani

Daca la "Romanii au talent" pot participa concurenti din toate continentele, dece la "gastronomii din Sibiu" n-ar putea participa bucatari din toate judetele?!! Exista un precedent (ca in justitie!) nu-i asa? Pe de alta parte, daca un sofer (sa zicem) finalist in concursul "Sefi la cutite", vi se pare ca ar fi mai prost decat un bucatar de duzina cu "calificare"?
Raspunde

Ciprian

Acum 3 ani

Vasile Badila este bucatar de la 18 ani....nu stiu pe ce criteriu faceti comentarii rautacioase.....din lista voastra de bucatari ai Sibiului....pot spune ca Vasile ai baga pe toti in buzunar.....categoric are o varsta ...dar zic eu a acumulat f multa experienta in multe restaurante si hoteluri din tara.....documentati-va inainte sa vb rautacios.
Raspunde

Dezgustat

Acum 3 ani

Absolut jenant! Daca asta inseamna regiune gastronomică, mai bine lipsa! Zarnescu, Iordănescu & company vor educativă toate fondurile destinate programului si vor dispărea dupa finalizarea programului! SIBCOIN? Cele două doamne nu sunt capabile sa puna piciorul in prag, nu au viziune si si habar de importanta unui asemenea program
Raspunde

Aurel

Acum 3 ani

Din pacate, acest Ciordanescu infipt de Aldea si acolitii lui In Camera de Comert Sibiu si Zarnescu vor toca temeinic fondurile alocate, iar actiunile SRGE vor fi facute de sibieni pe banii lor proprii. PACAT!!! Presedinta CJ Sibiu si primarita ar trebui sa se trezeasca !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus