Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului: spațiul aerian securizat, străzile – la fel. “Viața comunității va decurge normal“

Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului: spațiul aerian securizat, străzile – la fel. “Viața comunității va decurge normal“

La ora 11:45 a zilei de joi, 9 mai 2019, fostul primar al Sibiului și actualul președinte al României, Klaus Iohannis, va întâmpina în Piața Mare primul înalt oficial care participă la summit-ul informal al șefilor de stat și de guvern din cadrul Uniunii Europene. Vor urma opt ore în care Sibiul va fi securizat inclusiv aerian. La sol, viața sibienilor, însă, va decurge normal, îndeamnă cei responsabili de securitatea celui mai important eveniment din istoria Sibiului.

Cei 27 de șefi de stat și de guvern pe care Klaus Iohannis îi va întâmpina în Piața Mare vor socializa în sala de expoziții a Primăriei orașului, după care, la ora 13:15 este programată o fotografie de grup în Piața Mare. La ora 13:30, înalții oficiali vor participa la un prânz de lucru, după care vor intra în discuții. Concluziile acestor discuții vor fi anunțate la ora 18:00 a aceleiași zile de joi, în cadrul unei conferințe de presă susținută de președintele României, Klaus Iohannis, însoțit de președintele Consiliului European, Donald Tusk, și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. În mare, acesta este programul summit-ului de la Sibiu, dar agenda evenimentelor de anvergură europeană găzduite de oraș în perioada zilei de 9 mai este mult mai largă. Cu o zi înainte, Comisia Europeană organizează un fel de summit al tinerilor din Europa, la care a invitat la dialog 300 de tineri din statele membre. Tot cu o zi înainte, Universitatea “Lucian Blaga“ din Sibiu organizează o conferință internațională pe tema viitorului Europei, la care de asemenea vor participa “şefi de stat şi de guvern, reprezentanţi ai Consiliului European, ai Comisiei Europene, ai unor think tank-uri internaționale de prestigiu, cât şi oficiali români prezenţi în cadrul Summit-ului“.

Iar tot în ziua de 9 mai, în Muzeul Astra este programat și Summit-ul Partidului Popular European, formațiunea care are cel mai mare grup în cadrul Parlamentului European. La eveniment sunt așteptați să participe atât președintele României, Klaus Iohannis, cât și cancelarul Angela Merkel, președintele Parlamentului European Donald Tusk, sau Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

“Viața comunității să decurgă normal“

Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Internelor, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Pază și Protecție fac parte din Comitetul Interministerial pentru Securitate constituit în contextul în care România deține Președinția Consiliului UE în prima jumătate a acestui an. “Având în vedere prezenţa şefilor de stat şi de guvern, precum şi a oficialilor europeni, o prioritate reprezintă asigurarea securității spațiului aerian. O altă măsură luată pentru buna desfășurare a Summit-ului a fost amplasarea sistemului video de monitorizare a traseelor de deplasare și a zonelor folosite de delegațiile oficiale. În plus, în toate spațiile de cazare ale oficialilor europeni au fost stabilite măsurile de protecție ce se impun pe durata vizitei lor la Sibiu“, anunță reprezentanții Comitetului în cadrul unei comunicat de presă.

Măsurile de securitate nu vor duce la blocarea orașului, susțin responsabilii de securitate. “Toate măsurile adoptate în perioada Summit-ul de la Sibiu sunt gândite astfel încât viața comunității să decurgă normal, iar toate evenimentele publice organizate în Sibiu să se desfășoare așa cum au fost programate“.

Curtea interioară a Primăriei este locul în care vor discuta șefii de stat și de guvern din cadrul UE Curtea interioară a Primăriei este locul în care vor discuta șefii de stat și de guvern din cadrul UE

Curtea interioară a Primăriei, acoperită cu plasă de oțel

Summit-ul președinților de stat și șefilor de guvern va avea loc în curtea interioară a Primăriei Sibiu: scara de acces a fost desființată parțial pentru a mări suprafața utilă, iar peste pardoseala de piatră acum a fost montată mochetă. Clădirea este acum golită de majoritatea funcționarilor, care s-au mutat temporar în alte spații. De anul trecut au început lucrări de reamenajare a clădirii pentru a corespunde și din punct de vedere al securității: au fost lărgite golurile ușilor, spre exemplu, iar copertina de sticlă ce acoperă curtea interioară a fost dublată de o plasă de oțel. Grilajul metalic care despărțea sala de expoziții de holurile prin care se face accesul către curtea interioară a fost desființat și urmează a fi înlocuit de panouri glisante din geam clar securizat, fără profile din aluminiu.

Sala de expoziții a Primăriei este locul de socializare a înalților oficiali Sala de expoziții a Primăriei este locul de socializare a înalților oficiali

Restricții

Și în ziua summit-ului, sibienii sunt aștepați să se plimbe prin Piața Mare, Piața Mică și Piața Huet. Doar că fiecare cetățean va fi verificat de către reprezentanții Comitetului de securitate înainte de a accede în aceste spații.

În trafic, cele mai importante restricții vor fi impuse pe traseul Aeroport – centrul Sibiului, traseu pe care va fi amenajat un culoar de circulație pentru delegații: pe șoseaua Alba Iulia, de la Aeroportul Internaţional Sibiu până la intersecția cu str. Turismului/str. Morilor, banda a doua a fiecărui sens de mers (cea de lângă axul drumului) va fi rezervată culoarului de deplasare a delegațiilor; sibienii pot folosi banda de lângă trotuar de pe fiecare sens de mers. Tot pe șoseaua Alba Iulia, de la intersecția cu str. Turismului/ str. Morilor până la intersecția cu str. Bastionului, culoarul de deplasare a delegațiilor se va amenaja pe sensul de coborâre actual. Cele două benzi utilizate în prezent pentru urcare rămân la dispoziția sibienilor pentru circulația spre strada Dealului. Iar pe strada Andrei Șaguna, de la intersecția cu str. Dealului/str. Bastionului până în Piaţa Unirii, culoarul delegațiilor oficiale se va realiza în contra sens, dinspre strada Morilor spre Piața Unirii, sibienii putând circula pe o singură bandă, dinspre bulevardul Victoriei spre strada Dealului.

Totodată, în perioada summit-ului va fi restricționat accesul în majoritatea parcărilor din zona centrului istoric al Sibiului. Cu ocazia summit-ului, la Sibiu sunt aștepați cei 28 de șefi de stat și de guvern din cadrul UE, reprezentanții a 36 de delegații oficiale, 400 de invitați de rang înalt și peste 800 de jurnaliști din întreaga lume.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

sibianul realist

Acum 4 ani

Daca totul e sub control, de ce scolile si gradinitele nu tin cursuri toata saptamana?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Pentru ca părinții duc și aduc copiii cu mașina !
Raspunde

enkidu

Acum 4 ani

Ca sa nu aglomereze si mai mult traficul parintii care isi duc si aduc copiii de la gradinita/scoala.
Raspunde

Andu

Acum 4 ani

Noi profitam de zilele libere si mergem la salina.
Raspunde

zorro

Acum 4 ani

atat de securizat este deja Sibiul ca azi noapte in Vasile Aaron a fost bataie generala pe strada si agresorii au scapat. Dar in rest e plin de elicoptere, politie, SRI, SPP.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

Sibiul e doar centrul,restul e lasat de izbeliste. Asta vad pri Mariile de la conducere.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus