Miercuri,
07.12.2022
Ceata
Acum
3°C

Primăria a delegat iluminatul public al Sibiului pentru 3,3 milioane de lei. Pe un an, deocamdată

Primăria a delegat iluminatul public al Sibiului pentru 3,3 milioane de lei. Pe un an, deocamdată

Firma sibiană Energotehnica SRL a primit, în urma unor proceduri de negociere directă, delegarea gestiunii sistemului de iluminat public din Sibiu și Păltiniș, pentru următoarele 12 luni.

Contractul între Primăria Sibiu și Energotehnica SRL, din Sibiu, a fost semnat pe data de 2 mai 2019, având valoarea de 3,34 de milioane de lei, fără TVA. La această valoare s-a ajuns în urma negocierilor purtate între reprezentanții administrației locale și cei ai Energotehnica SRL. Negocierile au pornit de la suma de 3,48 de milioane de lei, iar procedura (negociere directă) a fost aleasă ca urmare a faptului că, în acest moment, ”nu există un contract în derulare”, după cum precizează reprezentanții Primăriei prin intermediul Sistemului electronic al achizițiilor publice, și nici nu mai este timp pentru a aștepta finalizarea unei licitații deschise în vederea încredințării gestiunii iluminatului public.

Contractul semnat pe un an cu cei de la Energotehnica a fost încredințat prin negociere directă în condițiile în care, la începutul acestui an, consilierii locali ai Sibiului au decis ca gestionarea sistemului de iluminat public din oraș să fie externalizată (atât pentru mentenanță, cât și pentru investiții). Delegarea gestiunii sistemului de iluminat public către un operator privat a fost aleasă după ce Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a adoptat în martie 2017 un nou regulament-cadru referitor la serviciile de iluminat public din țara noastră (regulament care, permite, însă, fie gestiunea directă, fie delegarea gestiunii către o companie a autorității locale fie către un terț operator, ales prin licitație publică).

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, Energotehnica a avut în 2017 o cifră de afaceri de peste 17 milioane de lei (în scădere de la aproape 19 milioane de lei) și un număr mediu de angajați de 115 (față de 114 în 2016). Societatea cu sediul pe strada Viile Sibiului arată, pe site-ul propriu, că până acum a derulat lucrări specifice domeniului în care activează atât pentru instituții publice (cum ar fi Consiliul Județean), cât mai ales pentru companii străine care au dezvoltat investiții în România.

Compania înființată de Firea ar vrea să administreze iluminatul din Sibiu

Ca urmare a hotărârii adoptată de CL Sibiu pentru delegarea gestiunii către un terț, în a doua jumătate a lunii martie, Primăria Sibiu a scos la licitație un ”mega-contract” cu o valoare estimată la 44,99 milioane de lei, fără TVA, tocmai pentru delegarea gestiuni iluminatului public din Sibiu și Păltiniș. Potrivit caietului de sarcini, gestiunea ar urma încredințată pe o perioadă de patru ani, perioadă în care ar trebui realizate numeroase investiții în domeniu (detalii despre aceste investiții puteți citi aici).

Pentru licitația în discuție, termenul de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru ziua de 2 mai 2019, iar potrivit estimărilor administrație locale, evaluarea ofertelor depuse ar urma finalizată abia în a doua jumătate a lunii august 2019 – de unde decizia Primăriei de a semna un contract prin negociere directă cu cei de la Energotehnica, pe o perioadă de un an.

Patru este numărul ofertelor pe care administrația Sibiului le are de evaluat ca urmare a mega-licitației. Prima este chiar cea a celor de la Energotehnica SRL, care îi au alături pe cei de la Siemens Mobility, în calitate de subcontractanți (cu o pondere de 45% din contract). O a doua ofertă a fost depusă de Flash Lighting Services SA, în asociere cu sibienii de la Electro-Con Impex SRL, în timp ce pentru același contract au depus oferă și bucureștenii de la Luxten Lighting Company. Aceștia au participat și cu un subcontractant (cu o pondere de 10%) - firma sibiană Electric Serv SRL.

Singura ofertă depusă de o companie în calitate de ofertant unic (fără asociați sau subcontractanți) este Compania Municipală Iluminat Public București SA. Compania a fost înființată în a doua parte a anului 2017, stârnind ample controverse în Capitală ca urmare a disputelor din Consiliul general al Bucureștiului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Cum e un articol care NU raspunde la intrebari

Acum 3 ani

Dar de ce nu mai este timp pentru finalizare licitatiei? Au fost concediati angajatii primariei care se ocupau pana acum de gestionarea iluminatului public?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus