Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Poveste de dragoste, într-un Sibiu mitic. Cea mai bună carte din România lui 2018 a fost scrisă de sibianul Radu Vancu

Poveste de dragoste, într-un Sibiu mitic. Cea mai bună carte din România lui 2018 a fost scrisă de sibianul Radu Vancu

Cea mai bună carte publicată anul trecut în România anului 2018 îi aparține scriitorului sibian Radu Vancu, în opinia universitarilor care au alcătuit juriul care a acordat Premiului național de proză Ziarul de Iași, ediția a 16-a. Este vorba de romanul ”Transparența” care a apărut la editura Humanitas.

”Doi studenți la Litere, pasionați de poezie și de plimbări printr-un Sibiu mitic, trăiesc o poveste de dragoste care rescrie harta orașului lor. Măcinați de maladii stranii, el de o inexplicabilă decorporalizare, care îl face să devină transparent la orice emoție mai puternică, ea de o sensibilitate exacerbată, care are consecințe dintre cele mai dramatice, cei doi înaintează permanent pe granița subțire dintre normalitate și angoasă existențială dusă la extrem, alimentată cu alcool, discuții literare și dragoste fizică”. Aceasta este una dintre descrierile realizate de reprezentanții editurii Humanitas celor 440 de pagini care alcătuiesc ”Transparența”, romanul publicat anul trecut sub semnătura lui Radu Vancu – universitar sibian (41 de ani), cunoscut atât pentru activitatea lui literară (poet, traducător, redactor al mai multor reviste de cultură), cât și pentru implicarea sa civică – în ultimii ani a devenit una dintre cele mai puternice voci ale societății civile nu doar din Sibiu, ci și de la nivel național.

Faptul că Premiul național de proză Ziarul de Iași a fost acordat lui Radu Vancu a devenit public marți, 30 aprilie. ”Laureatul acestei ediţii este un scriitor încă tânăr, ce are însă de pe acum o activitate literară impresionantă. Radu Vancu, universitar din Sibiu, este autorul mai multor volume de poezii, a tradus din poezia americană, a publicat cărţi de exegeză critică - despre Eminescu, Mircea Ivănescu, poezia contemporană - precum şi un jurnal ce acoperă perioada 2012-2017, intitulat Zodia cancerului. O carte de succes este şi Transparenţa, volumul premiat de Ziarul de Iaşi. Juriul a apreciat construcţia complexă şi originală a acestui roman în care se întretaie mai multe teme narative şi în care o poveste de dragoste este proiectată pe fundalul tulbure al României anilor ’90. Autorul însuşi apare în carte, după cum pregnantă, ataşantă este prezenţa Sibiului. «Transparenţa» este o carte captivantă, dar care în acelaşi timp invită la reflecţie, cerând o lectură atentă. Iar portretul lui Radu Vancu nu ar fi complet dacă nu am aminti exemplara lui implicare civică“, declară criticul Alexandru Călinescu, președintele juriului, în articolul Ziarului de Iași care anunță acordarea acestui prestigios premiu.

transparenta radu vancu

Radu Vancu se arată onorat de acest premiu, acordat de un juriu format din personalități recunoscute de lumea cuvântului scris din România. ”M-a bucurat enorm când președintele juriului, profesorul Alexandru Călinescu, m-a sunat să îmi dea vestea că Premiul Național de Proză al Ziarului de Iași va fi acordat romanului meu. Pe de o parte, fiindcă e, probabil, cel mai prestigios premiu național pentru o carte de proză - în cele 15 ediții anterioare, au fost premiați practic cei mai importanți prozatori contemporani. E, așadar, o instituție în sine. Pe de altă parte, juriul acestui premiu e format din critici de un prestigiu superlativ: de la deja clasicizatul profesor Alexandru Călinescu la Bogdan Crețu, Doris Mironescu, Antonio Patraș, Codrin Liviu Cuțitaru, toți universitari, unii dintre ei cercetători la Academie, dar mai ales toți autori ai unei opere critice deja impunătoare. Mă bucură, așadar, extraordinar de mult că un astfel de juriu a ales tocmai "Transparența" drept cartea de proză a anului trecut - dintre atâtea cărți admirabile care au apărut în 2018”, arată Radu Vancu, pentru Turnul Sfatului.

Scriitorul sibian arată că, având în vedere subiectul romanului său, premiul este acordat, totodată, și Sibiului. ”E o carte scrisă cu dragoste pentru literatură - și care se bucură atunci când e primită tot cu dragoste. Și, bineînțeles, mă bucură și că o carte despre frumusețea mistică a Sibiului (așa cum e "Transparența") este premiată de un juriu național. Fiindcă astfel e, indirect, și un premiu al Sibiului”, mai arată Radu Vancu.

În finala premiului literar de la Iași au mai fost selecționați scriitorii Tatiana Ţîbuleac, nominalizată pentru volumul „Grădina de sticlă” (editura Cartier), Bogdan Suceavă, nominalizat pentru cartea „Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi“ (Editura Polirom), Mihai Buzea, pentru „Jimmy“ (Editura Polirom) și Andreea Răsuceanu, nominalizată pentru „O formă de viaţă necunoscută“ (Editura Humanitas).

Citește aici câteva pagini din ”Transparența” lui Radu Vancu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

S

Acum 4 ani

Mitici sunt alții, hehe
Raspunde

eu.ro, nu

Acum 4 ani

Ce titlu e asta... ? Cea mai bună carte din România lui 2018 ... pe bune? Cand premiul a fost acordat de Ziarul de Iași. Din titlu se intelege altceva. Traian, te stiu din presa, eu cred ca poti mai mult. Nu de alta, dar sorry, se poate intelege ceva gen pup-in-curism.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

raspandache

Acum 4 ani

Ăștia de la #rezist creează tot felul de premii fantomă numai ca să-și împăuneze liderii de carton. Când spui “Ziarul de Iași” ești obligat să tragi apa. Ce legătură o fi între gazeta finanțată de Soros și critica literară nu-mi pot imagina. Oricum, mira-m-aș să nu fie plagiată cartea lui Vancu. Literatura universală este suficient de bogată încât să nu poți afla imediat.
Raspunde

mioritza

Acum 4 ani

Serios? Asta e literatura? A citit cineva “cartea” asta?
Raspunde

mioritza

Acum 4 ani

Cum am ajuns totusi aici?
Raspunde

par

Acum 4 ani

dar a semnat de primire ? ca atunci cand era angajat la revista Transilvania nu vrea sa semneze condica ca era sub demnitatea lui (condica nu salarutu' :))
Raspunde

periscop

Acum 4 ani

@par De ce vorbești de lucruri despre care n-ai habar? Un redactor la o revistă de cultură nu e un funcționar care lucrează (vorba vine) 8 ore, semnează condica la venire și la plecare, după care își vede de ale lui. Un redactor merge la bibliotecă, la prezentări de carte, la simpozioane, conferințe, festivaluri ș.a.m.d. Care nu au loc (doar) de luni până vineri, de la 8.00 la 16.00.
Raspunde

Zexe

Acum 4 ani

Tromboane, nu a cumpărat nici dracu' cartea asta. Vă vedem din Sibiu, băi mincinoșilor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus