Luni,
01.03.2021
Innorat
Acum
4°C

Sentință cu cântec. Înalta Curte a declarat-o incompatibilă pe Astrid Fodor, primarul Sibiului: “eu sunt liniștită“

Sentință cu cântec. Înalta Curte a declarat-o incompatibilă pe Astrid Fodor, primarul Sibiului: “eu sunt liniștită“

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a dat dreptate Agenției Naționale de Integritate, ai cărei inspectori susțin că, pe vremea mandatului de viceprimar, Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate. Hotărârea Înaltei Curți – similară cu cea care l-a împiedicat pe fostul viceprimar Virgil Popa să mai candideze la europarlamentare – este dată, însă, pe fondul unor modificări legislative, astfel încât în acest moment nu este foarte clar ce urmează a se întâmpla.

După amânarea pronunțării cu o săptămână, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a admis recursul Agenției Naționale de Integritate în procesul deschis din 2016 de actualul primar al Sibiului, Astrid Fodor. Cei de la ANI au considerat că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014, în care a ocupat simultan atât funcția de viceprimar, cât și cea de membru al consiliilor de administrație a două instituții de învățământ din oraș (Colegiul “Samuel von Brukenthal și, respectiv, Grădnița nr. 37).

Astrid Fodor a atacat raportul celor de la ANI la Curtea de Apel, care i-a dat dreptate în vara anului 2016. ANI a atacat cu recurs hotărârea de la Alba, iar Înalta curte l-a admis în cursul dimineții de vineri. “Admite recursul formulat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 131 din 2 iunie 2016 a Curţii de Apel Alba Iulia– Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată şi în rejudecare, respinge acţiunea ca neîntemeiată. Definitivă“, se arată în minuta publicată de instanța supremă din România.

Într-o speță similară s-a aflat și fostul viceprimar al Sibiului, Virgil Popa, declarat incompatibil de către ANI în aceeași perioadă cu Astrid Fodor. În cazul lui Virgil Popa, Înalta Curte a admis recursul celor de la ANI la începutul lunii martie a acestui an. Drept urmare, Virgil Popa a fost nevoit să demisioneze din funcția de consilier local și să renunțe și la candidatura la europarlamentare, unde avea șansa unui loc eligibil. Însă de la procesul lui Virgil Popa și până acum a mai fost promovată o lege: Legea 59 din 8 aprilie 2019, care modifică legislația în cazul incompatibilităților. Iar cum cazul lui Astrid Fodor este primul din țară judecat după apariția respectivei legi, nu este încă foarte clar ceea ce va putea urma.

Astrid Fodor: “vom acționa mai departe“

Legea 59/2019 a fost adoptată de Parlamentul României pentru a modifica o altă lege, cea cu numărul 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Din cele două articole ale legii promulgată la începutul lunii trecute, unul are relevanță în cazul de față al primarului Astrid Fodor. “Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate“, este textul articolului cu pricina.

Altfel spus, chiar dacă Înalta Curte a stabilit, definitiv, că Astrid Fodor a fost incompatibilă, efectele juridice ale acestei stări de incompatibilitate se produc doar asupra mandatului ei de viceprimar, când “s-a produs“ incompatibilitatea, nu și asupra actualului mandat de primar. Nu este foarte clar, însă, dacă interdicțiile în ceea ce privește o viitoare candidatură se mențin.

În acest context, primarul Sibiului nu se arată îngrijorată. “Am vorbit azi dimineață cu avocatul meu, care m-a informat de soluția de la Înalta Curte. Așteptăm să vedem motivarea și apoi vom acționa mai departe. De altfel, a fost același complet de judecată ca și în cazul domnului Virgil Popa, așa că soluția era previzibiă. Între timp a apărut și Legea 59/2019, a fost admisă și sesizarea Curții Constituționale, deci mai sunt căi pe care vom acționa. Eu sunt liniștită“, a declarat Astrid Fodor pentru Turnul Sfatului.

Sesizarea la care face referire Astrid Fodor a fost admisă de Înalta Curte în cursul zilei de ieri și este adresată Curții Constituționale a României, care este chemată să constate că starea de incompatibilitate a lui Fodor a fost generată de două legi care se bat cap în cap: una care spune că viceprimarii nu au voie să facă parte din consiliile de administrație și una care spune că viceprimarii au și statut de consilieri locali (care consilieri locali sunt obligați printr-o a treia lege să facă parte din consiliile de administrație ale școlilor).

Prefectul Sibiului: “vom aplica procedura legală“

Dacă Astrid Fodor este incompatibilă cu funcția de primar, ca urmare a deciziei dată de Înalta Curte în cursul zilei de azi, prefectul Sibiului este cel chemat să emită ordinul de încetare a mandatului de primar. Dar având în vedere contextul legislativ în continuă modificare, prefectul Sibiului se arată rezervată în cazul lui Astrid Fodor. “Într-adevăr, în primăvara acestui an s-a modificat legislația incompatibilităților. Sentința (referitoare la cazul lui Astrid Fodor – n.r.) va trebui corelată cu legislația în vigoare. Când Înalta Curte ne va comunica motivarea hotărârii, vom analiza dispozitivul acesteia și vom aplica procedura legală pe ceea ce a dispus legiuitorul. Nimic în plus, nimic în minus“, declară prefectul Sibiului, Adela Muntean, pentru Turnul Sfatului.

Adela Muntean, prefectul Sibiului, așteaptă motivarea hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție Adela Muntean, prefectul Sibiului, așteaptă motivarea hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție

Un ordin de încetare a mandatului de primar va fi, însă, atacat la rându-i în instanță, arată primarul Astrid Fodor. “Cu siguranță vom ataca în instanță, vom acționa pe toate căile legale. Eu sunt liniștită, mergem mai departe, până la urmă dreptatea va învinge. În momentul în care ai ocupat o funcție pentru care nu ai primit niciun fel de indemnizație, din moment ce legislația a fost modificat, Curtea Constituțională sunt sigură că va clarifica situația. În plus a apărut și Legea 59/2019, care oferă o nouă bază de acțiune“, mai explică Astrid Fodor.

Jurist: Astrid Fodor nu va avea probleme

Turnul Sfatului a consultat și un jurist neimplicat politic, care aduce în discuție Codul Civil și prevederile acestuia în cazul neretroactivității legislației. “La articolul 6, aliniat 6 din Codul Civil se arată că dispozițiile legii noi sunt de asemenea aplicabile și efectelor viitoare situațiilor juridice născute anterior intrării vigoare a acesteia. Adică, exact referitor la această speță, cea a primarului Sibiului, avem o lege nouă - Legea 59/2019 -, care se aplică și pentru efectele viitoare ale unor situații juridice născute înainte de apariția ei, adică situația de incompatibilitatea din vremea în care era viceprimar. Codul civil mai face referire la situațiile derivate din starea și capacitatea persoanelor. Or, incompatibilitatea este tocmai o astfel de situație. Prin urmare, prin prisma prevederilor Codului Civil, în opinia mea, în această situație în care se află și primarul Sibiului, Legea 59 se aplică și retroactiv“, este explicația juridică oferită ziarului Turnul Sfatului.

Într-un limbaj deloc juridic, acest lucru se traduce prin faptul că mandatul de primar al lui Astrid Fodor și eventualele sale viitoare candidaturi nu vor fi cu nimic influențate de hotărârea dată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în opinia juristului consultat de Turnul Sfatului.

Jungla din legislație: cum s-a ajuns aici

Incompatibilitatea de care a fost acuzată Astrid Fodor vine pe fondul unor ample discuții create de o serie de modificări legislative care au ajuns să se bată cap în cap. Mai precis, până în 2006, funcțiile de viceprimar erau incompatibile cu cele de consilier local. Din 2006, odată cu adoptarea Legii 286/2006, incompatibilitatea a fost eliminată, în sensul că acei consilieri locali care sunt aleși viceprimari rămân, în continuare, și membrii ai Consiliului local, doar că nu mai sunt remunerați.

În același timp, datorită prevederilor Legii educației naționale (Legea 1/2011), consilierii locali sunt obligați să facă parte și din consiliile de administrație ale unităților de învățământ din localitate. Cum la Sibiu sunt 23 de consilieri locali și aproape 50 de consilii de administrație de grădinițe, școli și licee, au existat numeroase situații în care consilierii locali făceau parte și din două, trei sau chiar patru consilii de administrație. Merită menționat și faptul că apartenența la aceste consilii de administrație nu era remunerată în vreun fel.

Cu alte cuvinte, o lege (161/2003 privind asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice) interzice viceprimarilor să facă parte din consilii de administrație. O altă lege (cea a administrației publice locale) arată că viceprimarii rămân în continuare și consilieri locali, iar peste toate vine Legea educației naționale, care obligă membrii consiliilor locale să facă parte din consiliile de administrație ale unităților de învățământ.

Peste toată această abrambureală legislativă, în 2017 a fost adoptată o nouă lege (128/2017) prin care se modifică articolul 87 din Legea nr. 161/2003, adică acel articol în baza căruia Astrid Fodor a fost declarată în stare de incompatibilitate. Doar că, noua lege adoptată nu clarifică întru totul lucrurile, deoarece nu face referire la cazurile aflate deja pe rolul instanțelor.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nae

Acum 1 an

"În momentul în care ai ocupat o funcție pentru care nu ai primit niciun fel de indemnizație", Gresit doamna Fodor, ati primit o renumeratie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara 1918

Acum 1 an

Desigur , renumărată !
Raspunde

Jean Luc

Acum 1 an

realitatea din teren si inactivitatea o face pe fodor incompatibila si incompetenta in a administra Sibiul in prezent.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pepe

Acum 1 an

Rezultatele obtinute ca primar al orasului rezulta ca este incompetenta. Aici castiga detasat, chiar si in instanta.
Raspunde

Zexe

Acum 1 an

Buei, la sași nu se pune incompatibilitatea! Nu ați văzut și la Iohannis? Doar la primarii români este valabilă legea.
Raspunde

BauBau

Acum 1 an

Dar pe MOOOO aia de prefect nu o ancheteaza nimeni ce a facut cat timp era secretara in comuna Rosia?!? Ceva-ceva ai facut, de ai ajuns unde esti. Pus, nu ales!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Este inadmisibiă o sentință opusă in doua cazuri de aceeași speță : deci , soluție unitara : achitarea in ambele cazuri , pentru ca este ridicol , asemeni cazului fostului primar !
Raspunde

Ionut

Acum 1 an

Corect este sa si dea demisia cum a facut Virgil Popa,deoarece au avut aceeasi incompatibilitate!Se incheie un capitol electoral cel al fdgr care din 2000 administreaza acest oras,Astrid Fodor in 2024 va avea 71 de ani!Majoritatea membrilor fdgr sunt batrani,deci fdgr pierde primaria Sibiu pentru totdeauna,daca politicienii din Sibiu sunt pregatiti pentru schimbare!De aceea POOR a cerut de mai multe ori ca membrii lor sa voteze PNL!
Raspunde

corina

Acum 1 an

Nu PNL, mai bine o echipa complet noua,cu oameni noi și bine intenționați!
Raspunde

Vasile Velkerean

Acum 1 an

Asta-i Justitie? O secție a unui tribunal județean ( Sibiu în cazul relatat) nesocotește, pur și simplu, o Decizie a Inaltei Curți de Casație și Justiție. Așa ceva numai la Sibiu și Alba Iulia este posibil. Ce părere are Domnul Klaus Iohanis, tot Guvernul Dăncilă este de vină.
Raspunde

Vasile Velkerean

Acum 1 an

Constat că în raza de acțiune a Grupului Etnic German din Romania( înființat înainte de declanșarea celui de-al doilea război mondial) nu sunt obligatorii și nu au putere Deciziile Inaltei Curți de Casație și Justiție din România!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus