Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
1°C

Doamna Fodor și Dinamo București

Sunt bani. Există voință. Sunt idei. Dar sunt prea mulți sfătuitori și prea puțini executanți. În plus, tuturor le e teamă ca dracului de tămâie de responsabilitate. De semnătură.

Poate fi vorba la fel de bine de situația Primăriei Sibiu. Cam tot așa se întâmplă la clubul de fotbal Dinamo București. Ăia care au dulapul plin de cupe, dar care s-au adâncit acum în mediocritate. Cam ca Sibiul. Pentru că tot e proaspătă știrea cu reabilitarea stadionului municipal, comparația cu echipa de fotbal mi se pare destul de bună.

Dinamo, la fel ca și Sibiul se bazează pe gloria de altă dată. Concurența ar trebui să traverseze strada de teama popularității de care beneficiau cândva. Renumele vine și dispare. Încet, încet. În ambele situații, gloria zâmbește știrb, iar pe trofee s-a pus praf gros. Cum s-a ajuns aici? Cât o mai lungim cu capitala culturală? Nu ne întrebăm dacă nu suntem penibili cu regiunea gastronomică?

Primarul ales în 2016 a început cu un program electoral în care punctual a spus exact ce va face. Din tot ce scrie aici se poate înșira o listă aproape la fel de lungă de nerealizări.

Le luăm pe rând. Ce spuneau FDGR și Astrid Fodor în 2016:

”O prioritate va deveni modernizarea infrastructurii educaționale prin construcția de noi creșe, grădinițe și săli de sport, reabilitarea clădirilor existente și extinderea lor pentru ca învățământul să se desfășoare exclusiv înainte de masă”.

”Voi propune proiecte pentru crearea unei infrastructuri durabile pentru agrement, sport şi cultură: construcția unui complex de agrement și sport, a unui centru de conferințe și spectacole, miniparcuri și locuri de joacă în toate cartierele, cât mai multe piste speciale pentru biciclete. Voi promova proiecte pentru reabilitarea și modernizarea parcurilor și zonelor verzi, extinderea zonelor de picnic, a zonelor de promenadă (amenajarea malurilor râului Cibin din Turnișor până în Gușterița)”.

„Voi propune măsuri de îmbunătățire a circulației: fluidizarea traficului prin amenajări rutiere, crearea unor legături mai rapide între toate cartierele Sibiului, promovarea mijloacelor alternative de transport pentru un Sibiu mai puțin poluat, ținând cont de strategia de mobilitate urbană. Cu S.C. Tursib S.A. vom accesa fonduri nerambursabile pentru achiziționarea de autobuze noi printre care şi primele autobuze electrice”.

”Îmbunătățirea sistemului de semnalizare rutieră și adaptarea acestuia nevoilor persoanelor cu dizabilități”.

”Voi susţine extinderea și modernizarea iluminatului public în toate parcurile şi cartierele precum şi introducerea treptată a iluminatului eco-eficient în parcurile și cartierele de locuințe din Sibiu”.

„Amenajarea unui parc fotovoltaic care să asigure energia necesară iluminatului public va fi o soluție pe linia utilizării energiilor alternative şi al eficientizării consumului de energie”.

”Îmi doresc un oraș mai curat și pentru aceasta voi pune accent pe gestionarea eficientă a deșeurilor și colectarea selectivă a acestora, prin amenajări adecvate în toate cartierele, prin instituirea unui control riguros al activității de salubrizare a orașului, dar voi încuraja și implicarea cetățenilor în menținerea curățeniei pe domeniul public”.

”Voi căuta posibilități legale de a acorda facilități fiscale persoanelor juridice prin proiecte de „ajutor minimis””.

”Crearea unui parc industrial pentru industria de software va fi un proiect important pe linia dezvoltării economice a municipiului, implicit a zonei metropolitane”.

”Voi face toate demersurile necesare creării Zonei Metropolitane Sibiu, pentru asigurarea unei dezvoltări integrate și durabile a orașului și a zonelor învecinate”.

”Voi susţine mișcarea sportivă sibiană în vederea finanțării proiectelor cluburilor sportive locale prin Agenda Sport şi identificarea bazei materiale disponibile la nivelul municipiului Sibiu pentru a crea premisele înființării unui club sportiv municipal local în subordinea Consiliului Local. Clubul sportiv municipal va asigura accesul gratuit al copiilor și al juniorilor pentru practicarea a cel puțin 5 discipline sportive în cele mai bune condiții”.

”Dezvoltarea turismului rămâne o prioritate pentru mine. Pentru a crea premisele creșterii numărului de vizitatori, doresc dezvoltarea infrastructurii turistice și reabilitarea obiectivelor de patrimoniu situate în zona istorică a municipiului cu scopul de a oferi posibilitatea vizitării acestora în condiții de maximă siguranță (amenajarea interioarelor turnurilor de pe Str. Cetăţii şi reabilitarea celor două turnuri din Oraşul de Jos – Pielarilor, Pulberăriei)”

”Voi promova proiecte de dezvoltare durabilă care își propun punerea în valoare a potențialului turistic natural al municipiului, cum ar fi Râul Cibin, Pădurea Dumbrava sau Dealul Gușterița, cu scopul de a mări arealul vizitabil și de a crea condiții de acces către acestea cu mijloace de transport eco-alternative”

”Voi susţine continuarea construcției de blocuri de locuințe ANL și demararea construcției de blocuri de locuințe sociale, ambele în cartierul Reșița”.

”Voi iniţia identificarea unei noi zone în Sibiu care îndeplineşte condiţiile necesare pentru a fi parcelată şi pusă la dispoziţia tinerilor pentru construcţia de case”.

”Amenajarea de noi cabinete medicale școlare în vederea îmbunătățirii și extinderii asistenței medicale gratuite pentru preșcolari și școlari”.

Am scos realizările. Am reușit, dar nu suntem campioni.

În cazul dinamoviștilor, lista promisiunilor e mult mai simplă: câștigăm campionatul și ne pregătim de Champions League.

A trecut timp și administrația locală a rămas datoare. Ultima ispravă cu stadionul municipal e un detaliu mititel, față de restanțele reale.

Da, Sibiul va găzdui Summitul dar asta ține loc pentru un mandat de patru ani?

Pe de altă parte, mai e un an jumate de mandat și cu niște sprinturi bune se poate recupera. Trebuie poate schimbată echipa, poate e greu să joci într-un singur administrator și doi – trei profesioniști. Poate trebuie mai mult curaj, mai multă verticalizare. Poate trebuie mai multă concentrare în fața golului. O tot pasăm cu străzile, cu planurile, cu licitațiile până se termină meciul.

Întrebarea este: se dorește?

Hai! Hai că se poate!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Cetățean arogant

Acum 3 ani

Unde sunt comentariile? Au fost destule, dar probabil au deranjat.
Raspunde

Bogo

Acum 3 ani

Aham, glorii trecute si altele...ca si silueta ta. Nu te tine careva cu pistolul la tampla aici, poti pleca de unde ai venit sau unde nu se traieste din gloria trecutului!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus