Luni,
20.09.2021
Ploi Scurte
Acum
10°C

Târgul imobiliar Sibiu. Apartamente între 850 și 1.100 de euro pe mp și mobilier dintr-un stejar de 750 de ani

Târgul imobiliar Sibiu. Apartamente între 850 și 1.100 de euro pe mp și mobilier dintr-un stejar de 750 de ani

Piața imobiliară a Sibiului s-a stabilizat, oferta ajungând la nivelul cererii. Prețurile apartamentelor se încadrează în intervalul 850 – 1.100 de euro pe metru pătrat, iar cele mai cerute rămân locuințele cu două camere. Sunt câteva din datele Târgului imobiliar, construcții și amenajări Sibiu, ediția de primăvară. Eveniment deschis în paralel cu Salonul de mobilă, unde printre cele mai interesante exponate este o masă construită dintr-o felie de stejar vechi de 750 de ani.

Reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și ai autorităților locale au marcat, vineri dimineața deschiderea celei de-a cincea ediții a Târgului imobiliar, construcții și amenajări Sibiu, eveniment organizat în paralel cu Salonul de mobilă. “De la ediție la ediție, am dezvoltat oferta Târgului imobiliar, construcții și amenajări, astfel încât astăzi să putem stimula atât interacțiunea între cerere și ofertă, cât și între jucătorii de pe aceeași piață. Încercăm să promovăm nu doar relația directă dintre dezvoltatori sau agenții imobiliare și clienții, între firmele de construcții și amenajări și clienți, între instituțiile financiar-bancare și clienți, ci și între dezvoltatori și constructori, între bănci și dezvoltatori, între antreprenorii care prin demersul lor asigură, în definitiv, premisele de dezvoltare a orașului“, a arătat Gheorghe Aldea, din partea Redal Expo, co-organizator al celor două evenimente.

Gheorghe Aldea, Redal Expo Gheorghe Aldea, Redal Expo

Târgul imobiliar și salonul de mobilă se desfășoară la Redal Expo (str. J.S. Bach), până duminică inclusiv, între orele 10:00 și 19:00 (duminică până la 18:00). ”Această a cincea ediție este una dintre cele mai mari de până acum, numărul expozanților, peste 60, fiind cel mai mare înregistrat de noi. Aveți de unde alege, oferta este variată, de la clasic la modern”, spune Ioana Aldea, manager de proiect.

Față de edițiile anterioare, Salonul de mobilă a crescut vizibil. ”Avem aici producători români de marcă, tocmai de aceea organizăm în această perioadă și consiliul de conducere și adunarea generală a Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România. Ne dorim ca la Sibiu, Salonul de mobilă să devină cel mai important din Transilvania. Înainte, un astfel de eveniment major era programat la Cluj, dar în ultimul timp nu a mai fost bine organizat, astfel încât Sibiul a ajuns să devină un centru regional din acest punct de vedere”, declară Aurica Sereny, președinta Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România.

O masă dintr-un stejar de 750 de ani

Printre standurile cu felurite oferte de mobilier de bucătărie, dormitoare, camere de copii și așa mai departe, o apariție distinctă este cea a celor de la BucinMob, din Mureș. La standul lor, aceștia expun o masă construită dintr-un stejar vechi de 750 de ani. ”E un stejar care a fost atestat de la 1268. A crescut în curtea unui conac părăsit, unde a fost tăiat în mod ilegal. Cei care îl tăiau au fost prinși de Direcția Silvică, ai cărei reprezentanți au scos stejarul tăiat la licitație. Așa l-am cumpărat și am obținut opt «felii» din stejarul respectiv”, arată Mircea Sava, director de vânzări al producătorului de mobilă din lemn masiv. ”Felia” de stejar din care a fost confecționată masa are un diametru de aproximativ doi metri, iar după uscarea lemnului, o condiționare, calibrare și șlefuire a fost aplicat un tratament cu rășină epoxidică. ”Am avut oferte și de 6.000 și de 8.000 de euro. Dar masa aceasta o vom vinde și dacă ne place clientul”, zâmbește reprezentantul producătorului de mobilă.

Lemnul mesei care a fost premiată pentru design are 750 de ani Lemnul mesei care a fost premiată pentru design are 750 de ani

Piața imobiliară a Sibiului s-a stabilizat

Ultimele luni au adus o creștere a prețurilor de pe piața imobiliară din toată țara, arată dezvoltatorii imobiliari prezenți la Târgul deschis la Sibiu. ”De exemplu, cărămida a crescut cu 30%. Fierul – cu mai bine de 20%. Forța de muncă, prin majorarea salariului minim în construcții, s-a scumpit de asemenea. Dar ajută piața imobiliară TVA-ul de cinci procente. Din ce am observat, clienții din Sibiu încep să fie extrem de atenți și la beneficiile pe care le aduce o zonă rezidențială: nu doar distanța față de centrul orașului, ci și accesul la mijloacele de transport în comun, distanța față de grădinițe și școli, de centre comerciale și așa mai departe”, spun reprezentanții Green City Residence.

Agenții imobiliari apreciază că piața din Sibiu s-a echilibrat Agenții imobiliari apreciază că piața din Sibiu s-a echilibrat

În ceea ce privește oferta imobiliară din Sibiu, aceasta a ajuns să echilibreze cererea, sunt de părere agenții imobiliari prezenți la Târgul imobiliar Sibiu. ”În anii trecuți, cererea era un pic mai mare decât oferta. Între timp au apărut numeroase ansambluri rezidențiale foarte frumoase, în care calitatea și standardul sunt din ce în ce mai ridicate. La mare căutare rămân apartamentele cu două camere și suprafețe cuprinse între 45 și 50 de mp”, arată Lucian Nicolau, din partea agenției imobiliare Remax Grup de lux. Potrivit lui, prețurile apartamentelor din noile ansambluri construite sau aflate în construcție în municipiul Sibiu se încadrează în intervalul 850 – 1.100 de euro pe metru pătrat, pentru locuințele vândute în stadiul ”la alb”. Diferențele sunt date de zona în care sunt ridicate aceste ansambluri și de beneficiile conexe spațiului de locuit. ”Primăvara este o perioadă potrivită pentru achiziția de apartamente. De obicei primăvara sunt demarate lucrările la noile ansambluri rezidențiale și prețurile sunt mai mici pentru cei care achiziționează din faza de proiect. Când ansamblul se apropie de intabulare, prețurile locuințelor cresc”, explică Lucian Nicolau.

Târgul imobiliar, construcți și amenajări și Salonul de mobilă sunt evenimente bianuale. Ediția de primăvară (5-7 aprilie 2019) va fi urmată și de o ediție de toamnă.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Nobody

Acum 2 ani

Apartamente pe care le găsești la târg sunt aceleași pe care le găsești pe toate site-urile de anunțuri , deci nimic nou, iar legat de mobila, doar kitsch-uri , niciun producător de renume, așa ca nu văd niciun motiv pentru a merge acolo... Singurii care câștiga din acest eveniment sunt organizatorii !
Raspunde

mitza

Acum 2 ani

850-1000€ pentru majoritatea reprezintă cam cu 25% mai mult decât merită, în cel mai bun caz!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus