Joi,
29.09.2022
Ploi Scurte
Acum
12°C

Veniturile Bisericii Ortodoxe: 182 mil. euro pe an. 10 milioane vin de la Mitropolia Ardealului

Veniturile Bisericii Ortodoxe: 182 mil. euro pe an. 10 milioane vin de la Mitropolia Ardealului

Mitropolia Ardealului este printre cele mai bogate mitropolii din țară, cu venituri de peste 10 milioane de euro pe an, se arată într-un studiu publicat de analizeeconomice.ro. Veniturile de aici nu se pot compara cu cele ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, care în 2017 a strâns mai mult de 30 de milioane de euro la sfârșitul anului 2017. Mai bine decât Mitropolia Sibiului stă din acest punct de vedere Mitropolia Moldovei și Bucovinei, care a strâns în 2017 venituri de 20 de milioane de euro. În urma Mitropoliei Sibiului se află Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu venituri în 2017 de sub 10 milioane de euro. Urmează apoi Mitropolia Olteniei cu venituri de 6,4 milioane de euro. Pe ultima poziție în clasamentul veniturilor se află Mitropolia Banatului, care a strâns în 2017 4,16 milioane de euro.

Total: 850 milioane de lei. De două ori bugetul Sibiului

În 2017, veniturile totale ale Bisericii Ortodoxe Române adunate la nivelul patriarhiei, mitropoliilor, arhiepiscopiilor și episcopiilor s-au ridicat la 486,5 milioane de lei, se arată în studiu. Suma veniturilor din 2017 este cu 12,2% mai mare decât cea din anul anterior, 433,7 milioane de lei. Este exact procentul cu care au crescut anul trecut și veniturile la bugetul consolidat al României. Totuși, din aceste date lipsesc veniturile Episcopiei Tulcei și Episcopiei Caransebeșului, care nu și-au publicat rezultatele financiare pentru anul 2017. Mai trebuie precizat că pe lângă cele 486,5 milioane de lei, BOR-ul mai primește de la stat un procent cuprins între 80% și 85% din totalul sumelor cheltuite pentru cultele din România. Asta înseamnă circa 350 de milioane de lei. În total, din ce se adună de către eparhii și din ceea ce primește de la stat, BOR administrează venituri anuale de aproximativ 850 de milioane de lei. La cursul BNR 1 euro = 4,6572 lei, mediu pentru anul 2017, rezultă un venit de 182 milioane de euro. Aproape de două ori bugetul municipiului Sibiu dintr-un an. În 2019, veniturile estimate ale municipiului sunt de 495 milioane lei.

Acțiuni filantropice de 24 de milioane în 2017

În cadrul Bisericii Ortodoxe Române s-au cheltuit în 2017 - 110.782.632 lei (peste 24 de milioane de euro, la cursul BNR 1 euro = 4,6572 lei) pentru acțiuni sociale și filantropice, arată un raport al Consiliului Național Bisericesc semnat de Patriarhul Daniel, informează agenția Basilica. „În această sumă nu intră cheltuielile privind o mulțime de activități caritabile ale parohiilor și mănăstirilor în favoarea bolnavilor, bătrânilor, copiilor și săracilor, care nu au fost cuantificate financiar și, ca atare, nici raportate sistematic centrelor eparhiale”, precizează sursa citată.

De asemenea, Patriarhia Română a desfășurat un parteneriat cu două lanțuri de hypermarketuri, datorită căruia s-au donat bunuri în valoare de 1.050.000 de euro. Campania „Donează sânge! Salvează o viață” a Patriarhiei Române a adus 8.500 de persoane în centrele de colectare a sângelui din toată țara, precizează raportul citat de agenția Basilica. Prin intermediul campaniei „Sănătate pentru sate”, 7.800 de persoane au beneficiat de asistență medicală de specialitate în mod gratuit.

În 2017, numărul centrelor și așezămintelor sociale ale Bisericii a crescut la 779, de la 718, câte existau cu un an înainte, arată documentul. Dintre acestea, 40 sunt instituții ce oferă servicii medicale, gratuite sau compensate, după caz și farmacii. În Patriarhia Română funcționează în prezent un număr de 194 unități cu activitate în domeniul patrimoniului bisericesc mobil, din care 131 sunt muzee și colecții muzeale, iar 63 sunt centre de ocrotire a patrimoniului.

Veniturile Mitropoliei Arealului în 2017

Arhiepiscopia Sibiului – 17,6 milioane lei

Episcopia Oradei – 4,8 milioane lei

Episcopia Covasnei și Harghitei – 9,9 milioane lei

Episocpia Devei și Hunedoarei – 16 milioane lei

Mitropolia Ardealului, TOTAL – 48,3 milioane lei

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

PV

Acum 3 ani

Proști sunt cei ce le dă...
Raspunde

ATEUL Zburato

Acum 3 ani

Pe cand impozitarea bisericii ?
Raspunde

SItu

Acum 3 ani

ne lepadam de satana ?
Raspunde

dan

Acum 3 ani

Nu li rusine cu asezamintele lor de care fac atata caz si tara e plina de necajiti si orfani de care nu au grija.Ba mai mult, nu viziteaza enoriasii batrani, nu-i intreaba de sanatate , nu-i intreaba cum stau cu sufletul daca mai cred sau nu, nu-i incurajeaza in credinta aia slaba pe care o mai au. La veniturile astea nesimtite ar trebui ca nici un orfan sa nu mai fie neglijat, nici un roman sa nu mai cerseasca bani pentru o operatie sau mai stiu eu ce necaz are omul, nici o vaduva sa nu mai planga amarata.. Alo treziti-va religiosilor ca veti raspunde de tot ce faceti si ganditi!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 3 ani

Astia care muriti de grija saracilor, sunteti din interiorul sau din afara bisericii? Daca sunteti botezati sunteti din interiorul bisericii. Deci, ca parte a Bisercii, voi, ce faceti pentru saraci? As vrea sa stiu ca de atata preocupare pentru munca voastra nu mai aveti timp sa criticati presupusa delasare a altora.
Raspunde

Movila Ioan

Acum 3 ani

Rolul principal al preotilor este acela de a ne da ceea ce noi nu ne putem lua singuri niciodata anume sfanta impartasanie si aceasta nu e putin lucru.Ca se ocupa si de asistenta sociala benevol este alta treaba.Si sunt atatea centre sociale de batrani ,copii pe langa manastiri asta nu o vede nimeni.Suntem o tara de oameni subtiri care ne-am ucis oamenii de valoare si am aruncat margaritarele noastre porcilor.
Raspunde

dana

Acum 3 ani

Rolul preotului in societate ar trebui sa fie foarte important fiindca e o slujba vocationala facuta din chemare divina si sa declari ca asistenta sociala pentru preoti este benevola inseamna ca esti din alt film. Cei care se declara urmasii apostolilor si ai sfintilor parinti trebuie sa calce pe urmele lor si sa faca faptele lor.Daca nu vrei asta te faci profesor sau electrician sau ce vrei tu...
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 3 ani

Bine înțeles totul fără profit! Nimic nu rămâne să fie impozabil! Acum iarăși sunt convins că veniturile sunt strict din donații nici cum din activități economice aducătoare de profit. Activități începute cu banii din profitul inexistent!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus