Sâmbătă,
24.09.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Concurs cu sesizări la Aeroportul Sibiu: unui candidat îi sunt imputate prejudicii de 300.000 de lei

Concurs cu sesizări la Aeroportul Sibiu: unui candidat îi sunt imputate prejudicii de 300.000 de lei

La concursul pentru angajarea unui nou director de investiții și dezvoltare al Aeroportului Internațional Sibiu a fost declarată admisă și fosta directoare economică a Aeroportului din Târgu Mureș, de unde a plecat în urma unui scandal în care prejudiciile sunt estimate între 300.000 și două milioane de lei.

Luminița Gherendi, Cristian Sorin Datcu, Radu Constantin Păun și Dragoș Patriche sunt cei patru candidați care au trecut de prima etapă – cea de selecție a dosarelor – din cadrul concursului organizat de reprezentanții Aeroportului Internațional Sibiu. Ceilalți șase candidați au fost respinși fie că nu au depus documente din care să rezulte experiența în domeniul tehnic-investiții, fie pentru că nu au experiență în proiectele din fonduri europene, ori le lipsesc scrisori de recomandare.

Din cei patru care întocmesc lista scurtă a candidaților, numele Luminiței Gherendi a atras atenția unor angajați ai Aeroportului sibian. Este vorba de cea care, din 2013 și până anul trecut, a condus Aeroportul internațional Transilvania, din Târgu Mureș, de pe postul de director economic. Alături de alți patru foști șefi ai respectivului aeroport, Luminția Gherendi a fost subiectul unei hotărâri adoptată de Consiliul Județean Mureș (în subordinea căruia funcționează aeroportul din județul învecinat). Hotărârea a fost adoptată la sfârșitul anului 2017 pentru recuperarea unor prejudicii cu o valoare totală de aproximativ două milioane de lei, prejudicii stabilite în urma unor controale ale Camerei de conturi Mureș efectuate în cursul anului 2015. Aceste misiuni de audit au vizat funcționarea Regiei autonome Aeroportul Târgu Mureș în perioadele 2010 – 2012, respectiv 2012 – 2014 și au fost urmate de o serie de rapoarte de follow-up. Fiecare astfel de raport a consemnat faptul că măsurile dispuse în urma controalelor nu au fost implementate integral, în vederea recuperării prejudiciilor descoperite.

Au urmat luni în care inclusiv sindicaliștii aeroportului învecinat au ieșit public pentru a cere demisia directoarei economice, după cum relatează presa locală din Mureș. “Liderul sindicatului Liber al Salariaţilor Aeroportului “Transilvania” din Tîrgu Mureş, Emil Gyorgy, solicită demisia de onoare a Luminiţei Gherendi sau demiterea ei, arătând că aceasta ocupă funcţia ilegal, a acordat unor angajaţi creşteri salariale nejustificate şi a determinat demisia a trei angajaţi ai Aeroportului, angajând persoane apropiate în locul lor. Sindicatul Liber al Salariaţilor Aeroportului precizează că toate societățile comerciale care au câștigat licitațiile organizate de una dintre cele trei persoane angajate abuziv de directorul economic fac parte dintr-un anume cerc politic“, relatează, spre exemplu, cei de la Punctul, discuțiile avute în cadrul unei ședințe a Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii Mureș.

În cele din urmă, Aeroportul Transilvania a încetat raporturile contractuale cu Lumința Gherendi, între aceasta și instituție fiind în prezent mai multe procese cu litigii de muncă înregistrate pe rolul instanțelor din Mureș. În prezent, Luminția Gherendi figurează ca angajat al CJ Brașov, pe care îl consiliază în acțiunile de înființare a unui aeroport și în județul Brașov.

Autoritățile din Mureș au identificat mai multe persoane ca fiind vinovate de producerea unor prejudicii la Aeroportul Transilvania Autoritățile din Mureș au identificat mai multe persoane ca fiind vinovate de producerea unor prejudicii la Aeroportul Transilvania

Au lungit-o până s-a prescris

Din prejudiciile de două milioane de lei constatate în urma controlului din 2015, la finele anului trecut au mai rămas de recuperat aproximativ 300.000 de lei, se arată într-o hotărâre adoptat de CJ Mureș. Hotărârea a fost adoptată pentru demararea unui proces în instanță. “Avem obligația, ca și Consiliu județean, să încercăm să recuperăm acele prejudicii care au fost calculate de Curtea de Conturi. Vom face toate demersurile ca în timp util să pornim aceste proceduri de recuperare a acelor sume care au fost declarate nejustificate de către reprezentanții Curții de conturi. Este vorba de trei persoane. Unii sunt învinuiți că au făcut acest prejudiciu, iar cei care conduc în acest moment Aeroportul sunt învinuiți că nu au recuperat acest prejudiciu“, declara Peter Ferenc, președintele CJ Mureș, citat de Zi de Zi.

Procesul “împotriva celor care au făcut acest prejudiciu“ s-a încheiat în urmă cu aproape două săptămâni: Tribunalul Mureș a respins acțiunea Consiliului Județean Mureș deoarece termenul în care autoritățile puteau recupera sumele în discuție s-a prescris. “Admite excepția prescripției dreptului material la acțiune și, în consecință, respinge ca prescrisă acțiunea formulată de reclamanții Consiliul Județean Mureș. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Potrivit hotărârii CJ Mureș care a stat la baza acestui proces, cei aproximativ 300.000 de lei care ar mai trebui recuperați deoarece reprezintă cheltuieli ilegale provin din cheltuieli de deplasare ale foștilor șefi ai Aeroportului, chiriile prea mici încasate unor operatori economici, cheltuieli nejustificate pentru marcaje pe suprafețele de mișcare sau cheltuieli majorate nejustificat pentru mentenanța parcării.

Luminița Gherendi. Sursa foto: Facebook / Luminița Gherendi Luminița Gherendi. Sursa foto: Facebook / Luminița Gherendi

Luminița Gherendi nu a răspuns solicitării Turnul Sfatului de a face declarații, în contextul candidaturii ei pentru un post de conducere din cadrul Aeroportului sibian. La fel, nici președintele CJ Mureș nu a apucat să dea detalii despre procesul deschis prea târziu împotriva fostei directoare economice a Aeroportului “Transilvania“.

“Vom verifica“

În cursul zilei de luni urmează a fi demarate interviurile cu cei patru candidați rămași în cursul pentru postul de director de dezvoltare și investiții a Aeroportului sibian. Președinte al comisiei de concurs este avocatul Ștefan Nartea, totodată membru al consiliului de administrație al Aeroportului. Contactat de Turnul Sfatului, Nartea a arătat că nu știe despre relația Luminiței Gherendi cu foștii săi angajatori. A cerut timp pentru a studia situația, la momentul discuției cu reporterul Turnul Sfatului fiind plecat din țară. “Vom verifica dosarele. Faptul că este sau nu într-un dosar, dar este nevinovată nefiind o sentință definitivă, nu cred că generează o situație în care să ne facem probleme“, spune Sebastian Doctoș, administratorul județului, membru al CA al Aeroportului și membru în comisia de concurs.

Cu repetiție

Situația în care un fost șef al Aeroportului din Târgu Mureș, acuzat de prejudicii, candidează pentru un post de conducere al Aeroportului din Sibiu nu este o premieră. În decembrie 2017 – la puțin timp după adoptarea hotărârii referitoare la prejudiciile de două milioane de lei -, pentru postul de director operațional al Aeroportului Sibiu a candidat și Vladimir Vasilescu, fostul președinte al CA al Aeroportului “Transilvania“. Vasilescu declara pentru Turnul Sfatului că nu știa că i se impută vreo sumă de către foștii angajatori. În cele din urmă, concursul pentru postul de director operațional a fost câștigat de un alt candidat. Vladimir Vasilescu face obiectul aceluiași proces în care instanța din Mureș a stabilit că acțiunea de recuperare a sumelor este tardivă, deoarece a intervenit termenul de prescriere.

Descarcă de aici Hotărârea CJ Mures pentru demararea acțiunii în instanță și, respectiv, Anexa cu prejudiciile și persoanele considerate responsabile

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

?

Acum 3 ani

Mureșul a trecut la Alde ? Deci....gândiți cu propriile creierașul.
Raspunde

Fly Marginimea Airlines

Acum 3 ani

Doar valori angajate la aeroport. Botox si silicoane fest. In cativa ani, vor decola Cotofana si Tabita spre Horezu!
Raspunde

Cetățean

Acum 3 ani

Ia vedeți cine e în Consiliul de Administrație al aeroportului Sibiu și veți vedea că nu numai PSD ul își pune oamenii în funcții bine plătite, ci și PNL și FDGRul. Și oameni fără nicio competenta în domeniu. De ce merg lucrurile prost? Toți sunt în aceeași oala. Interese, interese, bani, influența.
Raspunde

Uwe Schmidt

Acum 3 ani

Cetatean frustrat si tendentios, citeste! http://www.turnulsfatului.ro/2019/01/07/trafic-record-pe-aeroportul-din-sibiu-numarul-pasagerilor-crescut-cu-aproape-o-treime/?fbclid=IwAR0hkUgU1XGmPOYHFDq-UJoip2MGepRwgRftBHaRtZCgal8JWNRjKJfGgAk http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/aeroportul-sibiu-locul-3-in-europa-la-cresteri-de-trafic-141691.html?fbclid=IwAR0swlS1aCSuEVB3n0TK2vW1NJeSbeJkp99E8FHgj5At6weGQrLGoiwNu_4
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus