Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

VIDEO Fost muncitor la biserica din Șelimbăr: Firma de construcție folosește materiale necalitative și oameni fără experiență

VIDEO Fost muncitor la biserica din Șelimbăr: Firma de construcție folosește materiale necalitative și oameni fără experiență

Un fost muncitor de pe șantierul viitoarei biserici din Șelimbăr spune că cei care lucrează la ridicarea lăcașului de cult folosesc materiale de construcție necalitative, iar oamenii aduși la lucru sunt neexperimentați și ar munci fără contract. Reprezentantul firmei de construcții ne-a rugat, în timp ce scria declarații la Poliție, să nu publicăm despre acest caz, motivând că „e înainte de Paști”.

Cazul firmei de construcții care lucrează la biserica de pe strada Pictor brana a devenit cunoscut după cele întâmplate ieri după amiază. Polițiștii și salvatorii sibieni au transmis că în Șelimbăr „o schelă din lemn, de aproximativ 30-35 m înălțime, s-a prăbușit în timp ce era demontată, iar un bărbat de 39 de ani a fost prins sub mai multe lemne”.

Ziarul Turnul Sfatului a luat legătura cu un fost muncitor de pe șantierul respectiv, care ne-a povestit despre mai multe încălcări ale securității și sănătății în muncă. Potrivit acestuia, pentru cele întâmplate s-ar face vinovată firma de construcție. Sorin Vătavu spune că a lucrat aproximativ două săptămâni pe șantierul bisericii din Șelimbăr, însă a fost alungat de acolo după ce i-ar fi atras atenția șefului firmei de construcție că materialele de construcție pe care le folosește pentru viitorul lăcaș de cult ar fi necalitative. Acesta mai spune că în perioada cât a lucrat acolo nu ar fi verificat nimeni calitatea lucrărilor și a materialelor, mai ales că, spune Vătavu, nici măcar „omul care a luat banii de la Primărie” nu ar cunoaște meserie.

„În perioada cât am stat acolo nu a venit niciun diriginte, să verifice lemnul, să se uite dacă e calitativ, nimic. Omul care a luat banii de la primărie se lăuda că e inginer, dar el habar nu avea cum să construiască. Când i-am spus că lemnul nu e bun, l-am întrebat de ce m-a pus să discut cu oamenii; după ce a văzut că află și lumea despre asta, mi-a spus că nu mai lucrez (...) A adus materiale vechi de la o casă care se construia atunci, a rămas cu niște uscături de lemne. Voia să pună repede, să acopere cu folie, i-am spus că nu e corect. Zicea că e inginer, ce știu eu. O femeie care ne-a auzit a zis că dă ea bani să se cumpere scândura”, ne-a povestit muncitorul.
Vătavu ne-a explicat ce, în opinia lui, s-a făcut greșit, ceea ce probabil ar fi putut să ducă la incidentul de miercuri după amiază: „Orice schelă se construiește pe verticală în spate cu balustradă, pentru siguranță. Numai că băieții aceștia în loc să construiască în jurul vârfului o schelă, ei au pus pe orizontală. Au întins lemnele, fără să pună un paravan în spate. Nici el nu le-a spus, nici ei nu știau”.

Bărbatul se referă la „doi băieți” neexperimentați, pe care firma de construcție i-ar fi adus pe șantier, potrivit fostului muncitor, după ce acesta a fost dat afară.

„La început lucram eu și cu un băiat. Am făcut contract de muncă, protecția muncii, după care băiatul cela a zis că-s prea puțini bani și a plecat cu o săptămână înaintea mea. Eu am mai stat în interior o săptămână. Apoi am plecat și eu că trebuia să-mi mai dea niște bani. Eu am avut contract încă două săptămâni, că atât mi-a trecut el, că de fapt am stat patru - m-am dus la ITM și am verificat. Și a adus echipa asta, care habar nu avea și s-a apucat să acopere repede cu material cupola să nu mai bată scândura”, adaugă Sorin Vătavu.
Preotul Emil Mocioiu din Şelimbăr, în subordinea căruia se află biserica aflată în construcție, spune că monitorizează lucrările de pe șantier și că va discuta cu constructorul pentru a afla ce s-a întâmplat mai exact.

„Din câte cunosc, constructorul a făcut o curățenie de Paști acolo și am înțeles cumva că un băiat de acolo a tras un pilon cum nu trebuia și a venit schela”. În ceea ce privește declarațiile fostului muncitor de pe șantier, preotul Mocioiu crede că acestea „sunt intenții rele”:

„A avut probabil conflict cu constructorul, că venea și nu lucra, asta știu sigur. Nu e adevărat . Nu pot să confirm informații de genul acesta (folosirea materialelor necalitative, angajarea oamenilor fără experiență – n.n.); eu am dat lucrarea în primire, am vrut să o facă și asta este”.

La rândul său, reprezentantul firmei de construcție s-a limitat la „rugămintea” de a nu scrie despre acest caz, pentru că suntem înainte de Paști.

„Sunt la poliție, dau declarații. Vă rog frumos, încercați să nu faceți publicitate din asta. Este înainte de Paști. Cred că putem trece peste asta și nu cred că ajută pe nimeni”, ne-a spus reprezentantul firmei de construcție, care s-a prezentat Emil.
http://www.turnulsfatului.ro/2019/04/17/foto-video-schela-bisericii-din-selimbar-s-prabusit-peste-un-barbat-ranindu-l-grav/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Anonymus

Acum 5 ani

de ce nu scrieti despre ce firma este vorba? ca sa stie lumea de cine sa se fereasca la constructii...
Raspunde

S

Acum 4 ani

Scrieți acolo după "calitativ" și "necalitativ" : n.r. de calitate slaba. Pt ca cuvântul calitativ nu înseamnă de calitate bună, ci ceva referitor la calitate, adică la ceva care poate fi calitativ slab sau calitativ prost. Nu știu de la ce idiot a pornit folosirea asta a cuvântului calitativ, pana acum câțiva ani nu am întâlnit-o.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus