Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
7°C

VIDEO Primele autobuze post-decembriste românești au pornit înspre Sibiu

VIDEO Primele autobuze post-decembriste românești au pornit înspre Sibiu

Primele autobuze produse în România după 1990 și achiziționate de municipalitatea sibiană au ieșit în cursul zilei de luni pe poarta fabricii de la Ciorogârla.

Momentul în care opt dintre cele zece autobuze produse de BMC Truck & Bus SRL, părăsesc curtea fabricii din Ciorogârla cu destinația Sibiu, a fost surprins în imagini de angajații companiei cu acționariat turcesc. Cele zece autobuze în discuție au fost achiziționate de Primăria municipiului Sibiu în februarie anul acesta, în urma unei extrem de îndelungate proceduri de achiziție (licitația a fost lansată încă din noiembrie 2017). În cele din urmă, contractul a fost semnat cu compania românească pentru suma de 10,5 milioane de lei, fără TVA. Noile mijloace de transport în comun urmează a fi date în concesiune societății Tursib, care le va pune în circulație după finalizarea formalităților de înmatriculare.

Cele zece autobuze City Bus Diamond măsoară 12 metri, au trei uși, un motor Euro 6 produs de Daimler (deținătorul mărcii Mercedes Benz), precum și podea joasă și rampă specială pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Autobuzele oferă 28 de locuri pe scaune și încă 73 în picioare, inclusiv un loc pentru un scaun cu rotile. Confortul termic al pasagerilor va fi asigurat prin sisteme de climatizare – încălzire, ventilare și condiționare a aerului, arătau reprezentanții Primăriei Sibiu la semnarea contractului de furnizare a noilor mijloace de transport. ”Noile mijloace de transport sunt echipate cu GPS, astfel că pot fi monitorizate în timp real pe traseu, iar pentru siguranța călătorilor acestea sunt dotate cu 6 camere de supraveghere. În ceea ce privește informarea pasagerilor, autobuzele au afișaj electronic exterior în față, în spate și pe lateral. În interior informațiile utile vor fi afișate pe cele două monitoare și vor fi transmise prin anunțuri vocale. Pentru plata călătoriei în autobuz, pasagerii pot opta între validatoarele pentru bilete și aparatele pentru plata cu cardul contactless. Autobuzele vor oferi servicii de Wi Fi gratuit, fiind dotate cu echipamentele necesare. Durata acestui contract este de 4 luni. Cele 10 autobuze vor intra în parcul auto Tursib care s-a înnoit la finalul anului trecut cu 55 de autobuze”, mai arătau reprezentanții Primăriei Sibiu, la semnarea contractului.

Cele zece autobuze se alătură celor 55 deja achiziționate de Tursib din creditul BERD accesat și în acest scop. La Sibiu, flota sistemului de transport în comun ar urma să fie mărită și cu nouă autobuze electrice, ce vor fi achiziționate de Ministerul Dezvoltării Regionale, în cadrul unui proiect susținut din fonduri europene prin care sunt cumpărate autobuze electrice pentru câteva zeci de municipii din țară. Alte cinci mini-autobuze electrice urmează a fi achiziționate în anii următori și de Primăria Sibiu din fondurile europene nerambursabile alocate orașului. Noile mini-autobuze vor fi folosite pentru a înființa o nouă linie de transport public în jurul centrului istoric. În fine, din aceleași fonduri nerambursabile administrația locală a anunțat că va achiziționa aproximativ 40 de autobuze al căror combustibil este gazul natural comprimat.

Sursa video: Facebook / Silvia Colacea (director executiv al BMC Truck & Bus SRL

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

profu

Acum 2 ani

Toate achizitiile publice TREBUIE facute cu produse din țară nu cu importuri!!!!!!!
Raspunde

jonyjon

Acum 2 ani

Cum propui sa se faca asta? De exemplu cand se achizitioneaza laptopuri sau telefoane?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ion

Acum 2 ani

Ce bine suna motoarele. Eco plus. Unde esti ma ala cu bicicleta care nu mai moare prematur din cauza autobuzului electric bagat la teste?
Raspunde

Grigore

Acum 2 ani

Cum sunt romanesti daca motorul si cutia de viteze sunt produse in alte tari ( cele mai importante componente). La noi se face doar ansamblarea ; nici scaunele sau sistemul electric nu sunt convins ca sunt 100% produse in Romania.Oricum nici o tara din lume vehicule a caror componente sa fie fabricate intern 100%. Vremurile alea au apus acum 30 de ani odata cu globalizarea manufacturii si a design-ului.
Raspunde

Isuzu

Acum 2 ani

Titlu pompos, evident fara ancorare in realitate. In anii 1991-1993 au fost achizitionate autobuze noi, ROCAR 112 si ROMAN 112 RDT!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus