Miercuri,
08.07.2020
Partial Noros
Acum
11°C

DSP Sibiu: „Vinovat pentru răspândirea infecțiilor nosocomiale este și personalul”

20 Martie 2019 14:43

DSP Sibiu: „Vinovat pentru răspândirea infecțiilor nosocomiale este și personalul”

În apariția și răspândirea infecțiilor nozocomiale, o mare parte din vină o poartă personalul medical, arată Lucian Blăguțiu, inspectorul șef al Direcției de Sănătate Publică Sibiu. Totuși, construirea unui spital nou este imperativă în acest caz.

În apariția și răspândirea infecțiilor nosocomiale, putem vorbi și de calitatea construcțiilor și vechimea acestora, dar respectarea procedurilor duce la minimizarea riscurilor, explică Lucian Blăguțiu. Riscul cel mai mare este transmiterea de la om la om. „Dacă tu pe unitatea sanitară respecți procedura pe toate spațiile și pe circuite, asiguri cu substanțe de curățenie și dezinfecție, operațiunile se execută corect, rămân personalul și vizitatorii. Personalul nu respectă întotdeauna procedura, nu se spală corect pe mâini, de aici și amenzile acordate angajaților”, explică inspectorul șef al DSP Sibiu.

Pentru a separa infecțiile cu care pacienții vin de afară și cele contactate în spital, unitățile spitalicești au venit cu o soluție – pacientul este scanat înainte de a fi internat.

„Fiecare pacient este scanat când se internează, la intrarea în secție, să vedem dacă el vine cu microbul din afară. Atunci lucrurile sunt foarte clare: dacă apare un microb care se identifică la trei persoane, înseamnă că avem o infecție nosocomială în acea secție”, spune Gabriel Budescu, directorul DSP Sibiu.

Trebuie construit un spital nou

Inspectorul șef al DSP Sibiu insistă asupra faptului că este nevoie de un spital nou, acest aspect urmând să contribuie la scăderea numărului de infecții nosocomiale.

„Din punctul de vedere al infecțiilor nosocomiale trebuie construit un spital nou pentru că la baza acestor infecții stau multe condiții și harta de risc este stabilită pe baza acestor condiții pe care le au unitățile sanitare. Având un spital multipavilionar, riscul este mai mare. La fel și în ceea ce privește personalul, care într-un spital unitar va fi mai ușor controlat”, spune Lucian Blăguțiu.

Potrivit celui mai recent raport al DSP Sibiu, secţii de spital cu risc foarte înalt din acest punct de vedere sunt secţiile chirurgicale, secţiile de boli infecţioase, spaţiile în care se desfăşoară manevre invazive și secţiile în care pacienţii prezintă particularități legate de vârstă cum ar fi nou-născuţi şi prematuri.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Social
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus