Sâmbătă,
05.10.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Termen, două săptămâni: colectarea selectivă a deșeurilor sibienilor caută operatori de urgență

Termen, două săptămâni: colectarea selectivă a deșeurilor sibienilor caută operatori de urgență

În termen de două săptămâni, autoritățile județene vor trebui să negocieze, contracteze și să predea cele două stații de sortare și cea de compost, care fac parte din sistemul de colectare selectivă a deșeurilor din zona 1 și 2 a județului Sibiu. Documentația pentru această procedură în regim de urgență va fi supusă dezbaterii în cursul zilei de joi.

Consilierii județeni vor avea de dezbătut și adoptat, în ședința de joi, strategia de contractare a unor noi operatori care să gestioneze activitatea de sortare a deșeurilor reciclabile, precum și de realizare a compostului din deșeurile biodegradabile, colectate de la aproximativ 300.000 de sibieni. Strategia se cere adoptată rapid deoarece, din ziua de 14 martie 2013, încă actualii operatori ai stațiilor – Asocierea Brantner Environment și SC Shuster & Co Ecologic – se vor retrage, în urma unui proces în care au cerut încheierea contractului cu acordul părților. Procesul a fost demarat în 2018 și s-a încheiat la finele lunii ianuarie 2019, când Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit, definitiv, că cei de la Brantner au dreptul să ceară încetarea contractului cu acordul părților (contractul a fost semnat în 2016, pe o perioadă de 16 ani). Ulterior emiterii hotărârii judecătorești, cei de la Brantner au anunțat că din 14 martie 2019 nu vor mai opera stațiile de sortare și compost.

În stațiile în discuție (de sortare și compost de la Șura Mică, respectiv cea de sortare din Cisnădie) sunt aduse deșeurile reciclabile și cele biodegradabile colectate de la cetățenii și societățile comerciale din Sibiu, Tălmaciu, Ocna Sibiului, Avrig, Cisnădie și din alte 23 de comune (Vurpăr, Şura Mică, Rășinari, Șelimbăr, Sadu, Şura Mare, Orlat, Cristian, Boiţa, Râul Sadului, Gura Râului, Poplaca, Loamneș, Roșia, Slimnic, Pauca, Marpod, Nocrich, Cârţa, Cârțișoara, Porumbacu de Jos, Racovița şi Turnu Roșu). Și pentru ca deșeurile reciclabile și cele biodegradabile colectate din aceste localități să nu ajungă la groapa de gunoi, autoritățile județene trebuie să semneze și să predea stațiile unor noi operatori în termenul cel mai scurt.

“Avem în vedere următoarea situație: demararea cu celeritate a unor proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, în vederea atribuirii stațiilor de sortare și compostare Șura Mică și a stației de sortare Cisnădie, pe perioadă determinată, până la desemnarea unui operator prin procedură de licitație publică a unui contract de delegare a gestiunii activității de operare a stațiilor, în vederea asigurării prestării serviciilor și funcționalității Sistemului de management integrat al deșeurilor la nivelul județului Sibiu. Menționăm faptul că ADI Eco Sibiu s-a prevalat de prevederile art. 104 alin 1 lit. c din Legea nr. 98/2016, având în vedere că scopul primordial al Asociației este acela de a asigura serviciul de sortare și compostare în beneficiul exclusiv al cetățenilor, pe de o parte, iar pe de altă parte, timpul necesar pentru lansarea licitației și atribuirea contractului de delegare unui operator este insuficient pentru demararea acestei proceduri. Ne întemeiem afirmația de mai sus, atât pe imprevizibilitatea soluției instanței, cât și pe caracterul de urgență dat de riscul întreruperii serviciului de sortare și compostare începând cu 14 martie 2019“, se arată în raportul proiectului de hotărâre de Consiliu județean, referitor la contractarea în regim de urgență a unor noi operatori.

Noul contract urmează a fi semnat pe o perioadă de un an, timp în care autoritățile județene ar urma să lanseze o nouă licitație pentru angajarea unor operatori pe termen lung.

Citește și Colectarea selectivă, primul contract reziliat: Brantner părăsește stațiiile de sortare și compost

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus