Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Primarul singurului oraș din județ fără apă și canalizare: „Nu am primit nimic de la politicieni”

Primarul singurului oraș din județ fără apă și canalizare: „Nu am primit nimic de la politicieni”

Locuitorii din Miercurea Sibiului ar trebui să aibă apă și canalizare până în anul 2022. În prezent, este singurul oraș din județul Sibiu fără aceste servicii. Primarul localității, Ioan Troancă, crede că decizia din 2004 în urma căreia Miercurea Sibiului a devenit din comună oraș nu a fost neapărat în beneficiul locuitorilor. 

Reporter: În vara anului trecut s-a scos la licitație proiectul pentru racordarea la apă și pentru canalizare. Care mai e situația acum?

Ioan Troancă: Miercurea ca localitate fiind peste 2000 de locuitori plus celelalte două localități Apoldu de Sus și Dobârca va beneficia de apă printr-un program operațional de infrastructură mare, program de care se ocupă în totalitate Apă Canal Sibiu, operatorul regional. Lucrarea s-a semnat anul trecut cu Ministerul Dezvoltării în 25 aprilie. Proiectul a fost scos la licitație și lucrarea a fost câștigată. Am semnat contractul de lucrări și urmează să începem lucrările în primăvara acestui an. Tot ce ține de mine și de Primărie am făcut. Dar așa funcționează lucrurile în România. Din păcate, am fost făcuți oraș fără să se țină cont de aceste lucruri și au beneficiat toate comunele care nu se vor branșa precum se arată situația pentru că sunt părăsite. Și noi pentru că suntem oraș, care mai avem populați cât de cât, așteptăm.

Rep: E un dezavantaj faptul că în 2004 Miercurea Sibiului a devenit oraș?

I. T.: Din punctul acesta de vedere, da. Dar acum, este tardiv să spunem că vrem să ne întoarcem înapoi la statutul de comună fiindcă în viitor prevăd că se vor strânge în jurul nostru alte localități, să devenim ceea ce a fost o dată Miercurea Sibiului.

Rep: Dacă ar fi rămas comună, ar fi arătat altfel lucrurile astăzi? Nu. Tot așa.

Rep: Fondurile se obțin la fel de greu indiferent dacă vorbim de o comună sau de un oraș?

I.T.: La fel de greu, numai că noi, orașele, nu am avut acte de finanțare. Eu când am venit în 2008 mi-am făcut treaba, am depus la Ministerul Dezvoltării apa și canalul pentru toate cele trei localități. Am împărțit pe localități, pe apă și canal, pe Ministrul Mediului și nu am primit nimic de la politicieni.

Rep: Când va avea Miercurea Sibiului apă și canalizare?  I.T.: Avem asigurări că până în 2022. Așa ne și cere. Era în primă fază 2020, dar apoi s-a prelungit cu doi ani.

Rep: Mai mulți primari din țară cred că li s-au pus piedici odată cu transformarea comunei în oraș... I.T.: Cunosc un caz, mă mai întâlnesc cu domnul primar dintr-o localitate. Nu a reușit nici în ziua de azi să redevină la statutul de comună. Acolo a fost și referendum, s-au făcut demersuri în acest sens, dar nu au dus niciunde.

Rep: Ați vrea  și dvs. ca Miercurea Sibiului să redevină comună?

I.T.: Nu. Nu vreau. Eu nu mă joc cu lucrurile acestea. Nu vreau să ajung pe la Săliște. Destul că nu avem unele instituții și trebuie să mergem la Săliște sau chiar la Sibiu. Nu mai vreau să ajungem ca o comună. Vreau să strângem în jurul nostru un oraș cu 10.000 de locuitori. Să vină în jurul nostru Apoldu de Jos, Gârbova... Să vină la noi și să facem oraș. Eu nu aș mai lăsa orașe sub 10.000 și comune sub 5000.

Rep: Locuitorii ce părere au? I.T.: Românii sunt tot nemulțumiți. Ce să zic?! Orice le-ai face sunt tot nemulțumiți.

Rep: Ce alte proiecte mai aveți acum în plan? I.T.: Asfaltări, vreau să fac cadastru general pe toate localitățile, avem extindere conductă gaz. Am trimis acte pentru o sală de sport la Apoldu de Sus, teren de sport sintetic. O grămadă de proiecte.

Rep: Ați pomenit de săli de sport. Însă mai sunt tineri în oraș? I.T.: Da, avem peste 700 de copii. miercurea sibiului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

secas

Acum 5 ani

Esti tu slab primar mai Toanca. Nu ai invatat nimic de la fostul primar PAVEL, Dumnezeu sa-l odihneasca.
Raspunde

S

Acum 5 ani

Ce oras, cu Apoldu de jos, Garbova...puteti sa va numiti tot comuna, dar sa fie cu institutiile alea pt care mergeti la saliste. Oras e exagerat, ce oras e ala ca Miercurea, format din asezari de pana la 2000 de locuitori, intre care trebuie sa mergi prin campuri si paduri?! Si fara canalizare. Nu e oras oficial Selimbar si vreti sa fiti voi?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus