Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Primarul care l-a înfruntat pe Dragnea renunță. ”Gata, m-am săturat. Mi-a ajuns!”

Primarul care l-a înfruntat pe Dragnea renunță. ”Gata, m-am săturat. Mi-a ajuns!”

Primarul din Cârța, Cristian Magheru, cel care a avut curajul să-l înfrunte pe liderul PSD, Liviu Dragnea, într-o vizită în Sibiu, în urmă cu doi ani, anunță că nu va mai candida pentru un nou mandat. ”M-am săturat, gata. Nu mai pot. Mi-a ajuns. Termin ce am început într-un an și jumătate și gata, mă retrag. Mă lupt să fac un teren de sport multifuncțional și stau lângă muncitori – paznic. Nu mai pot continua așa. Dacă lipsesc o zi, pe urmă îmi trebuie o lună să repar ce au stricat în ziua aia. Pe urmă să o iau de la capăt. Nu putem merge așa la infinit. Dacă le spun verde în față oamenilor niște lucruri se supără pe mine. De ce? Pentru că spun adevărul?”, susține primarul.

”Cum ajunge unul într-o funcție, își trage toată familia după el”

Liviu Dragnea se va întoarce săptămâna viitoare în Sibiu, la Conferința PSD Sibiu care va alege președintele organizației. Cristian Magheru nu va participa pentru că nu îl mai interesează viața de partid. ”De când le-am spus atunci tot ce am avut de spus m-au marginalizat. Nu că mi-e frică de ei, pentru că nu am de ce, dar nu simt că mai am ce căuta acolo”, spune primarul.

Cristian Magherul e dezamăgit că după 30 de ani de la revoluție în România continuă să fie prioritar nepotismul. ”Peste tot sunt numai neamuri. Cum ajunge unul într-o funcție, își trage toată familia după el. Așa e în toate primăriile, unde te uiți numai rude. În toate comunele din județ e la fel, nici nu contează partidul de unde vine primarul. E soțul primar și contabila e nevastă-sa. Nu e normal ce se întâmplă, primăria nu e luată pe persoană fizică. Eu am adus oameni la primărie din Avrig. Mai bine le plătesc naveta, decât să umplu primăria de neamuri. Nu se poate să ajungă cineva la primărie și să fie luat cu ”ce faci Ioane, ai venit la noi?” Dar peste tot e la fel. La facultăți e la fel, plin de neamuri, la finanțe la fel, oriunde. Și nu e normal, nu mai ai încredere în instituții, spune dezamăgit Cristian Magheru.

”Au râs cu lacrimi. Râdeau de cădeau de pe scaune, vă spun sincer”

O altă problemă este lipsa de implicare a instituțiilor statului de a face ceva pentru oameni. ”Tot ce fac acum, fac pe prietenii, pe încredere. Noi nu avem buget în luna martie și nici nu știm pe ce ne putem baza. Nu e normal ce se întâmplă. Dar pentru asta îmi trimit contabila la Sibiu, la trezorerie pentru toate prostiile  pe care teoretic se pot face și on-line. Pentru o deschidere de credit, pentru care există semnătură electronică, există orice on-line, eu trimit contabila 100 de kilometri la trezorerie în Sibiu, de nici nu știu de ce-o plătesc. Deschideți-vă măi oameni buni! Faceți lucruri pentru oameni, nu pentru hârtii!”, spune Magherul.

Primarul din Cârța a povestit un moment amuzant când în cadrul unei ședințe a coaliției PSD – ALDE a propus ca directorii de instituții descentralizate să nu mai fie promovați politic. ”Să vă povestesc cum a râs de mine toată organizația PSD și ALDE pe deasupra. Le-am propus după alegeri, atunci, să facem ceva ce n-a făcut nimeni până acum. Eram noi de la PSD, dar și o parte din cei de la ALDE. M-am ridicat și le-am propus să nu ne mai punem oamenii noștri pe la deconcentrate, să organizăm concursuri serioase, cu CV-uri, comisie așa cum e în toată lumea. Să fie ceva nemaiîntâlnit în țara asta, să ne țină oamenii minte. Au râs cu lacrimi. Râdeau de cădeau de pe scaune, vă spun sincer. ”Bă primare, cum vrei tu să faci concursuri?”, îmi zicea unul de la ALDE. Am zis atunci, măcar dacă punem-de-ai noștri, să le dăm un mandat, ceva palpabil, concret. Într-un an să realizeze ceva. Și dacă merg acolo să-și vadă de treabă, nu de neamuri. I-am distrat”, mărturisește primarul.

”Ne domină prostia peste tot”

În noiembrie 2017, la vizita lui Liviu Dragnea și a premierului de atunci, Mihai Tudose, Magheru a luat cuvântul în două rânduri, iar de atunci nu a mai fost chemat la nicio întâlnire PSD. “Aveam așteptări de la centru. Omul politic se pliază după majoritate și, în PSD, eu sunt oaia neagră… Tot timpul sunt tratat în plus acolo. Se ridică unul că are nu știu câte avize pe care nu le primește. Și ce vrei, am zis, să ți le dea ilegal? Nu i-am luat cu frumosul. Cine ești tu să ceri așa ceva?  S-au făcut și de rahat. A venit acela din Hoghilag, că nu are școală. Și a venit să ceară bani pentru școală. Erau uimiți ăștia. Când a auzit, Dragnea s-a schimbat la față. Zice că ‘n-am bani să repar, că se duce dracului sediul școlii și că ne trebuie’. ‘Bun’, zice Dragnea, și de câți bani ai nevoie? ‘Păi să vedeți că…’ Habar nu avea. Bă băiete, câți bani îți trebuie? Ai făcut un studiu, ai făcut ceva? Ai întreprins ceva, că se prăbușește totul? Nu. Zero barat. La fel și la Dumbrăveni. Că nu mi-au dat bani, ca la alții. Are dreptate, într-un fel, că ar trebui să se țină cont de proporție. Dacă la Cîrța ai dat 300 de mii de lei, la Dumbrăveni să dai de 10 ori, că de 10 ori ești mai mare. Băi oameni buni, păi îi dai la Vurpăr 49 de milioane să-și facă drumurile, mă?! Bă oameni, eu muncesc pentru banii ăia! Eu dau impozite la stat. Nu mi se pare normal. Dar nu ai cu cine… Nu ne facem bine în țara asta. Nu ai cu cine. Ne domină prostia peste tot”, a povestit primarul o parte din întâlnirea desfășurată atunci.

Declarat incompatibil de ANI

Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil cu funcția de primar pe Cristin Magherul pentru că  în perioada 26 iunie 2012 – 15 iunie 2018 acesta a exercitat simultan funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică. Primarul a declarat atunci că este vorba de un magazin pe care îl are din anul 1996, înainte de primul său mandat din 2000. "Nu am înțeles care a fost marea descoperire, cu siguranță am tot deranjat. Am completat declarații de avere la fiecare tur de scrutin, era totul vizibil, dar ești prost când ești corect”, spunea Magheru la momentul anunțului făcut de ANI.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

S

Acum 3 ani

Si pe banii nostri, bah. Bugetarii, alesii, care-si permit asa chestii sunt ultimii viermi (scuze viermilor). Pai angajeaza-ti familionul fara concurs pe banii tai, bah, nu pe banii POPORULUi.
Raspunde

City Zen

Acum 3 ani

Și pe facultăți e la fel, zice domnul primar. Se referă și la Universitatea din Sibiu ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus