Subprefectul Sibiului, Horațiu Marin, se plânge de faptul că deși a încercat să intermedieze negocierea unor proiecte de dezvoltare intercomunitară între Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr, nu a reușit să adune factorii de decizie la aceeași masă.
Atât reprezentanții Inspectoratului județean de poliție, cât și cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență au arătat, în ultima ședință a Autorității Teritoriale de Ordie Publică (ATOP) faptul că infrastructura rutieră din zona Sibiului devine tot mai aglomerată. Acest lucru favorizează producerea de accidente, dar și îngreunează accesul autospecialelor de intervenție, au arătat conducerile celor două instituții. În acest context, subprefectul Sibiului, Horațiu Marin, a arătat că este dificilă punerea în acord a administrațiilor locale, pentru a implementa soluțiile de dezvoltare a infrastructurii ori de îmbunătățire a indicilor de trafic prin dezvoltarea unui sistem de transport extins.
“Am încercat să îi punem pe cei trei primari la masă. Am zis să organizăm întâlnirea la prefectură, căci am considerat că așa e normal: primarul din Sibiu, primarul din Cisnădie, primarul din Șelimbăr. Credeți că am reușit să îi strângem pe toți trei la masă? Vă spun eu că nu. Doamna primar a Sibiului nu a venit la întâlnire, l-a trimis pe domnul secretar. Domnul secretar a fost de acord cu multe, este deschis, dar nu el ia deciziile“, a povestit Horațiu Marin, în cadrul ședinței ATOP în care a fost pusă în discuție și extinderea sistemului de transport al municipiului Sibiu înspre zone precum Cartierul Arhitecților din Sibiu.
Povestea DN 7H
De altfel, criticile indirecte ale subprefectului au fost transmise în special către conducerea Primăriei Sibiu. În acest sens a amintit de problemele de pe str. Salzburg, parte a fostei centuri ocolitoare a Sibiului. Strada este încadrată (încă dinainte de 2010, când a fost folosită pentru devierea traficului greu) în categoria drumuri naționale (DN 7H), iar companiile care au sediul pe acest drum solicită și realizarea unui trotuar, pentru siguranța angajaților lor. “Acel drum, la noi, la prefectură, figurează ca drum național, înainte fiind drum județean. Și am avut întâlniri cu companiile mari care cereau un trotuar, pentru siguranța angajaților lor. Am fost toți de acord ca drumul național să fie declasificat, pe etape, până la a deveni drum municipal. Prima etapă ar fi fost declasificarea la drum județean, iar la Consiliul Județean Sibiu am găsit toată disponibilitatea. Dar, bineînțeles, nici CJ nu vrea să îl țină mult, pentru că ar trebui să facă investiții. Dar am stabilit, ca pentru următoarea întâlnire, să avansăm discuțiile. Credeți că la următoarea întâlnire a mai venit cineva? A venit doar un răspuns, că Primăria Sibiu nu e interesată să îl preia ca drum municipal. Iar potrivit legislației în vigoare, pe drumurile naționale nu pot fi amenajate trotuare“, a mai spus Horațiu Marin.El susține că, la nivel de Sibiu, implementarea unor proiecte locale între diferite unități administrative este îngreunat de orgolii personale. “Nu e vorba de Parlament, e vorba doar de înțelegerea între oameni. Lăsăm la o parte politicul, noi aici locuim, aici avem copii, aici avem tot. Tot zicem ba PNL, ba PSD. Dar noi trebuie să ne gospodărim aici, între noi. Am ajuns să ne uităm cu invidie la Oradea“, a mai adăugat Horațiu Marin.
În cadrul ATOP a mai fost adusă în discuție, trecător, și ideea Zonei metropolitane a Sibiului. Proiect inițiat de Primăria municipiului Sibiu încă din toamna anului 2016, când primarii a 15 localități din jurul municipiului reședință de județ au semnat o declarație de intenție referitor la acest proiect. Reprezentații administrației sibiene au redactat, mai apoi, și un draft de asociere, la care restul primarilor nu au mai reacționat deloc. În vara anului trecut, Asociația comunelor din județul Sibiu a încercat să reactiveze discuțiile pe acest proiect, dar inițiativa a eșuat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Horațiu Marin , Consiliul Judetean Sibiu , Primăria Sibiu , Primăria Cisnădie , Cartierul Arhitecților , Primăriei Sibiu , Dezvoltare Centru , Cartierului Tineretului , Zonă Metropolitană , Pentru Sibiu , În Șelimbăr , dn 7h , Autorităţii Teritoriale , Ordie Publică , Subprefectul Sibiului
Vizualizari: 10733
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Semeon
Acum 4 ore
Nicolae Săliștean
Acum 5 ore
Un cititor
Acum 6 ore
Adina
Acum 13 ore
Vlad