Sâmbătă,
22.06.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Analiză imobiliară. Sibiu: la salarii mari, prețuri mari

Analiză imobiliară. Sibiu: la salarii mari, prețuri mari

Ai nevoie de 6,7 ani ca să-ți cumperi în Sibiu un apartament de 50 de  mp cu un salariu mediu pe județ. Aceste cifre plasează Sibiul printre cele mai scumpe municipii reședință de județ din țară. Vestea bună este că salariul mediu pe județ este de asemenea unul din cele mai ridicat din țară, iar apartamentele rămân accesibile.

imobiliare sibiu

În comparație, Clujul este cel mai inaccesibil oraș din punct de vedere al achiziției unui apartament. Dacă în medie, în Sibiu ai  nevoie de 6,7 ani să-ți cumperi un apartament, în Cluj, deși salariul mediu este mai mare decât în Sibiu, ai nevoie de 9,3 ani pentru cumpărarea unui apartament. Explicația este dată de prețul apartamentelor, extrem de ridicat aici. În Cluj, prețul mediu al unui apartament de 50 de mp este de 74.650 de euro. Rata lunară la Prima Casă este în medie aici de 334 de euro. În Sibiu, media ratei la Prima Casă este de 259 de euro.

După Cluj, cele mai scumpe apartamente se găsesc în București, Timișoara, Constanța, Craiova, Brașov, Târgu Mureș, Iași și Sibiu. Cele mai ieftine apartamente sunt în Giurgiu, unde un apartament de 50 de mp costă 23.750 de euro. Apartamente ieftine se mai găsesc în Reșița, Alexandria, Târgoviște, Slobozia, Drobeta Turnu Severin, Zalău și Călărași. Ca să-ți cumperi un apartament numai cu salariul mediu, în Călărași, de exemplu, ai nevoie doar de patru ani. Salariul mediu net pe județ este aici de 494 euro.

Datele sunt prezentate de site-ul profit.ro, iar concluzia lor este că primăvara acestui an a venit ca o continuare a diluării gradului de accesibilitate al locuințelor începută în 2018, pe fondul creșterii prețurilor și al salariilor erodate de inflație. ”Efectul de deteriorare va continua pe măsură ce dobânzile la creditele ipotecare continuă să se majoreze. Cererea crescută a pus presiune pe prețul locuințelor în 2018, însă într-o măsură mult diminuată față de anul anterior. Creșterea medie anuală a acestora a fost de 2,7%, în timp ce pentru București majorarea medie anuală a prețului s-a situat la 3,4%, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR), analizate de Profit.ro. Bancherii prognozează o încetinire a  ritmului de creștere a prețurilor, în contextul stabilizării pieței imobiliare”, se arată în articol.

Prețuri mai mari în imobiliare

Raportat la aceeași perioadă din 2017, prețurile locuințelor din România s-au majorat cu 5,3% în ultimul trimestru al anului trecut, peste avansul de 4,3% la nivelul Uniunii Europene, conform Eurostat. Statisticile realizate de site-ul de anunțuri imobiliare.ro, bazate pe prețul cerut de proprietari, indică de asemenea o diminuare a ritmului de creștere a prețului. Astfel, la finalul primului trimestru din 2019, prețul mediu cerut de proprietarii de apartamente vechi a depășit pragul de 1.000 de euro/metru pătrat în șase orașe mari din țară, comparativ cu șapte orașe care erau peste această bornă în vara anului trecut.  De asemenea, martie 2019 a fost a treia lună consecutivă în care România a avut cel mai puternic salt al prețurilor de consum după ce, în septembrie anul trecut, a cedat, pentru prima dată în 9 luni, primul loc în clasamentul scumpirilor, potrivit Eurostat.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Fotosinteza

Acum 5 ani

6,7 ani daca traiesti cu fotosinteza si apartamentul pe care il cumperi functioneaza in regim de Iglu
Raspunde

!?!

Acum 5 ani

Salarii romanesti, preturi occidentale....
Raspunde

Omg

Acum 5 ani

Fa o cercetare și vezi cât costa un apartament in Germania de exemplu, intr-un oraș de mărimea Sibiulu, apoi comentează!
Raspunde

nicu

Acum 5 ani

OMG: Pai noi comparam Sibiul (un oras frumos, e drept) cu orice alt oras din Germania ? Ce naiba? Deaocamdata Sibiul se depopuleaza in directia Germania si nu invers. Orasul medieval (Sibiu) e un oras foarte frumos dar din pacate intr-o zona (politica\administrativa) dezastruoasa. Daca orasul asta se afla inca sub administratie Germana tot asa costau apartamentele ca la ei. Inclusiv bunastarea citadinilor ar fi fost comparabila. Din pacate, administratia romana de dintodeauna a dus totul la decadere. Inca nu am vazut tot ... mai urmeaza ...
Raspunde

Omg

Acum 5 ani

Nicule, eu spuneam sa compari prețurile corelate cu puterea de cumpărare. Total de acord in ceea ce privește administrația dezastruoasa, dar din punct de vedere al depopulării , te contrazic, cei care pleacă , sunt mai putini decât cel care vin din VL, GJ, OT, AB și mai nou Galați și Brăila , ceea ce din punct de vedere economic e un lucru bun! Toate statisticile legate de nr de locuitori se Raportează la locuitorii cu domiciliul stabil in Sibiu, fără sa se ia in calcul cei care s locuiesc aici de ani buni fără mutație, și zonele Calea Cisnădiei și Selimbar unde mai sunt câteva zeci de mii și care de fapt muncesc , și își duc copiii la scoli in Sibiu, deci practic fac parte din Sibiu.
Raspunde

Sufana

Acum 5 ani

Iar articole pentru saraci, cine poate sta in 50 mp?! Acum pe bune, am staul pentru 4 oi mai mare de atat! Si daca n-ai bani sa iti iei apartament sau casa in Sb cu banii jos, de ce nu te orientezi spre zone mai ieftine, cum ar fi restul tarii?
Raspunde

wick

Acum 5 ani

un profesor de exemplu are acelas salar in orice oras, sat, municpiu ar fi din tara. ca orice alt bugetar presupun. pana in 30 de ani, un prof are in medie cam 500 euro pe luna, plus-minus... prin prima casa nu ia mai mult de 38000 euro. nici atat cred...deci in cluj are jumate suma unui apartament mic:))) probabil nici cea mai mica garsoniera nu si-o poate lua. ...in sibiu nu-i ajunge de apartament. pe langa ca nu mai are din ce sa traiasca nici macar decent daca si-ar lua ceva...frumoasa tara. iesiti la vot iesiti la vot...bine..iesim..v-or creste salariile?? v-or scadea pretul apartamentelor???..ok
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus