Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Marile lucrări ale Sibiului, gata anul acesta: skatepark-ul, stadionul, poate și Lacul lui Binder. Și multe documentații

Marile lucrări ale Sibiului, gata anul acesta: skatepark-ul, stadionul, poate și Lacul lui Binder. Și multe documentații

Lansarea în dezbatere publică a bugetului orașului pe anul în curs lasă să se întrevadă lucrările pe care administrația locală le va încheia în cursul acestui an, precum și marile lucrări pentru care va pregăti noi documentații. Primul șantier care ar urma finalizat în perioada imediat următoare ar fi cel al skatepark-ului din zona Obor.

În afară de reabilitări de drumuri, marcaje rutiere, întreținerea curățeniei sau a iluminatului public, refaceri sau extinderi de locuri de joacă – adică genul de lucrări care fac parte din lista de investiții și reabilitări din fiecare an -, pe lista de proiecte a administrației locale își fac loc și câteva lucrări din zone mai puțin ”accesate”.

În primele trei luni ale acestui an, Primăria Sibiu a anunțat finalizarea lucrărilor de mansardare a școlii Regina Maria din Sibiu (lucrare de 2,8 milioane de lei, întârziată din cauza cererilor părinților de a organiza altfel șantierul), a reabilitării imobilului din Piața Mică nr 22 (lucrare de 13,4 milioane de lei, unde va funcționa și Casa căsătoriilor, amânată timp de șase luni din cauza unor lucrări suplimentare) și a sediului Direcției Fiscale și a Poliției locale (lucrare ce ar fi trebuit finalizată din toamna anului trecut).

Și tot o lucrare finalizată cu întârziere își așteaptă rândul la inaugurare. Este vorba de skatepark-ul din zona târgului Obor, lucrare ce ar fi trebuit finalizată de la începutul lunii octombrie a anului trecut. Cu o valoare contractuală de 4,55 milioane de lei, noul skatepark are dimensiuni considerabile având în vedere ”piața” românească în materie: include opt ansambluri alcătuite din elemente prefabricate și elemente monolit din beton armat specifice. Cu acces dinspre Calea Șurii Mari, noul skatepark va fi deservit și de 70 de locuri de parcare.

Skatepark-ul ar urma finalizat în cursul lunii aprilie Skatepark-ul ar urma finalizat în cursul lunii aprilie

Următoarea mare lucrare ce ar urma finalizată este cea de instalare a peste 100 de camere de supraveghere video în tot municipiul Sibiu. Contract de peste 12 milioane de lei, fără TVA, acesta prevede inclusiv amenajarea unui centru de comandă și control în noul sediu al Poliției locale, cel de pe strada Turismului.

În vara acestui an, în cursul lunii iunie, este așteptată și recepția celor zece noi autobuze, pe care Primăria municipiului Sibiu plătește 10,5 milioane de lei companiei românești BMC Truck & Bus SRL. Achiziția celor zece autobuze a fost inițiată încă din luna noiembrie a anului 2017.

Poate

În luna decembrie a acestui an este termenul de finalizare a proiectului de amenajare a Lacului lui Binder. Contractul în valoare de 10,87 de milioane de lei, semnat încă din luna mai a anului trecut, a înregistrat câteva amânări în faza de recepție a proiectării tehnice. Ordinul de execuție a lucrărilor a fost, în cele din urmă, emis, pentru amenajarea zonei drept una de sport și agrement: o instalație de transport pe cablu pentru activități nautice de tip wakeboarding și schi nautic, o plajă cu nisip, zonă de gradene și alte anexe fac parte din obiectivele acestui contract. Dată fiind perioada estimată pentru finalizare (luna decembrie) este foarte posibil ca obiectivul să fie inaugurat abia anul viitor.

Proiectul de amenajare a Lacului lui Binder are termen de finalizare luna decembrie a acestui an Proiectul de amenajare a Lacului lui Binder are termen de finalizare luna decembrie a acestui an

Și tot sub semnul lui ”poate” stă și finalizarea lucrărilor de modernizare și extindere a Băii Populare în cursul acestui an. Termenul de finalizare a contractului de proiectare și execuție în valoare de 12,1 milioane de lei este luna octombrie a acestui an. Însă cantitatea de lucrări suplimentare de executat – descoperită în urma proiectării – are o valoare estimată la 5,2 milioane de lei și va face obiectul unui contract separat, care deocamdată nu a fost scos la licitație.

”Poate” nu se va aplica, însă, cu siguranță în cazul proiectării și execuției noilor clădiri în care să funcționeze Liceul de Artă – pe strada Oituz, la nr. 31 (Complexul colegiului economic) . Contractul cu o valoare de 20,4 milioane de ei a fost cu greu semnat în a doua parte a anului trecut. Proiectarea, care nu a fost deocamdată recepționată, va trebui urmată de execuția lucrărilor, care este prevăzută la 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Stadionul se mută la Primărie

Chiar dacă administrația locală a anunțat rezilierea contractului pentru reabilitarea stadionului începând cu data de 15 aprilie 2019, este de așteptat ca această lucrare să se încheie, totuși, anul acesta. În funcție de evoluția lucrărilor în următoarele două săptămâni, există posibilitatea ca volumul rămas de executat să poată fi atribuit prin încredințare directă, ceea ce va scurta considerabil perioada consumată de identificarea unei noi companii de construcție.

Doar că această finalizare a lucrărilor de reabilitare reprezintă, de fapt, doar o etapă din proiectul de modernizare a stadionului, care să ajungă la o capacitate de 19.000 de locuri. Iar pentru această a doua etapă, care în buget are alocat pentru anul în curs 30 de milioane de lei, autoritatea contractantă devine Primăria municipiului Sibiu (până acum, cei care s-au ocupat de stadion au fost funcționarii Serviciului de administrare a domeniului public și privat).

Marile ”documentații”: centrul de conferințe, ”fostul” aquapark, Planul urbanistic

În afara contractelor de execuție mai sus amintite, tot din categoria ”proiecte care nu se fac în fiecare zi” mai intră și o serie de documentații, o parte din acestea fiind în discuții publice de ani de zile. Probabil că cel mai elocvent exemplu în acest sens este proiectul unui aqua-park la Sibiu, demarat de fostul primar Klaus Iohannis acum mai bine de zece ani. Gândit, inițial, a fi amenajat în Pădurea Dumbrava (pe locul fostului depozit de muniție), acest proiect a fost mutat mai apoi dincolo de pădure, în capătul Căii Poplăcii. Unde cele 130 de ha de teren disponibile sunt în administrarea Ministerului Apărări, a cărui conducere nu a fost convinsă să le cedeze, la schimb, Sibiului. Prin urmare, pentru a treia oară, proiectul este mutat: de această dată în capătul Turnișorului, în zona din apropierea râului Cibin cunoscută și sub numele de La cascade. 200.000 de lei a alocat Primăria municipiului Sibiu pentru realizarea unui plan urbanistic zonal pentru această investiție. Care nu va mai fi un ”aquapark”, ci un centru de agrement și sport. În bugetul pe anul în curs acestei investiții îi sunt alocate 17,63 de milioane de lei. Alături de aceste documentații, este de așteptat ca Primăria Sibiu să lanseze în acest an și primele licitații pentru crearea unui viitor acces către viitorul centru de agrement și sport. Acest viitor acces ar urma să se realizeze din strada Preot Bacca, prin intermediul unui nou viaduct care să traverseze calea ferată până în zona Câmpșor. De aici, legătura cu viitorul centru ar urma realizată printr-un nou drum care să traverseze și râul Cibin.

Zona în care ar urma să fie amenajat un centru de agrement și sport se află în capătul cartierului Turnișor, în zona numită ”La cascade” Zona în care ar urma să fie amenajat un centru de agrement și sport se află în capătul cartierului Turnișor, în zona numită ”La cascade”

Iar tot o documentație care așteaptă, din nou, anul acesta să fie cumva scoasă la lumină este cea a Centrului de conferințe și spectacole din zona actualului Teatru național ”Radu Stanca”. La fel ca și stadionul (care a fost ”înstrăinat” Domeniului public, pentru a fi preluat din nou de Primăria Sibiu pentru a doua etapă de modernizare), proiectul noului Centru de conferințe și spectacole a fost ”externalizat” acum doi ani Teatrului ”Radu Stanca”, al cărui buget a fost suplimentat cu 500.000 de lei pentru realizarea unui concurs de soluții. Concursul nu a mai fost organizat, iar acum Primăria Sibiu a preluat înapoi proiectul, alocând 1,5 milioane de lei pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate, care să fie urmat de un concurs de soluții. Abia după realizarea studiului de prefezabilitate (estimată pentru anul în curs), administrația locală va ști mai bine cum să abordeze acest proiect.

O dată la zece ani, planul urbanistic general al unei localități trebuie actualizat. Cel al Sibiului expiră peste doi ani, iar Primăria Sibiu a prins încă din bugetul din acest an fonduri pentru contractarea serviciilor de elaborare a unui nou PUG. Suma alocată în buget pentru acest proiect este de un milion de lei.

În fine, merită amintit și concursul de soluții pentru parcul Sub Arini. 250.000 de lei a alocat Primăria Sibiu în bugetul pe anul în curs, pentru a identifica cel mai bun proiect de amenajare a parcului pe toată lungimea sa (până în zona cartierului Valea Aurie).

Abordări diferite în cazul parcărilor

În ceea ce privește parcările subterane de la Gara și de sub Piața Cibin, pentru care au fost realizate anul trecut documentațiile inițiale (studiile de fezabilitate), anul acesta este așteptată finalizarea proiectelor tehnice. 300.000 de lei sunt alocate pentru proiectul tehnic al parcării de sub Piața Cibin (6,3 milioane de lei pentru execuție) și 410.000 de lei sunt alocate pentru proiectarea parcării subterane de la Piața Gării (3,4 milioane de lei pentru execuție). Rămâne de văzut dacă anul acesta se va reuși și contractarea execuției pentru cele două parcări subterane.

Parcarea supraetajată din cartierul Hipodrom, în schimb, ar urma scoasă la licitație cu proiectarea și execuția ”la pachet”: 9,9 milioane de lei sunt alocați în bugetul pe anul acesta pentru acest proiect care ar trebui să fie licitat anul acesta.

Parcarea supraetajată din Hipodrom ar urma să fie scoasă la licitație pentru proiectare și execuție anul acesta Parcarea supraetajată din Hipodrom ar urma să fie scoasă la licitație pentru proiectare și execuție anul acesta

Chestiunea proiectelor din fonduri europene

Amenajarea malurilor Cibinului pentru a fi transformate în spații de promenadă și cu piste destinate bicicliștilor, sistemul de bike-sharing, modernizarea Căii Dumbrăvii, amenajarea unui nou parc în zona cartierului Tilișca sunt câteva din proiectele care – alături de achiziționarea unor microbuze electrice pentru o nouă linie de transport public în zona centrală – fac parte din lista de proiecte pentru care administrația sibiană așteaptă cofinanțare europeană nerambursabilă. Modul de evoluție a acestor proiecte depinde de semnarea contractelor de finanțare. La rându-i, semnarea contractelor de finanțare depinde de modul în care autoritățile centrale vor rezolva chestiunea majorărilor salariale impuse în ultima perioadă de Guvern, majorări și influențe care nu au fost prevăzute în proiectele depuse de administrația Sibiului (la fel ca și alte administrații care au realizat astfel de proiecte) spre a obține cofinanțare europeană nerambursabilă. Tocmai de aceea, evoluția implementării acestor proiecte este, deocamdată, destul de greu de anticipat.

Celelalte

39 de străzi de pământ mai rămân de scos la licitație anul acesta (12,75 de milioane de lei este suma alocată prin buget), la fel cum la licitație urmează a fi scoasă execuția lucrărilor de reparații capitale a Zidului Cetății din zona bulevardului Corneliu Coposu (7,6 milioane de lei buget alocat), cea a zonei Henri Coandă – Oțelarilor (care a mai fost licitată fără succes, bugetul alocat acum fiind de peste 4,6 milioane de lei).

Mai jos puteți regăsi sinteza investițiilor în municipiul Sibiu pe 2019, așa cum este aceasta prezentată în proiectul de buget pe anul în curs.

lista investitii 1

lista investitii 2

lista investitii 3

lista investitii 4

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Pepe

Acum 4 ani

Ce chef de munca are primaria. Asa ceva vezi foarte rar, odata la un mileniu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

stire incompleta

Acum 4 ani

buna, eu locuiesc pe strada islazului si imi place sa ma dau cu skeitul. O sa fie autobuze gratuite de la noi pana in Obor la skate parcu facut de primarie ?
Raspunde

TiTi

Acum 4 ani

poate vine un prost cu limuzina dupa tine
Raspunde

Sibian sincer

Acum 4 ani

Pentru totdeauna un sat!
Raspunde

bzzz

Acum 4 ani

Bai da ce rapid decurg lucrarile pe calculator! Doua clickuri si au amenajat lacul lui Binder. Doua clickuri si am terminat stadionul. Partea nasoala e cand te trezesti la realitate si vezi ca treburile nu merg chiar asa. Traim intr-un oras care sta cu curul pe un munte de bani dar nu face mai nimic cu ei. Traim in Sibiu unde nu avem un aqua-park de "doamnea ajuta" sau macar stranduri suficiente , cei de la Soimii nu sunt niste nenorociti care doar fura bani si nu investesc in renovarea bazinul Olimpia, Baia Neptun e in renovarea pana la ......si noi visam lacuri amenajate cu instalatii SF. Bravo!!!!
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

Oare "demisia primarului" nu poate fi un proiect finalizat anul acesta? ;)
Raspunde

S

Acum 4 ani

Nu e nimic de amenajat între Argeșului și Valea aurie, în sub arini. E foarte bine cum e acum. Cel mult asfaltați aleile alea betonate.
Raspunde

pinochiul lui Munchausen

Acum 4 ani

Fain articol. De fapt e 1 aprilie !!!!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sibian

Acum 4 ani

skate parcul si lacul lui Binder doua MEGA prostii marca "d-na Fodor" si primaria Sibiu!!! f f multi bani cheltuiti aiurea!!!
Raspunde

...

Acum 4 ani

Sunt investiții utile, necesare, dar nu prioritare...
Raspunde

McD

Acum 4 ani

Da, este bine sintetizat si publicat articolul chiar de 1 aprilie....sa fie chiar o intamplare sau sa se inceapa munca iarasi cu putin timp inainte de alegeri ca apoi sa se stinga flacara la fel de repede cum a si pornit... adica in scurt timp....curios ca romanii mai cred inca in minuni de 5,6,8 luni realizabile....
Raspunde

gheo

Acum 4 ani

loooool, aqua park in capatul turnisorului. Voi stiti ca fara 4x4 zona aia e inacesibila, nu? A facut pipi mapn pe sibiu de la etaj. Nu se va muta poligonul ala blestemat niciodata de acolo, acum isi fac val de pamant ca sa nu mai impuste poplaceni din greseala.
Raspunde

CHE

Acum 4 ani

Vax albina, crema puca!!
Raspunde

S

Acum 4 ani

@un sibian Te freacă pe tine de rostul în viata al unora... E o tara libera.
Raspunde

Bogo

Acum 4 ani

Nu mai este. Era!
Raspunde

Bogo

Acum 4 ani

Ce am mai ras, dar am fost practic pe jos cand am citit struto-camila cu centru agrement si viaduct nou la dracu-n praznic, la tigani :)))))) Ba, nu sunteti in stare de o strada drept asfaltata, daramite astfel de proiecte. Dovada: faptul ca nu exista nici dupa un deceniu proiectele astea re-re-re-re-re-re trambitate! Buna gluma de 1 Aprilie! :)))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus