Duminică,
05.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-7°C

„Școala de Summit”. Cum înțeleg sibienii marele eveniment al anului

„Școala de Summit”. Cum înțeleg sibienii marele eveniment al anului

Aproape 30 de elevi din Sibiu vor participa, săptămâna viitoare, la o serie întreagă de activități conexe Summit-ului UE. Deși toate școlile vor fi închise, aceștia vor merge zi de zi la Rășinari, unde se va organiza așa numita „Școală de Summit”.  Practic, cei mici vor putea învăța prin jocuri, discuții și drumeții ce însemnă, de fapt, și care este importanța evenimentului politic ce va avea loc pe 9 mai, la Sibiu.

Săptămâna viitoare, toate școlile din Sibiu vor fi închise, ca o măsură de securitate pentru Summit-ul ce va avea loc joia viitoare. Acest lucru, însă, nu înseamnă că cei mici nu vor putea merge la școală. O asociație din Sibiu s-a gândit să organizeze așa numita „Școală de Summit”, la Rășinari.

Summitul pe înțelesul celor mici

Până acum, s-au încris 27 de elevi atât din Sibiu cât și din Rășinari, însă mai sunt locuri libere. Ideea, spune președintele Asociației Școala Trimitoare a plecat de la măsurile de securitate care s-au luat pentru organizarea acestui eveniment, care, de cele mai multe ori, ne fac să uităm adevărata importanță a acestuia.

„Ca oricărui locuitor al orașului Sibiu, datele Summitului European „Future Europe” ne erau cunoscute de mult. Ne-am raportat însă altfel la acest eveniment decât prin a ne planifica un concediu sau a ne pune problema deplasării într-un oraș cu multe restricții de circulație, din motive de securitate? Mai ales fiindcă toate instituțiile de învățământ sunt închise în oraș pe perioada Summitului, săptămâna 6-12 mai 2019 apare mai mult ca o provocare în cotidian pentru sibieni, decât ca o onoare sau un eveniment ce va rămâne marcat în istorie. Este această percepție greșită? Până la urmă, la nivel personal, Summitul este, într-adevăr, o provocare în viața de zi cu zi la care orice locuitor al Sibiului trebuie să se adapteze. Câți am avut însă timpul și dispoziția de a ne interesa despre esența acestui eveniment? Știm care vor fi oaspeții orașului nostru? Ne gândim în ce fel va fi Sibiul perceput de unii lideri mondiali, poate pentru prima oară în România? Care parte a identității noastre noastre va impresiona cel mai mult în acele zile în care mare parte a atenției lumii va fi îndreptată asupra Sibiului și a României? Dar oare am aflat ce se va discuta la acest Summit al EU27 și de ce acest moment poate deveni istoric? Sau suntem prea ocupați pentru a ne pune astfel de probleme? Sau efectiv nu ne prea interesează politica, în general, dar mai ales la nivel european, fiindcă nu credem că ne afectează? ”, se întreabă Paul Dărășteanu, organizatorul „Școlii de Summit”.

Acesta crede că evenimentul este unul important pentru toată lumea, cu atât mai mult pentru generațiile viitoare.

„Summitul este un eveniment important pentru România, pentru structura Uniunii EUropene din care facem parte, și ne afectează, indiferent că suntem sau nu dispuși să avem o atitutine deshisă și interesată vizavi de acest eveniment. Iar generațiile viitoare, generațiile copiilor noștri, nu fac excepție. Din acest motiv, noi, la Școala Trimitoare, ne-am propus să facem Summitul mai pe înțelesul copiilor și să răspundem, în acest fel, și nevoii părinților sibieni de a își știi copiii în siguranță în timpul Summitului, undeva unde să poată învăța lucururi utile”, spune Paul.

Drumeții, jocuri și discuții 

Evenimentul ”Școala de Summit” va avea loc la Rășinari între 6 și 10 mai. Practic, copiii vor participa la mai multe activități și drumeții în natură. „În cadrul acestei „școli în deplasare”, unde copiii vor ajunge la 8:00 dimineața și unde își vor petrece toată ziua până la orele 17:00 sau 18:00, după caz, vor avea loc și activități de educație nonformală, ca spre exemplu construcția unui zid pictat numit „rEUnaissance”, confecționarea unui costum al evenimentului care să cuprindă elemente tradiționale ale tuturor celor 27 de țări membre și care să fie prezentate întregii comunități rășinărene la o paradă de modă, în ultima zi a acțiunii. Copiii se vor juca și de-a politicienii, vor participa la ședințe foto și vor ține discursuri despre cum cred ei că trebuie să evolueze lumea lor, lumea de mâine”, explică organizatorul.

Totodată, nici activitățile teoretice nu vor lipsi. Cei mici vor învăța despre Brexist și UE, precum și despre „provocările cu care se confruntă, ca spre exemplu schimbarea climatică, deșeurile din plastic, forța de muncă și sărăcia. Aceste teme, care vor fi discutate, în paralel, și la Summitul Future Europe din SIbiu, vor sta la baza activitățior tematice ale celor cinci zile petrecute de copii la Rășinari”, mai arată Paul.

Până când se fac înscrieri

La eveniment vor fi invitați și câțiva copii din Rășinari, gratuit, pentru a putea crea o echipă de 27 copii din învățământul primar, care să reprezinte în jocuri cele 27 de țări membre ale UE. Cei care mai vor să se înscrie o mai pot face până pe 3 mai. Taxa de participare este de 500 de lei și include mai multe lucruri, printre care și o masă caldă și două gustări.

„Transportul se va organiza cu mașina personală, cu autobuzul Primăriei Rășinari sau cu o bicicletă utilitară, în care pot încăpea până la trei copii. Pentru transportul cu bicicleta pe pista de bicicliști va fi nevoie de acordul expres al părinților. Copiii participanți vor avea nevoie de echipament de drumeție (încălțări peste gleznă, cu bună aderență și impermeabili, pelerină de ploaie, rucsăcel pentru apă, șervețele, șapcă etc), disponibilitate la efort fizic și, mai ales, bună dispoziție”, mai spune Paul Dărășteanu.

Mai multe detalii despre eveniment și programul acestuia găsiți aici. 

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus