Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

Reacția Primăriei Sibiu la articolul Rise despre beneficiarii „amnistiei lui Dragnea”

Reacția Primăriei Sibiu la articolul Rise despre beneficiarii „amnistiei lui Dragnea”

Primăria Sibiu a reacționat la articolul „Amnistia lui Dragnea II – Beneficiarii”, publicat de Rise Project, în care se menționa că instituția s-a aflat printre beneficiarii unei scheme financiare pusă la cale în anul 2013 de Liviu Dragnea, pe vremea când acesta era vicepremier. Ordonanța la care face referire Rise „nu este sub nici o formă o amnistie a autorităților publice locale, ci o justă despăgubire a acestora pentru achiziții desfășurate în condiții de legalitate, a reacționat Primăria Sibiu la solicitarea Turnul Sfatului de a comenta articolul.

Reprezentanții Primăriei Sibiu spun că cele mai multe nereguli sunt izvorâte din faptul că legislația este defectuoasă și incomplet armonizată cu legislația europeană, iar beneficiarii locali „sunt supuși unor controale multiple și de multe ori primesc puncte de vedere contradictorii de la autoritățile competente”. Aceștia au mai spus că amenda de 1,5 milioane de lei, la care se face referire în articol, a fost declarată ilegală în instanță, procesul continuând la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Precizăm că în articolul Rise se menționează că Primăria Sibiu, condusă de Klaus Iohannis, a scăpat de plata unei amenzi după realizarea unui proiect - Construcția unui viaduct pe Calea Șurii Mici - Kogâlniceanu - în valoare de aproape 9 milioane de euro, aprobat în decembrie 2012 de Ministerul Dezvoltării. „La finalul anului 2015, podul a fost finalizat, dar a venit la pachet cu o investigație a Comisiei Europene. Experții de la Bruxelles au constatat că licitația inițială a avut niște criterii prin care unele firme erau eliminate fără a putea concura cu adevărat pentru contract. Din șapte oferte, șase au fost eliminate”, potrivit Rise.

Redăm mai jos textul integral al reacției Primăriei Sibiu:

„Ordonanța 14/2013, care prevede posibilitatea recuperării unor corecții financiare aplicate achizițiilor derulate în cadrul proiectelor cu finanțare europeană de la Bugetul de Stat, nu este sub nici o formă o amnistie a autorităților publice locale, ci o justă despăgubire a acestora pentru achiziții desfășurate în condiții de legalitate.

Concret, ordonanța menționată de Rise Project prevede rambursarea de la bugetul de stat a corecțiilor doar pentru situația particulară în care fie procedurile de achiziție au fost verificate de Unitatea pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice până în octombrie 2011, fie documentațiile de atribuire au fost evaluate și aprobate de Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice după 1 octombrie 2011. Distincția de timp și organisme de verificare rezultă din modificarea legislației în domeniul achizițiilor în cele două perioade.

Ori rambursarea sumelor reținute doar în situația în care corectitudinea procedurilor și documentatiilor de achiziții a fost confirmată de către organele naționale competente și responsabile de asigurarea respectării legislației în materie nu poate fi considerată o măsură de amnisite sau injust sprijin al autorităților locale, ci doar de protejare a autorităților care acționează legal.

În cazul concret menționat pentru Municipiul Sibiu, nelegalitatea aplicării corecției de către reprezentanții MDRAP a fost confirmată în instanța de judecată, municipiul Sibiu obținând admiterea acțiunii și anularea notei care constata nereguli și aplicarea corecției. Recursul formulat de MDRAP este în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pentru corecta informare a cetățenilor precizăm că nu experți europeni, ci funcționari ai MDRAP stabilesc neregulile și corecțiile, dând propriile interpretări legislației în materie, independent de poziția organismelor naționale de reglementare și control în materie, și că cele mai multe nereguli sunt izvorâte din faptul că legislația este defectuoasă și incomplet armonizată cu legislația europeană, iar beneficiarii locali sunt supuși unor controale multiple și de multe ori primesc puncte de vedere contradictorii de la autoritățile competente”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

sibianca

Acum 5 ani

Eu pot sa-i informez pe cei de la Reise Project si pe cei de la Fonduri Europeni ca acest pod s-a construi fara informarea in scris a tuturor cetatenilor de pe Str Calea Surii Mici asa cum prevede legea, de constructia acestui pod, noi fiind informati numai in momentul cand s-a facut inaugurarea lucrarilor la pod de catre domnul Iohannis. Acest pod este facut in graba lucarile au fost executate de Firma Geiger, acest pod este facut cred fara respectarea normelor de constructie a unui pod, fiind construit pe o strada cu o latime de 18-20 de metri, si pe langa pod s-a mai facut doua sosele paralele cu o latime de 5 metri cu tot cu trotuar, afectand foarte mult casele noastre in urma circulatie a autovehiculelor pe langa casele noastre. Dar cui sa ne plangem? Poate ne ajutati Dvs care sunt normele de construire a unui pod, ce distanta trebuie respectata fata de casele noastre, cati decibeli trebuie sa aiba zgomotul provocat de masinile care circula intre pod si case, deoarece se creeaza efectul de tunel.Puteti sa contactati pe cetateni care locuiesc pe aceasta strada.
Raspunde

SilviuP

Acum 5 ani

Draga "sibianca", acel pod este vital. Este singurul loc unde se putea construi. Daca am trai intr-o tara normala iar autoritatile locale s-ar gandi sa faca proiecte valabile cel putin 20-30 de ani ar fi trebuit daramate cel putin un rand de case si facut un pod cu 4 benzi si o intersectie (giratoriu) asa cum trebuie. Primaria nu a fost in stare sa gandeasca mai mult de atat dar macar casuta aceea mica-mica de pe colt ar fi trebuit sa dispara. Daca pentru o astfel de investitie primaria ar tine cont de supararile fiecaruia dintre noi nu s-ar mai face chiar nimic in Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus