Joi,
25.04.2024
Parțial Noros
Acum
7°C

Câți sibieni și-au declarat la ANAF locuințele date în chirie

Câți sibieni și-au declarat la ANAF locuințele date în chirie

Peste 5.000 de sibieni din întreg județul au declarat că dau în chirie locuințe, respectiv au plătit impozite din veniturile obținute.

Am mai scris despre faptul că piața imobiliară din Sibiu este în creștere în ultimii ani: construcția de locuințe nu se mai oprește, iar cererea de apartamente pentru închiriere depășește oferta, indiferent de prețuri.

Astfel, dacă acum un an puteai închiria un apartament în condiții decente începând cu 230-250 de euro în zonele centrale, atunci în prezent, condițiile decente „s-au scumpit”.

http://www.turnulsfatului.ro/2018/07/14/cat-te-costa-sa-inchiriezi-un-apartament-in-sibiu-preturi-si-ponturi/

„În ultimul an am înregistrat o creștere foarte mare a cererii pe piața chiriilor. Sunt foarte mulți clienți care se mută din alte orașe, care în prima fază optează pentru închirierea unui apartament, iar apoi își achiziționează o locuință nouă”, explică Silviu Ciolacu de la compania imobiliară AS IMOB. Potrivit lui Ciolacu, și prețurile au crescut, chiar dacă ușor.

„Dacă discutăm de aparatamente, astăzi, la 250 de euro e foarte greu să găsești unul cu două camere la condiții acceptabile, indiferent de zonă. Cam de la 280 de euro pornesc prețurile și în funcție de dotări și finisaje ajung și până la 400 de euro pentru două camere. Avem apartamente care ajung la segmentul de lux, la 400-500 de euro. De exemplu, la construcțiile noi de pe Calea Dumbrăvii, chiriile pentru apartamentele cu două camere sunt la prețurile acestea”.
Obținerea de venituri din închirierea locuințelor însă trebuie declarată la Fisc. ANAF anunță periodic faptul că cei care ascund veniturile riscă să fie sancționați.

Deoarece o cifră reală a numărului de sibieni care oferă locuințe în chirie este greu de aflat, ne-am propus să aflăm câți sibieni care obțin venituri din chirii declară acest lucru la ANAF, respectiv plătesc impozite. Într-un răspuns al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Brașov (DGRFP Brașov) pentru Turnul Sfatului se menționează că în evidențele serviciilor fiscale din județul Sibiu numărul persoanelor fizice care au declarat, în anul 2018, venituri din cedarea folosinței bunurilor conform declarației unice este de 5.728. Cei mai mulți sunt din municipiul Sibiu și localitățile arondate Administrației Județene a Finanțelor Publice Sibiu - 5.062 persoane. Urmează cei arondați Serviciului fiscal Mediaș, care în 2018 au fost 458 la număr și cei din Agnita - 107 persoane. Au mai declarat venituri din închirierea locuințelor 45 de persoane din Avrig și 56 din Săliște.

Potrivit ANAF, persoanele juridice care au declarat închirieri prin declarația unică pentru anul 2018 nu au obligația înregistrării la Finanțe a contractelor de închiriere, veniturile respective trebuie înregistrate în contabilitatea agentului economic.

Reprezentanții Finanțelor Publice nu au precizat ce sumă a fost achitată în bugetul de stat de către sibienii care au dat locuințe în chirie anul trecut, însă au precizat următoarele: „Cu privire la impozitul pe veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor, precizăm că acesta este de 10%. Cota de impozitare se aplică după scăderea unei cote forfetare de 40% din venitul brut obținut din chirii, într-un an fiscal”

Cu alte cuvinte, dacă un sibian a declarat că chiria lunară a fost de 280 de euro sau 1.300 de lei, atunci rezultă un venit anual de 3.360 euro sau aproximativ 15.600 de lei. În acest caz, impozitul se calculează din suma de 9.360 lei, ceea ce reprezintă venitul impozabil după scăderea cotei forfetare de 40%. Respectiv, 936 de lei este impozitul anual în acest caz.

Dacă fac sau nu asta toți cei care dau în chirie spații, rămâne la discreția fiecăruia.

„Legislația în domeniu s-a schimbat. Nu mai ai obligația să te duci cu contractul de închiriere să-l declari, adică să-l înregistrezi, dar ai obligația, ca și cetățean, să-ți faci un cont online și să plătești impozitul. Faci plata în funcție de ce declari tu.

Acest aspect ține de proprietar. Înainte, când proprietarii trebuiau să-și înregistreze contractele la ANAF, noi, agențiile imobiliare, îi consiliam în sensul acesta, spunându-le despre această obligativitate, dar mai departe nu știm dacă chiar mergeau sau nu. Ține de corectitudinea fiecăruia”, ne-a explicat Silviu Ciolacu de la AS IMOB.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

B.Utoru

Acum 5 ani

Țară de hoți! Nici 1% din cei care închiriază nu plătesc impozit. Ce poți să le faci? Nimic!
Raspunde

Clanta

Acum 5 ani

Cei pe care ii stiu eu cu apartamente inchiriate, au toti declarate veniturile la ANAF. Eu as zice un procent de 50% sunt legali, daca o sa inchiriez o sa il declar si eu. Sunt multi vecini "binevoitori" care te reclama pt orice (apropo de ce le poti face proprietarilor ..... ).
Raspunde

Niki Frauda

Acum 5 ani

Vecinii știu că stă cineva în apartament, dar nu au de unde să știe că proprietarii nu au contract cu locatarul și că nu plătesc absolut nimic ca impozit sau declară chirii derizorii - în cel mai bun caz. Chiriașii nu sunt trecuți în cartea de imobil, locuiesc ani de zile clandestin, iar proprietarii se mulțumesc doar să încaseze banii. Unii au chiar mai multe locuințe pe care le închiriază, chiar prin centru, dar nu plătesc deloc impozit, de ani de zile. Prietenii știu de ce.
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 5 ani

Multă vreme am crezut că ,pentru a fi patriot este suficient să fi cinstit şi corect cu statul (să nu furi şi să-ți plăteşti taxele şi impozitele ),de-o vreme încoace nu văd nici un avantaj în a fi patriot ,guvernul României se laudă cu un PIB colosal dar CFR-ul este ruină (deşi circulă cu viteze de melc ,trenurile deraiază periodic ),despre autostrăzi nu se mai vorbeşte nici la modul demagogic ,spitalele au dotări proaste şi foarte proaste ,sunt prea multe şcoli care sunt subfinanțate şi nu au canalizare (condiții minimale de igienă) . Toți Banii pe care îi plăteşte la bugetul statului un român cinstit ,sunt folosiți de guvern pentru a-şi stisface financiar electoratul care-l votează (bugetari ,asistați sociali ,pensionari).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus