Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
14°C

Micile afaceri: O englezoaică vinde săpunuri după o rețetă veche din Apold

Micile afaceri: O englezoaică vinde săpunuri după o rețetă veche din Apold

Katharina Wagner-Birtwistle s-a născut în Warrington, Cheshire, dar o parte din copilărie și-a petrecut-o într-un sat din Sibiu în care a descoperit bucuria de a trăi la țară, simplitatea vieții petrecută în natură și importanța ingredientelor naturale. De la bunica ei din Apold, Katharina a învățat să facă săpun, o deprindere pe care a transformat-o într-o frumoasă afacere în Anglia. Nu a uitat însă de unde a plecat totul și își aduce familia la Sibiu vara, pentru a se reconecta cu rădăcinile ei românești.

Tatăl Katharinei s-a născut în „frumosul sat Apold”, iar după ce s-a însurat cu mama ei s-a mutat în Marea Britanie. Totuși, întotdeauna a simțit că inima sa este în țara natală, România. Tocmai de aceea, a insistat ca verile să și le petreacă alături de familie în Transilvania, atât în Apold cât și în inima orașului Sibiu, „în casa mare și verde din vecinătatea Podului Minciunilor”, povestește Katharina. La un moment dat însă vizitele în România s-au oprit.

„În vara lui 2017, după o absență de 41 de ani, am simțit nevoia să revizitez Transilvania, împreună cu propria mea familie, șapte oameni în total. Familia mea s-a îndrăgostit imediat de țara aceasta, în special soțul meu, fotograf. A făcut mii de poze cât am stat aici”, spune aceasta.

Își amintește cu claritate prima vizită după lunga absență și spune că acela a fost momentul în care și-a redescoperit iubirea pentru ingredientele pe care natura ni le oferă.

„În dimineața în care am condus spre Apold, ne-am oprit mașina la Brădeni pe deal și ne-am uitat în jos spre sat. M-am simțit ca și cum aș fi fost transportată înapoi în timp, într-unul din tărâmurile dintr-un basm de frații Grimm. Pe deal ne cufundaserăm într-o mare de flori de câmp și toate acele minunate amintiri din copilărie au revenit la suprafață. O amintire în special îmi era clară – eram în casa familiei noastre de la țară, unde obișnuiam să fac săpun cu bunica și mătușile mele. A fost această amintire cea care mi-a arătat că singurul și cel mai important lucru pe care trebuia să îl fac atunci când mă întorceam acasă în Anglia era să învăț să fac săpunuri naturale. Voiam să îi arăt familiei mele beneficiile de a utiliza ingrediente naturale”, povestește Katharina.
katharina apold

S-a întors în Marea Britanie cu un singur gând: „Trebuia să reîncep să fac săpun”

În copilărie și-a petrecut multe ore în natură, strângând ingredientele necesare pentru săpunul pe care bunica ei îl făcea de la zero.

„Strângeam ingrediente naturale în Apold, din grădina și pomii fructiferi din casa familiei mele de la țară. Apoi cu toții, în familie, ne adunam în jurul cuptorului pe lemne și făceam săpun din flori de soc. Bunica mea m-a învățat cum să mă conectez cu natura, precum și care sunt beneficiile pentru piele ale ingredientelor naturale”, spune englezoaica cu rădăcini transilvănene.
După prima vizită din 2017, a știut că nu va fi și ultima. „Sămânța fusese plantată și am știut că o reîntoarcere în Transilvania era iminentă. De fapt, ne-am și întors, odată în septembrie 2017 și încă odată în august anul trecut. Vara aceasta venim în iunie pentru zece zile și vom sta în Sighișoara și în Sibiu”, spune aceasta.

A început să vândă săpun un an mai târziu, în Marea Britanie. Afacerea ei se numește Apold Apothecary, iar pe viitor își dorește să deschidă și un magazin online.

69F495A3-90B4-4160-9292-1DAEF6D49DFA

Folosește doar ingrediente naturale, culese din amintirile copilăriei în Apold

Cei care frecventează piețele artizanale din Marea Britanie sunt mari admiratori ai produselor Katharinei. Aceasta spune că nu doar le povestește clienților despre originea pasiunii ei, ci chiar le prezintă mici pliante cu zona în care s-a născut tatăl ei și în care ea și-a petrecut copilăria.

„Timpul pe care l-am petrecut în Transilvania a fost o influență majoră în ideea de a crea acest business. Tocmai de aceea, atunci când cineva îmi cumpără săpunul, primește și un mic pliant cu povestea mea și cred că mulți clienți ar vrea să vină în vizită aici. Poate ar trebui să lucrez pentru departamentul de turism”, spune Katharina râzând.
Totul este natural, iar impactul negativ asupra mediului este aproape inexistent. „Un aspect asupra căruia am fost foarte vehementă a fost renunțarea la ambalajele de plastic. Săpunurile mele sunt vândute fie „goale”, fie ambalate în pungi micuțe din hârtie, o alternativă mult mai prietenoasă cu mediul”, explică ea.

Transylvania-24

Unul din săpunurile preferate ale Katharinei este „Edelflower and Nettle” (n.r. Soc și Urzică), pentru că, spune ea, îi amintește de abundența de soc ce crește în Transilvania. Momentan lucrează și la alte parfumuri și își dorește să creeze o gamă de săpunuri și lumânări care pot fi luate la pachet, având același parfum. Deocamdată nu vinde și în Transilvania, dar este visul ei cel mai mare.

„Pe lângă săpunuri, creez manual un mic lot de lumânări din soia. Ceara din soia este durabilă, prietenoasă cu mediul, non toxică și mult mai blândă atât cu utilizatorul cât și cu mediul înconjurător. Selecția de parfumuri pentru lumânările mele este influențată de amintirile din copilărie. O lumânare care se vinde foarte bine se numește „fructe de toamnă”, cu note de prune negre, rubarbă și pere. Când aprind această lumânare sunt teleportată înapoi în Apold, în grădina unde pomii erau încărcați de fructe de sezon”, spune Katharina.
În ceea ce privește ingredientele pentru produse, acestea sunt din cele mai alese: unei de măsline, ulei de cocos, unt de shea organic, nerafinat și cele mai fine uleiuri aromate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

agnes

Acum 5 ani

Reteta de Dobarca este mai veche si mai buna !!
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Te inseli, Agnes. Comuna Apold (Apoldu din Sighișoara, in germana Trappold, numele unguresc fiind Apold) se afla in judetul Mureș. Nu prea are treaba cu Dobarca. Cu placere.
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Pentru autorul/autoarea articolului Apold nu este în Sibiu ci Mureş - in paragraful introductiv. Englezoaica însăși spune cum s-au oprit în deal la Bradeni înainte de Apold. Deci a Apoldul de Mureş pe drumul Sighișoara Şaeş Apold Daia, sau dacă treci dealul de la Apold spre Brădeni, Netuş, Agnita, Bârghiş, Nocrich, Veștem, Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus