Joi,
19.05.2022
Acum
0°C

Summitul de la Sibiu, în presa străină: Mesaje de unitate înainte de turbulențele care urmează

Summitul de la Sibiu, în presa străină: Mesaje de unitate înainte de turbulențele care urmează

Accentele de după Summitul UE de la Sibiu sunt puse diferit în presa străină, însă există o concluzie comună - liderii europeni au transmis mesaje de unitate, însă provocările din interiorul Uniunii Europene abia urmează.

Cunoscuta publicație Politico.eu notează ca liderii UE s-au reunit în Sibiu pentru a discuta despre „locul Europei în lume”, dar și pentru a pune bazele agendei blocului comunitar pentru urmatorii 5 ani. Publicația îl citează pe Donald Tusk, președintele Consiliului European, care a afirmat că s-a îndrăgostit de Sibiu, la fel ca întreaga Europă.

„În mod normal, un astfel de moment poate fi salutat ca fiind un răgaz de bun venit - o șansă de a prinde un suflu comun după o serie de crize aproape continue. Dar și până la venirea lor în eleganta clădire a Primăriei din Sibiu, care funcționează în fostul Palat al Institutului de Credit Funciar ridicat în 1906, se vorbea despre faptul că urmează turbulențe extreme - peste 2 săptămâni sunt alegeri pentru Parlamentul European”, scrie publicația. Sursa mai scrie și despre discuțiile liderilor europeni de a găsi un consens în ceea ce privește alegerea viitorului candidat pentru președinția Comisiei Europene. Politico mai observă că Summitul s-a încheiat la timp - „chiar înainte de ora 18:00”.

Bloomberg este mult mai critic: „Promisiunile Europei sună a vorbe goale din cauza eșecurilor din trecut” este titlul articolului publicat imeiat după ce a fost făcut public conținutul Declarației de la Sibiu. „În așa-numita declarație de la Sibiu, botezată după numele orașului transilvănean, unde s-au întâlnit liderii UE, aceștia au promis să protejeze 'democrația și statul de drept', însă nu este clar dacă toți au aceeași înțelegere a conceptelor. Polonia, Ungaria și România sunt acuzate că subminează standardele democratice, în timp ce obstacolele politice întâlnite în procesele de sancționare înseamnă că, până acum, celelalte state membre nu au reușit să se impună pentru a le pune la punct", scrie sursa.

Rușii de la TASS concluzionează că Summitul de la Sibiu a demonstrat „cercul închis în care se află UE”. „Summitul de la Sibiu care s-a dorit a fi o întâlnire pentru a discuta viitorul Uniunii s-a încheiat cu anunțul privind convoarea a unui nou summit”, a scris corespondentul TASS în Sibiu. „Summitul informal al liderilor UE, gândit ca un eveniment ce urma să deschidă un nou capitol pentru uniune fără Marea Britanie, nu numai că nu a încheiat vechiul capitol, dar a lăsat viitorul UE în ceață, adoptând așa-numita Declarație de la Sibiu despre strategia comunității pentru următorii ani fără a spune ceva concret”.

Jurnaliștii francezi de la France24 descriu pe scurt cele zece puncte din Declarația de la Sibiu și transmit că liderii UE „au început imediat discuțiile despre următorul document, dar care nu va fi finalizat la Sibiu, ci va fi parte a unei agende strategice detaliate”.

Peste ocean evenimentul a fost văzut altfel, fostul portar al FC Steaua, Helmuth Dukadam, a fost personajul central. „Fotbalistul erou al României marchează din nou pentru Uniunea Europeană a lui Tusk”, este titlul celor de la Washington Post, care au preluat știrea de la Agenția de presă Associated Press. După care continuă: „Nu toți vin cu mănuși la un summit al UE, dar președintele Consiliului European, Donald Tusk, nu a rezistat acestei ispite. Cel puțin, nu e vorba de mănuși de box. În timp ce România găzduia joi summitul informal, Tusk s-a întâlnit cu fostul portar al Steaua București, Helmuth Duckadam, care i-a oferit ofialului european o pereche de mănuși de portar”.

Tot în SUA, într-un articol de opinie din The New York Times, autorul se întreabă dacă „poate cineva salva Acordul nuclear iranian”. „Poate Europa, dacă vom fi norocoși”, răspunde tot el. Artcolul este semnat de Ariane Tabatabai, specialistă în acest subiect, care explică următoarele: „Acordul nuclear, ca și majoritatea acordurilor internaționale, este departe de a fi perfect, dar cele mai multe țări din lume îl văd esențial pentru stabilitatea regiunii și securitatea internațională. De aceea, țările care l-au  semnat au încercat să-l mențină în vigoare în fața eforturilor administrației Trump de a-l distruge”. Amintim că SUA s-a retras din Acord în mai 2018, iar tema a fost discutată pe 9 mai la Sibiu, după ce cu o zi mai devreme Iranul a cerut Europei să poată beneficia de acord - în caz contrar, „nu va beneficia nici Europa”.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus