Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
19°C

Cel mai important eveniment din istoria Sibiului. Centrul orașului se umple de corturi

Cel mai important eveniment din istoria Sibiului. Centrul orașului se umple de corturi

Deoarece Sibiul nu are infrastructura necesară găzduirii unui eveniment de asemenea proporții, organizatorii Summit-ul UE de la Sibiu vor umple centrul orașului cu construcții temporare, de tip cort.

Patru corturi de conferințe, cu o suprafață totală de peste 1.100 de mp, trei corturi pentru presă de peste 1.200 de mp, un cort pentru interpreți de peste 500 de mp și nu mai puțin de 12 corturi de control al accesului, corturi cu o suprafață totală de aproape 300 de mp, vor fi amplasate în Piața Huet și Piața Mică a Sibiului. Corturile vor fi amplasate în vederea organizării Summit-ului UE de la Sibiu, în data de 9 mai 2019. În același perimetru central urmează a fi amenajate locuri de fumat, containere pentru grupuri sanitare, dar și un podium care va fi folosit de înalții demnitari care se vor întâlni la Sibiu.

Fiecare cort are o destinație, amplasament și caracteristici clar definite. Spre exemplu, pe platoul din fața cafenelelor Shocko și Einstein din Piața Mică va fi amplasat un cort pentru conferințe de 400 de mp, cu o capacitate de 264 de persoane. Mai înspre Primărie, în fața sediului Muzeului Astra, va fi amplasat un cort cu o capacitate de 130 de persoane și o suprafață de 250 de m. Un cort cu aceleași caracteristici urmează a fi amplasat în fața cafenelelor Union și Go in, iar vizavi de acestea, în spatele bisericii romano-catolice, va fi amplasat un cort destinat echipelor radio și tv, cu 20 de cabine de editare și două săli media/TV.

Tot în Piața Mică, în spatele terasei restaurantului La Turn va fi amplasat un cort a cărui destinație este zonă de lucru/catering pentru presă, cu o capacitate de 92 de persoane. Pe platoul din fața Casei Artelor va fi amplasat cel mai mare cort pentru presă, cu o capacitate de 400 de persoane și o suprafață de 675 de mp. În vecinătatea acestuia, pe toată zona ocupată de obicei de cafenele va fi amplasat un alt cort, tot pentru presă, cu o capacitate de 368 de persoane și o suprafață de 600 de mp. Containerele cu grupurile sanitare urmează a fi amplasate pe ”lateralele” accesului înspre Turnul Sfatului și în zona gangului care asigură acces între Piața Mică și str. Avram Iancu.

 

piata mica summit

 

În Huet stau interpreții

Dacă Piața Mică va fi acoperită aproape în întregime de corturi dedicate presei și conferințelor de presă, în Piața Huet vor fi amplasate construcții temporare pentru cei care vor asigura funcționarea Summit-ului. Astfel, în curtea Colegiului Samuel von Brukenthal urmează a fi amplasat un cort de 525 de mp pentru interpreți, cu o capacitate totală de 165 de persoane. Și clădirea colegiului cu predare în limba germană urmează să fie folosită pentru organizarea Summit-ului, la parter urmând a fi amenajate spații de lucru pentru delegați.

piata huet summit

Piața Mare rămâne liberă

Singura ”dotare” ce urmează a fi amplasată în Piața Mare va fi chiar în centrul acesteia. Unde va fi amplasat un podium pe care vor putea urca oficialitățile pentru poza de familie. În Piața Mare, în zona statuii lui Gheorghe Lazăr, urmează a fi amplasată o scenă pentru concertul pe care l-a promis Ministerul Turismului, iar în spatele scenei vor fi amplasate carele de transmisie ale televiziunilor.

De altfel, înalții demnitari care vor participa la Summit-ul de la Sibiu vor veni în mașini, pe str. Nicolae Bălcescu, până în Piața Mare. De aici vor fi întâmpinați și conduși de-a lungul pieței, pe un covor roșu, până la intrarea în sediul Primăriei. Actuala sală de conferințe în care funcționează și Centrul de informații pentru turiști va fi transformată în zonă de bun venit și de discuții, în timp de sala reuniunii, în care vor avea loc propriu-zis discuțiile Summit-ului, va fi curtea interioară a Primăriei.

În toate accesele către cele trei piețe centrale ale Sibiului (cum ar fi colțul Pieței Mari dinspre gen. Magheru, str. Ocnei pe sub Podul minciunilor etc) urmează a fi amplasate corturi de control al accesului.

Fiecare cort va trebui să aibă și mobilierul necesar, dar și instalațiile de climatizare care să asigure o temperatură cuprinsă între 18 și 22 de grade Celsius.

Corturi și pentru zona Aeroportului

În afara corturilor mai sus menționate, Ministerul Afacerilor Externe mai cere pentru organizarea Summit-ului de la Sibiu și amplasarea a trei corturi de control în zona Aeroportului, pe traseul ce urmează a fi folosit de participanții la Summit. Traseul oaspeților Sibiului din perioada 8 – 10 mai 2019 nu va include actuala ieșire din zona parcării, ci va folosi un drum separat, care se intersectează cu str. Alba Iulia în zona fostei unități militare de elicoptere.
2,63 de milioane de lei, plus TVA, aproximează Ministerul Afacerilor Externe că va costa închirierea acestor corturi, cu tot cu dotările necesare. Firmele interesate de a depune o ofertă în acest sens au termen limită ziua de 7 martie 2019. Contractul licitat prevede atât închirierea, montajul, dotarea și curățenia cât și personalizarea acestor corturi.

Cel mai important eveniment din istoria Sibiului

36 de delegații oficiale venite fiecare cu propria aeronavă, 27 de șefi de stat și de guvern, 400 de invitați de rang înalt și aproape 1.000 de jurnaliști. Acestea sunt doar câteva din cifrele summit-ului european pe care Sibiul îl va găzdui în data de 9 mai 2019. Summit-ul are, printre altele, scopul de a redefini bazele Uniunii Europene în urma Brexit-ului care – deocamdată – ar trebui să se producă pe 29 martie.

Vezi mai jos o imagine cu rezoluție mai mare a modului de aranjare a centrului Sibiului în vederea Summit-ului din luna maiPlan centrul Sibiului summit UE

Sursa imaginilor: Ministerul Afacerilor Externe

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zexe

Acum 3 ani

Ca la tigani. Musai să puneti și cortul uzat de circ, cel cumparat de Iohannis in 2007 de la prietenii lui nemti la costul a doua corturi nou-noute!
Raspunde

iepurasul violent

Acum 3 ani

Ba ce le stii tu pe toate cocolarule
Raspunde

Voltaire

Acum 3 ani

Chiar si mai rau, cortul a fost inchiriat iar la sfarsit, decat sa mai cheltuie firma inca ceva banuti pe dezmembrare, transport, depozitare, l-au donat primariei, sa cheltuim tot noi.
Raspunde

Citoyen

Acum 3 ani

Speram la putin mai multa versatilitate in limbaj de lasemnatarul articolului. Dar pana la Summit mai este timp sa-si revina. Si ca sa nu creada nimeni ca scriu ca sa nu dorm iata la ce ma refer: 1. Daca vorbim despre "singura dotare" din Piata Mare care urmeaza a fi un podium, de ce ni se zice dupa ca va fi amplasata si o scena tot in Piata Mare? 2. "Singura ”dotare”....... va fi chiar în centrul acesteia. Unde va fi amplasat un podium pe care vor putea urca oficialitățile.......". Se putea si fara punctul acela. 3. Eu stiam ca oficialitatile de obicei fac poze de grup, nu "poze de familie". Chiar daca vorbim de o familie europeana. 4. "Centrul de informații pentru turiști va fi transformată în zonă de bun venit și de discuții". Nu putea fi o zona de receptie? Mi se pare ceva mai fericit termenul. In rest cam prea multe cifre care fac textul cam prea stufos. O zi buna in continuare!
Raspunde

welcome in 2018

Acum 3 ani

Of. Cat venin. Cineva a muncit la acele date. SI oricum nici nu trebuia sa ti le zica tie, mosule. Dupa mine, ti-a zis prea muult. Da un searchsi vezi ce gasesti la "family picture" si la "welkomimg area" etc si apoi comenteaza. Evenimentul se organizeaza de ctre unii care vb romengleza, nu de catre Pruteanu. E un Summit, nu olimpiada la romana.
Raspunde

cristi

Acum 3 ani

fain - summit la corturi. daca oficialii ar veni in carute (din alea cu roti de Dacia si numere de germania) s-ar intregi imaginea exotica a evenimentului :))
Raspunde

ION

Acum 3 ani

...lucru slab din toate punctele de vedere !
Raspunde

...

Acum 3 ani

o sa plece europenii de pe aici cu convingerea ca suntem un neam de corturari :)
Raspunde

Cititor 14

Acum 3 ani

Chiar așa. Corturari avem, corturi vor fi destule. Fără discriminare.
Raspunde

periscop

Acum 3 ani

”Nimic nou sub soare”. Că doară în 2007 Sibiul a fost Capitală... cortorară ioropeană. Sper că vă aduceți aminte de marele cort instalat în actuala parcare ”Cazarma 90”...
Raspunde

Adevarul gol

Acum 3 ani

Adevarul despre Sibiul anului 2019. Un orasel inghetat in timp, fara infrastructura demna de evenimente de anvergura, fara proiecte si viziune. Da, un centru semi spoit si fabrici care angajeaza pe banda rulanta forta bruta, fara mari pretentii de IQ.
Raspunde

Z

Acum 3 ani

Păi din sud vine forță en gros.
Raspunde

rosu

Acum 3 ani

Oraselul asta "inghetat" este cunoscut in Europa, in timp ce Bucurestiul este confundat ba cu Budapesta, ba cu Sofia. Normal ca multi sunt invidiosi si se oftica.
Raspunde

Z

Acum 3 ani

Stați linistiți, că europenii sunt mai destupați la minte ...
Raspunde

Sibian adevarat

Acum 3 ani

Se vede totusi cat de limitati sunt jurnalisti si o parte din populatia sibiului. In toata lumea, pentru asemenea evenimente temporare se folosesc constructii temporare. Am fost la evenimente asemanatoare in Belgia, Germania si Austria si peste tot am vazut "corturi". Hmmmmm.......oare chiar sunt sibineni, cei care se plang ?
Raspunde

S

Acum 3 ani

@adevarul gol Du-te la Bacău sau Buzău. O sa plângi după Sibiu. Al dracu Sibiu, are locuri de munca. Ce nașpa! Și asa crezi, ca e numai forță bruta și ăștia intelectuali stau șomeri sau emigrează? :)) ești dintr-un univers paralel?
Raspunde

un sas

Acum 3 ani

Vedeti mai Rumanasilor ...acuma se vede unde va aflati in Europa ..nu geografic ...Votati in continuare PSD si stati in cort...
Raspunde

Bla bla

Acum 3 ani

Aloo Primaria, centrul acela de conferinte in care secol?! De prin 2006 ne tot gandim la el. Recent pasat la Teatrul Local Radu Stanca (in ce cladire functioneaza, nu poate fi National). Atat de multe proiecte de care discutam de ...peste un deceniu si nimic! Macar instiintati din start, sa ne asteptam la un orizont 2090-2120. Chiar nu va este rusine, sa gazduiti evenimente de asa amploare in cladiri si sali facute de stramosi acum un secol sau mai mult.
Raspunde

Drajnea si cu Sudorel

Acum 3 ani

In ruptul capului nu inteleg de ce sedinta , reuniunea principala nu se tine in Casa Armatei. Sali mari, multe, protejate antiseismic, Casa de cultura cu alte sali mari pentru presa, Ramada aproape, tot cu sali mari...
Raspunde

Bla bla

Acum 3 ani

Ce scrii are logica si functionalitate dar nu sunt cladiri istorice. Pt. un astfel de eveniment este (mai) OK o locatie cu o oareare incarcatura istorica. Nu are cine stie ce mega waw istorie cladirea (cea mai recenta din piata;1904-06) Primariei, dar are un amplasament excelent si este frumoasa. Dar da, conteaza functionalitatea, nu neaparat estetica. De asta critic faptul ca din 2007, cand sa vazut clar ca ducem lipsa de sali mari detinute de oras) nu ne-am miscat absolut deloc cu acel centru de conferinte, care pe langa functional, se vrea a fi ceva estetic, cica sa inspire generatii. Tot inspira generatii considerand ca este invizibil iar creierul poate multe :)))) Plus, zona pietelor din centrul istoric este mai usor de controlat si ''periat'', in timp ce zona Piata Unirii mult mai larga, trafic ce nu poate fi blocat (decat pt. vreun RedBull Idiotmaniacs).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 3 ani

Sunteți campioni pe sate la carcoteala, ăștia care comentati :))
Raspunde

mkh

Acum 3 ani

in 'orasul' Romaniei care se faleste cu Imparat tigan, Rege tigan si primar sas era firesc sa se desfasoare un asemenea eveniment in locatii traditionale. Ca doar nu era sa-i primiti la stana....
Raspunde

nobody like everybody

Acum 3 ani

Toti uita de zona Obor ( Târgul Porcilor ). Loc berechet, proverbialii mici, la botu calului, nu departe de centru, in " buza : Centurii cu iz de Autostrada. Ce mai, o imagine de toata frumusetea a urbei noastre. Hai ca suntem răi, pana la urma mai da si-n mă sa pe participantii la Summit, vin aici sa discute problemele Uniunii sau in voiaj de agrement pe bani bugetați? Mai urmeaza sa ceara de la gazde si niscaiva fetițe, ca dupa lucrarile si simpozioanele extenuante sa se relaxeze cum se cuvine. ..
Raspunde

Ema

Acum 3 ani

Oribil.
Raspunde

Thor

Acum 3 ani

Centrul Sibiului va fi ca un loc de camping aglomerat. Sau ca o tabără de luptă. Sper că funcționează bine! Trei semne încrucișate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus