Sâmbătă,
20.07.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
19°C

Pietonala Nicolae Bălcescu devine spațiu expozițional: ”O altă Europă”

Pietonala Nicolae Bălcescu devine spațiu expozițional: ”O altă Europă”

28 de fotografii de mari dimensiuni vor fi amplasate în Sibiu, pe str. Nicolae Bălcescu, în cadrul unei expoziții denumită „Another Europe / O altă Europă”.

Principala stradă pietonală a Sibiului devine spațiu expozițional între 18 aprilie și 16 mai. Expoziția de fotografie, organizată pentru a celebra Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, prezintă 28 de imagini, câte una din fiecare stat membru UE, montate pe bănci de beton special proiectate pentru acest scop. Printre artiştii care expun se află atât nume consacrate, cât și tinere talente ce propun tehnici fotografice inovatoare. ”Împreună, ei aduc în faţa privitorilor teme și situații care fac parte nu numai din identităţile naţionale ale ţărilor membre, ci şi din patrimoniul cultural european comun: de la elemente concrete precum monumente, clădiri și locuri, la aspecte sociale relativ efemere precum copilărie, basm, teatru, peisaj, conflict, muncă, sărbătoare, familie, amintiri, literatură și tradiții”, se arată în comunicatul care anunță expoziția de fotografie.

În mod evident, evenimentul este organizat la Sibiu și având în vedere faptul că orașul va găzdui, în 9 mai 2019, cel mai important eveniment din istoria sa: summitul şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale Uniunii Europene. În plus, organizatorii remarcă și diversitatea orașului de pe Cibin. „Sibiul este, în sine, o expresie a diversităţii europene. Acest oraş este locul de întâlnire al atâtor comunităţi etnice şi influenţe culturale, un spaţiu în care patrimoniul arhitectural şi istoria dialoghează cu spiritul tânăr, cu ceea ce înseamnă viitor în artă. Tocmai această combinaţie între context şi spaţiu adaugă noi sensuri fotografiilor din «Another Europe / O altă Europă». Sibiul este cadrul cel mai nimerit pentru această expoziţie şi suntem onoraţi să o putem prezenta în acest oraş”, afirmă Thomas Kloiber, directorul Forumului Austriac Bucureşti.

Expoziția de la Sibiu este organizată de Forumul Cultural Austriac București în colaborare cu EUNIC România (Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din UE), Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Primăria Sibiu. Coordonarea expoziţiei „Another Europe / O altă Europă” este realizată în parteneriat cu „Atelier Jungwirth” din Graz (Austria), care a inițiat proiectul băncilor cu fotografii şi pe care l-a prezentat în premieră la Londra, în 2018, cu ocazia Preşedinţiei austriece a Consiliului UE. Custodele expoziției este artistul britanic Hamish Clark. Pe 18 aprilie, câţiva dintre cei 28 de artişti expozanţi se vor afla la Sibiu pentru a întâlni publicul şi pentru a participa la un atelier de fotografie.

Artiștii expozanți sunt Jean Back (Luxemburg), Gerry Balfe Smith (Irlanda), Jelena Blagović (Croația), Paulo Catrica (Portugalia) Emil Danailov (Bulgaria), Joanna Demarco (Malta), Alvaro Deprit (Spania), Tamas Dezso (Ungaria), Jeanette Hagglund (Suedia), Nina Korhonen (Finlanda), Astrid Kruse Jensen (Danemarca), Petra Lajdova (Slovacia), Marketa Luskacova (Republica Cehă), Marlot & Chopard (Franța), Adam Panczuk (Polonia), Klaus Pichler (Austria) Romualdas Požerskis (Lituania), Birgit Püve (Estonia), Simon Roberts (Regatul Unit), Oana Stoian (România), George Tatakis (Grecia), Andrej Tarfila (Slovenia), Andreas Trogisch (Germania), Thodoris Tzalavras (Cipru), Iveta Vaivode (Letonia), Els van den Meersch (Belgia), Massimo Vitali (Italia), Henk Wildschut (Olanda).

Parteneri - Ambasada Slovaciei, Ambasada Suediei, British Council, Centrul Cultural German Sibiu, Culture Ireland, Goethe-Institut Bucureşti, Institutul Cervantes Bucureşti, Institutul Polonez.

Partner coordonare - „Atelier Jungwirth” (Graz - Austria).

Parteneri logistici – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu.

Realizarea acestui proiect a fost posibilă graţie sprijinului generos acordat de Zdenko DWORAK GmbH, LacertA Winery

Foto: Christopher Gunson

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus