Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Distanța

Testele din rețeaua 5G (pentru care frecvențe și la noi în țară va fi lansată licitația anul acesta) a Verizone din SUA indicau o viteză de download de 762 de Mbs. Un start-up elvețian lucrează la o baterie care va putea asigura automobilelor electrice o autonomie de 1.000 de km. În Norvegia și, mai nou, Elveția, Tesla 3 a devenit cel mai vândut model de automobil. 45% din mașinile electrice vândute în Europa în luna martie au fost Tesla. În Europa de vest, una din 40 de mașini noi este electrică. În Canberra, capitala Australiei, o companie deținută de americani a primit autorizațiile necesare pentru a opera un serviciu de livrări cu drona. Sunt doar câteva din titlurile grupate în categoria ”tehnologie” de către cei de la cronica.ro, în ultimele trei sau patru zile.

Sunt câteva dintre faptele care se petrec în jurul nostru, acum, unor oameni ca și noi. Unor oameni care, cu toate că sunt ca și noi, trăiesc în țări în care preocupările publlie sunt cu totul și cu totul altele. Oameni care, pentru majoritatea dintre români, trăiesc într-un viitor de nedescifrat și înțeles. Prin urmare, un viitor care inspiră teamă, unul nesigur.

Căci, la noi, ceea ce ni se întâmplă sunt ”legile justiției”. Sau, altfel spus, pe cine lăsăm și cât să fure (chiar și din istorie, dacă e să discutăm de recentul caz Augustin Lazăr). Noi discutăm public în Sibiu despre faptul că avem nevoie de parcări cu mai multe niveluri, despre dacă avem sau nu nevoie de zonă metropolitană, despre cum să facem un spital, despre faptul că nu avem locuri în care tinerii să practice sport, despre dacă e bine sau nu să fie deschise curțile școlilor și grădinițelor după program, despre dacă să dăm și cât să dăm sau să nu dăm bani publici bisericilor, despre de ce e bine să colectăm selectiv deșeurile. Despre ce promovăm mai mult în Regiunea Gastronomică, bulzul și oaia sau pizza?

Evident, e simplist și păgubos să compari avansul tehnologic din unele locuri ”de dincolo” cu provincialismul mioritic. Căci nu om fi singurii surghiuniți de la bunăstare din lumea asta mare. Avem noi așa, niște impresii, că mai sunt și alții care o duc mai rău ca noi, cum ar fi bulgarii din Uniune sau ceva asiatici și africani, cum am fi văzut parcă pe la televizor, la TeleEnciclopedia.

Doar că problema nu este (doar) avansul calității vieții, avans pe care noi l-am pierdut. Căci, nu e bai, om cumpăra și Tesla rulată din Germania, mai ales că din 2030 (adică peste 11 ani) la nemți sunt interzise la producție automobilele cu combustie internă. Om mai putea avea răbdare până când și la noi operațiile din spitalele publice vor fi tele-controlate. Dar nu cred că mai putem avea răbdare unii cu alții. Cel puțin nu pentru mult timp.

Căci la absolut toate nivelurile sociale și profesionale, eu am întâlnit atât de mulți autosuficienți încât asta îmi pare de fapt cel mai dureros lucru în țara asta. Că de la portar, până la medic, de la enolog la botanist, cu toții le știm pe toate și le propovăduim în gura mare. Plăcerea de a discuta unii cu alții – mai ales prin rețele de socializare – s-a transformat într-o continuă propagandă. Una în care nu mai vedem, de fapt, că lumea asta o apucă în cu totul alte direcții decât în cele înspre care ne bălăcim noi. Distanța față de modul de conviețuire socială de dincolo, asta cred că începe să devină principala problemă.

Exemplu: ”Dacă voi simpatizați cu PSD, atunci sa imi *** **** ** **** voastră de slugi care scriu articole pentru PSD sa ii ridicați in aer ca ** **** *** o facut de parca aia 13 km din autostrada A1 Sibiu Pitești ar fi 1300km”. Acesta este un mesaj pe care l-am primit acum două zile de la Robert, cel care se prezintă a fi student la Artă și Design, absolvent de liceu de arte plastice. Și nu e singurul, face parte dintr-o serie de români, sibieni, care ne mai scriu din când în când cu astfel de preocupări (mesajul de sus chiar habar nu am legat de ce articol ne-a fost trimis). Fără ”bună ziua”, fără nicio întrebare prealabilă, fără cunoștințe în domeniu, oamenii au brusc impresii bine conturate, exprimate viguros și mai ales împănate de mândrie când vine vorba de politică. Evident, îi putem găsi scuze omului de mai sus că PSD i-a adus pe foarte mulți la exasperare, iar aici discuțiile se pot prelungi. Dar nu poți găsi, totdeauna, scuze pentru toți ghiolbanii precum Robert, pe care îi întâlnești (cel puțin mie asta mi s-a întâmplat) la absolut toate nivelurile sociale și profesionale. Căci obosești.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Relucu Tarcea

Acum 5 ani

O solutie ar fi ca moldovenii si oltenii sa nu se mai ardelenizeze fals, folosind expresii sfinte ca "no" "o" sau "bai"!
Raspunde

Sergiu

Acum 5 ani

Exact. Noi vorbim de 20 de ani de spital,autostrada, teatru, aguaparc, centru de conferințe, tren urban, zona metropolitana, autobuze electrice, tribunal, Stadion padaje, si nimic din toate acestea nu s-a reslizat. Investiții ce ar fi trebuit sa fie terminate, pe cand ele sunt intr-un stadiu incipient de studiu. Acum ar fi trebuit sa fie toate gata si sa vorbim si noi de schimbarile climatice, egalitate, tehnologie, calitate de viața educatie,mentalitate si timp liber.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus