Sibiul și programul Regiune Gastronomică Europeană a fost reprezentat la Târgul Internațional de Turism din București de oameni care nu au nicio legătură cu Sibiul. Acest fapt devine o practică și tot mai multe voci din domeniul gastronomiei din județ se întreabă pentru cine este realizat de fapt acest program. ”Ne pune pe noi toți într-o lumină proastă. Formăm o branșă, ne știm unii cu alții și este deranjant că la toate evenimentele realizate de Consorțiul Regiune Gastronomică Europeană să fie afișate persoane care habar nu au ce înseamnă gastronomia sibiană. Să nu vă mire dacă programul va fi boicotat până la urmă de sibienii din branșă. Este evident că sunt dați la o parte. Este frustrant să vină Ministerul Agriculturii să ne invite pe noi, sibienii, la evenimente, să ne reprezentăm cultura gastronomică, iar Regiunea Gastronomică să realizeze programe cu tot felul de mecanici auto”, spune unul din bucătarii sibieni deranjați de atitudinea Consorțiului.
Ministerul Turismului a anunțat joi că Sibiul a fost în prim-plan la Târgul de Turism al României de la București. ”Mai mulți bucătari puși la dispoziție de Sibiu Regiune Gastronomică Europeană au făcut demonstrații culinare pentru vizitatorii care s-au oprit la standul Ministerului Turismului. Cei care au gustat preparatele cu specific din zona Sibiului au putut, astfel, să afle mai multe despre Sibiu-destinație turistică și despre mâncarea tradițională”, se arată în comunicat. Demonstrațiile culinare nu au fost decât niște farfurii pe care s-a aranjat brânză, slănină și alte produse luate de la câțiva producători locali și din supermarket.
Bucătarii ”puși la dispoziție” de Consorțiu sunt Radu Zărnescu ”mecanic auto, fără calificare de bucătar”, din Cluj Napoca, Cristian Zamfir, bucătar la Restaurantul La Castel din Iași, Laurentiu Ionuț Olănuță, „fără CV gastronomic, din Iași, fără activitate semnificativă în lumea profesionistă gastronomică”, George Trofar ”muncitor necalificat, fără nicio calificare în bucătărie, din Pipera. El cară, descarcă, încarcă corturi, mese etc, face focul și suflă în jar, fără activitate în lumea profesionista gastronomică”, susțin sursele chestionate de Turnul Sfatului cu privire la bucătarii care s-au afișat la Târgul Internațional de Turism de la București, ca reprezentanți ai Sibiului.
Singurul bucătar din Sibiu prezent la eveniment a fost Vasile Bădilă. ”Nu are un CV gastronomic și nicio activitate semnificativă în lumea profesionista gastronomică”, spun sursele noastre.
În eventualitatea în care Consorțiul va realiza și alte acțiuni, prezentăm o listă cu profesioniști din Sibiu care ar putea reprezenta cu succes Sibiul în orice program gastronomic: Alin Barabancea, Daniel Joarza, Eugen Grigore, Erdei Lorant, Mircea Neagu, Ștefan Dan, Ioan Bebeșelea, Iacob Adrian, Ionuț Cercel, Gabriel Rusu, Dany Dumitru, Andrei Conțiu, Costy Fesan, Ionuț Rotar, Bogdan Marangoci, Rareș Nemeș și mulți alți profesioniști din Sibiu care sunt neglijați de consorțiu.
Sibiu, Regiune Gastronomică 2019. Acțiuni plătite mereu de alții
Turnul Sfatului a scris în trecut despre cum acțiuni de popularizare a tradițiilor culinare sibiene au fost plătite de către Ministerul Agriculturii sau chiar din buzunarul participanților, în lipsa vreunei minime preocupări a Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică. De exemplu, Asociația My Transylvania și Slow Food Sibiu au participat la Târgul Internațional de Turism din Viena prin eforturi proprii, prezentând în cadrul evenimentului o sesiune de live cooking. În luna ianuarie, Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană a refuzat invitația Ministerului Agriculturii de a se alătura pavilionului României la Săptămâna Verde, unul din cele mai importante expoziții pentru industria alimentară. Tot Ministerul Agriculturii i-a invitat pe Alin Barabancea și Dani Dumitru la Bruxelles pentru a susține un show culinar de către Ministerul Agriculturii, pentru a reprezenta Sibiul la o recepție găzduită de reprezentanța permanentă a României la Consiliul de Miniștri. Invitați: toți miniștrii agriculturii din statele membre ale UE și comisarii europeni. Astfel, primele ocazii de promovare a programului Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană au fost ratate de către Consorțiu.
foto dragos dumitru
Aproape 8 milioane de euro
Consiliul Județean Sibiu și municipiile Sibiu și Mediaș și-au propus să aloce 4,47 de milioane de euro pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor inițiate de cetățenii din zonă în cadrul proiectului SRGE 2019. Alte 3,2 milioane de euro au fost bugetate ca reprezentând finanțări alocate de entități publice și private pentru alte evenimente organizate sub umbrela SRGE 2019, iar aproape 500.000 de euro urmează a fi alocate unor programe de cooperare cu alte regiuni ale Europei. În fine, 200.000 de euro ar urma cheltuite pentru marketing și comunicare.
Ce s-a propus inițial
Pentru anul 2019, dosarul de candidatură al Regiunii Sibiu enumera mai multe programe care se vor desfășura sub eventuala titulatură de Regiune gastronomică europeană. Astfel, Agenda Culturală și Agenda Comunității ale municipiului Sibiu au alături programul ”Origini”. ”Patrimoniul culinar va fi în continuare cercetat pentru înţelegerea specificităţii bucătăriilor istorice, a condiţiilor care le-au generat şi a rolului pe care care îl au în noua bucătărie transilvăneană. Ingrediente, tehnici de producţie şi de conservare, instrumentar, reţete, amprente gastronomice, obiceiuri de consum, tradiții, credințe, comunități şi poveşti vor fi aduse în prim-plan”, este descrierea programului Origini.
foto Gabriela Cuzepan
Sunt propuse ateliere tematice și degustări de fructe pentru susținerea alimentației în școli, dar și un program de promovare a alimentației sănătoase în instituții. ”Program de modernizare a infrastructurii şi de regândire a meniurilor din spaţiile colective de servire a mesei, adaptate pentru toate vârstele sau persoanelor cu restricţii alimentare”, este descrierea din dosarul de candidatură.
Printre cele aproximativ 25 de programe propuse pentru anul gastronomic 2019 mai intră și unele dedicate organizării de ateliere gastronomice tradiționale în satele regiunii, promovării gospodăriilor țărănești și promovării unor circuite gastronomice.
Dosarul de candidatură promite și dezvoltarea piețelor agro-alimentare. ”Pieţele vor fi dezvoltate şi integrate în program pentru a susţine agrobiodiversitatea, sustenabilitatea produselor locale, a lanţurilor scurte de distribuție alimentară, pentru a le valorifica unicitatea atât pentru localnici și restaurante, cât şi pentru turişti”, se arată în dosarul de candidatură.
Același document susține că autoritățile își propun să influențeze și meniurile restaurantelor din zonă, printr-un program de dezvoltare a mărcii ”Gust local”. ”Vom aborda un proces participativ de adaptare a meniurilor din structurile de alimentaţie publică la specificul local. Marca va fi declinată pentru cele cinci teritorii istorice din regiune şi vor fi dezvoltate mărci dedicate copiilor şi persoanelor cu restricţii alimentare”. Această marcă, ”Gust local” va atesta și garanta proveniența produselor și preparatelor.
Autoritățile își propun inclusiv dezvoltarea unui program de consiliere, certificare și promovare a unor mic-dejunuri cu produse locale și de sezon, dar și a unui program de ”reinterpretare a rețetelor tradiționale prin prisma noilor tendințe de consum”.
Sibiul, regiune gastronomică europeană ar include și un program de cercetare, botezat ”Banca de soiuri și resurse locale”. Programul își propune ”conservarea la fermă (in situ) a resurselor pentru alimentaţie şi agricultură, digitalizarea informaţiilor şi conlucrarea cu ale Băncii de Gene din Suceava şi institute naţionale şi internaţionale în domeniu”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: PSD , Cluj Napoca , Consiliul Judetean Sibiu , Gabriela Cuzepan , Ministerul Agriculturii , Turnul Sfatului , Agenda Culturală , Ministerul Turismului , Târgul Internaţional , Gabriel Rusu , Alin Barabancea , Ministerului Turismului , Regiune Gastronomică Europeană , Regiunea Gastronomică , Valori Bucureşti , Ionuţ Cercel , Iacob Adrian , Ioan Bebeşelea , Maeștri Bucătari , Agenda Comunității , sibiu regiune gastronomica eur , Pentru Sibiu , Daniel Joarză , Radu Zarnescu , Regiunii Sibiu , Ministerului Agriculturii , Mircea Neagu , Consorțiului Sibiu Regiune Gas , Slow Food Sibiu , Dani Dumitru , Săptămâna Verde , Andrei Conțiu , Bogdan Marangoci , Consorțiul Regiune Gastronomic , Costy Fesan , Cristian Zamfir , Dany Dumitru , Erdei Lorant , Eugen Grigore , George Trofar , Ionuț Rotar , Laurentiu Ionuț Olănuță , Rareș Nemeș , Restaurantul La Castel , Tot Ministerul Agriculturii , Vasile Bădilă , Ștefan Dan , Asociația My Transylvania
Vizualizari: 9417
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Iliescu
Acum 3 ore
Troll.E.Buzu
Acum 4 ore
Lutte
Acum 4 ore
Pastor Marginas
Acum 4 ore
Emil