Joi,
29.07.2021
Partial Noros
Acum
15°C

VIDEO-Protest pe Aleea Șelimbăr după ce copiii s-au trezit cu buldozerul pe locul de joacă. Noul proprietar: Îi rog pe oameni să înțeleagă

VIDEO-Protest pe Aleea Șelimbăr după ce copiii s-au trezit cu buldozerul pe locul de joacă. Noul proprietar: Îi rog pe oameni să înțeleagă

Peste 20 de locatari ai Aleei Șelimbăr din Sibiu, alături de copiii lor, au protestat în stradă miercuri după-masă nemulțumiți că locul de joacă a fost ras de utilaje de construcție.

”Am fost la prânz să iau copilul de la grădiniță și în drum spre casă, așa cum facem de obicei, am vrut să trecem pe la locul de joacă. Când ajungem acolo găsim muncitori și utilaje care distrugeau totul. I-am întrebat ce fac și au zis că terenul a fost retrocedat. În rest, un alt muncitor spăla mașina șefului și nimeni nu știa sau nu voia să ne spună nimic. Ne-am trezit dintr-o dată cu locul de joacă demolat și cine știe ce construcție poate să apară aici. Oricum e orașul plin de betoane, distrugem de parcă avem prea multe spații verzi sau locuri de joacă”, spune un părinte nemulțumit.

Câteva ore mai târziu, când oamenii au început să vină de la serviciu și au găsit un șantier în fața blocului, locatarii s-au mobilizat și au ieșit la un protest spontan în zona locului de joacă demolat. O parte dintre cei prezenți spuneau că au auzit zvonuri că ar urma să fie ridicat un bloc pe spațiul rămas liber. Însă nemulțumirea principală este nimeni nu i-a informat nimic.

Reporterul Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere oficial primăriei Sibiu.

”Pe Aleea Șelimbăr funcționau două locuri de joacă învecinate. Terenul pe care era amenajat unul dintre aceste locuri (cel mai mic ca dimensiune) a fost revendicat în baza Legii 10/2001 de o persoană fizică. Aceasta a recâștigat în instanță dreptul la proprietate în urma unui proces inițiat în 2014 prin care a contestat dispoziția primarului municipiului Sibiu care respingea restituirea în natură a acestui teren.

În urma deciziei Instanței Judecătorești, Primăria Sibiu are obligația să elibereze terenul, elementele din acest loc de joacă urmând să fie relocate în zonă, cât mai aproape de terenul în cauză, după ce se va analiza situația juridică a terenurilor.
Sibienii care locuiesc în zonă pot utiliza în continuare locul de joacă de pe aceeași stradă, acesta având o suprafață de 900 de metri pătrați și fiind bine dotat”, a transmis oficial municipalitatea sibiană.

De altfel, un reprezentant al Primăriei Sibiu s-a deplasat în această după-masă pe Aleea Șelimbăr, unde a încercat să le explice oamenilor situația, acesta fiind asaltat cu întrebări.

Turnul Sfatului a stat de vorbă și cu noul proprietar al terenului, Ioana Kimakowicz Kirculescu, pe care a găsit-o tocmai în Mexic. Doamna Kirculescu este plecată de aproape o jumătate de veac din țară și stabilită în Mexic alături de soțul ei. Ea spune că înțelege nemulțumirea oamenilor, însă arată că dacă cineva ar trebui să fie supărat pe toată situația creată, tocmai ea ar fi cea mai îndreptățită.

Foto: Captură Youtube Foto: Captură Youtube

Terenul pe care se află locul de joacă de la care a pornit tot scandalul, precum și terenul pe care se află blocurile învecinate, au aparținut în trecut bunicilor și străbunicilor ei. Iar comuniștii le-au confiscat abuziv pentru a ridica blocuri în care să primească o locuință clasa muncitoare.

”Acolo era grădină cu pomi, era o casă, aveam livadă. Totul a fost luat pur și simplu. Străbunica mea a primit un mic apartament înghesuit, în care n-a putut trăi prea mult, iar după moartea ei l-am pierdut și pe acela. Eu mă întorc periodic în Sibiu pentru că este orașul meu de suflet, casa mea, și când vin stau pe la hotel sau pe la prieteni.

Nu am greșit cu nimic, nu am cerut nimic din ce nu este dreptul meu. Eu îi rog pe oamenii care au ieșit astăzi să protesteze să înțeleagă că nu au de ce să se agite. Ei sau părinții lor au primit gratis o locuință, eu și familia mea am pierdut totul. Oamenii au trăit o viață pe terenurile mele. Bună, rea, au avut ceva. Eu nu am avut nimic.
Și acum, la bătrânețe, după nu știu câți ani de procese, mă apuc să strâng bani din pensie să plătesc impozit pe un teren pe care pot doar să mă joc... la propriu” a declarat pentru Turnul Sfatului Ioana Kimakowicz Kirculescu.

Cât privește temerea să pe locul de joacă s-ar putea ridica un bloc, doamna Kirculescu spune că legea nu-i permite nici măcar o casă să-și construiască acolo. ”Probabil voi face în vară o expoziție acolo și voi amenaja tot un fel de loc de joacă”, concluzionează Ioana Kimakowicz Kirculescu.

WhatsApp Image 2019-05-22 at 16.37.51 WhatsApp Image 2019-05-22 at 13.11.19 WhatsApp Image 2019-05-22 at 13.11.17 WhatsApp Image 2019-05-22 at 13.11.16

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

18 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un cetatea Valea Sapunului

Acum 2 ani

Valoarea terenului a interesato pe "TANTI" nici pe departe expozitie sau altceva.... Trebuia sa ii aloce la doamna cum aveam anul 1950 la valoarea aceea.... nu acuma .
Raspunde

!!!!!

Acum 2 ani

De ce nu a i-a dat un teren in alta parte,sau sa o despagubeasca in bani,primaria? E bine sa demoleze un loc de joaca? Ce fac acolo,cate blocuri? Numai banii va sunt in cap mai pnlfdgr. Au iesit deja actele de constructie,? Afisati pancarda informativa,ca asa se face daca aveti proiect. Si apoi vacinii vatamati sunt in drept sa purece proiectul. Conform normelor in constructii : -ap cu o camera trebuie sa aiba minim 37mp UTILI din care minim18mp camera de zi/ 5mp bucataria /2.5mp locul de luat masa/ 4.50mp incaperi sanitare/ 2mp spatiu de depozitare. -la doua camere se adauga pe langa cele de mai sus inca un dormitor de 12 mp utili/ locul de luat masa devine de 3 mp. Acesta trebuie sa aiba minim 52mp utili. -ap cu trei camere,trebuie sa aiba minim 66 sau 74mp utili. depinde si de nr de persoane.Aici deja camera de zi trebuie sa aiba 18 sau 19 mp. Ptr dormitoare minim de 22 sau 24mp(ptr cel de 74mp utili totali),,locul de luat masa,3mp sau 3,50mp,bucataria 5,50mp,incaperi sanitare 6,50mp,spatii de depozitare 2,50mp sau 3,50mp. Aceastea sunt un mic extras din Legea locuintei,exigentele minimale. Tot ce nu are suprafata din lege e o teapa,o inselaciune. Caz penal.Inca ceva : DACA SUPRAFETELE APARTAMENTELOR NU CORESPUND LEGII,BANCA NU ITI POATE ACORDA CREDIT SAU SA BENEFICIEZI DE PRIMA CASA -
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 2 ani

@!!!!! când ești prost, ești prost și n-ai ce-i face... știi tu că acolo o să facă blocuri, ai? și dacă o să le facă n-or să aibă suprafața legală, ai?
Raspunde

urat!

Acum 2 ani

Bai, toate ca toate, dar chiar sa nu anunti deloc locatarii? Cateva A4 lipite pe usile blocurilor, un afis la locul de joaca, era asa de greu?! Aflam cand ne impiedicam de buldozere?
Raspunde

S

Acum 2 ani

Dacă nu poate construi nimic acolo și o sa facă tot loc de joaca, de ce l-a distrus pe asta? În rest, da. Dreptul ei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jenibil

Acum 2 ani

Parintii,bunicii,sau oricine au platit pentru apartamente obosito. Pentru o cocioaba si un teren din anii aia sa fii bucuroasa ca ai primit un apartament.Si acum o sa il restitui ? Rusinee primariei ca nu au fost in stare sa anunte si sa mute locul de joaca. un loc de joaca la toata Valea sapunului cu 6 leagane ....WOW bravoo . plus ca tot cartierul dintre Lidl si Kaufland care aveau copii aici veneau, Mai bine renuntati la gratarele alea ce cacao si faceti ceva util. se aude primaria ``doar centrul are drepturi``???? Sa stim cand retrocedam si valea cu apa la vreo nepoata lenesa care doar speculeaza.
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 2 ani

@jenibil ai dreptate, ești jenibil...
Raspunde

filip

Acum 2 ani

Poate ar trebui sa fim in primul rand indignati de solutia data de completul de judecata. Cred ca ar fi interesanta o investigatie cu solutii cel putin curioase data de instantele de judecata in acest domeniu si nu pot sa nu ma gândesc aici la cazul gramezii de moloz denumita Hotelul Golden Tulip.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile Aaron

Acum 2 ani

sau poate sa isi faca cimitir...
Raspunde

dabija

Acum 2 ani

Sanse mai sunt pentru fostul garaj TURSIB = BLOCURI BLOCURI BLOCURI
Raspunde

CX

Acum 2 ani

Stramosii doamnei au detinut terenul din cartierul Hipodrom si i s-a retrocedat numai un loc de joaca. Pe celelalte locuri care nu erau ocupate au construit pilosii alte cladiri: plaza 35, blocul de pe Iorga etc. De ce nu a primit acele terenuri in natura la acel moment in locul acestui loc de joaca? Fiindca interesele erau pentru pilosi.
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

esteun abuz al primariei in 2014 cine era primar? proprietatile lui primar din 2014 sint SFINTE altele nu! ori e lege ori tovmeala CUM DE NO REVENDICAT BISIERIKA EVANGELIKA TERENURILE?
Raspunde

TOMOZEI

Acum 2 ani

CA DE OBICEI SE TREZESC CATIVA DERBEDEI CU AFIRMATII DENIGRATOARE PENTRU FEMEIE. Comunistii, ca si orice hot de rand, AU FURAT de la bunica acestei femei, ca si la inca 2000000 de propretari toate bunurile si le-au impartit clasei proletare (un fel de votanti psd). Care din voi nu v-ati fi judecat, chiar si dupa ani, sa va recuperati dreptul? Este un domn din Sibiu, care bunicii dansului au avut INTREAGA VALE AURIE!!!! Pe dansul nu l-a despagubit cu nimic si are de incasat de la statul roman cateva milioane de euro. De peste 15 ani.... Legea 10 pentru cei mai multi a fost o ciuma. Le-a restituit in natura daca aveau ce, daca nu despagubiri prin fondul PROPRIETATEA, la care cei mai multi inca nu au primit nimik. Foarte bine a facut ca si-a luat terenul. Iar locatarii din Rahova sa se duca la Primarie si sa ceara sa li se mute terenul de joaca!
Raspunde

Ciuciu

Acum 2 ani

Bravo !
Raspunde

a lu' grecu

Acum 2 ani

Pai de ce sa-l mai mute, stimate domn, ca doar mai e unul "bine dotat" situat in apropiere. Primaria zice ca are 900 mp, dar in zona sunt in jur de 150 - 200 de copii. Dar ce mai conteaza copiii, cresc repede si pleca din tara sau pleaca cu parinti cu tot, inainte sa creasca. Daca nu constientizati, aici nu se pune doar problema locului de joaca, ci a intregului spatiu verde din acea zona. Desigur, înţelegem si cauza doamnei, dar intre timp, aici s-a construit un cartier. Acum este o zonă de blocuri si parcari, iar spatiul cu pomi și verdeață este de un real folos pentru comunitate, o gura de aer, un loc unde sa te tragi la umbra cand ti se lipesc pantofii de asfalt sau unde te poti plimba seara si socializa cu vecinii, unde copiii se pot juca si alerga in voie fara sa stai cu teama ca da vreo masina peste ei. Actualii locuitori și copiii lor nu au nicio vină legată de nedreptățile pe care le-a suferit familia doamnei Kimakowicz Kirculescu. Sa fie despagubita, din banii comunitatii chiar, ca doar nu din buzunarul primaritei. In prezent avem foarte mare nevoie de aceste spatii verzi. Luând în considerare calitatea proastă a aerului din orașul nostru putem considera aceste acțiuni și ca o amenințare la sănătatea locuitorilor nevoiți să se lupte cu supraaglomerarea si poluarea crescuta. Pai ce ar insemna pentru zona respectiva daca doamna proprietar, ar alege sa vanda terenul unui dezvoltator imobiliar? Doar are dreptul, nu?
Raspunde

cosmin s.

Acum 2 ani

daca mai traia ceausescu, sigur iti dadea terenul...pe la aiud
Raspunde

Victor

Acum 2 ani

Primaria a fost reprezentata de cineva la proces? Ale cui interese le apara primaria, judecatorii si clasa politica ? Ale unei individe care e plecata de zeci de ani din Romania (sigur nu mai stie cum arata) sau ale noastre, cei care mai locuim aici?
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Ca sa va dati cu parerea e bine sa fiti in cunostinta de cauza. Sunt tot felul de afirmatii/intrebari de genul: - "ca de ce nu a dat in alta parte!?" un posibil Raspuns: pentru ca nu a acceptat propietarul Este fireasca si normala reactia oamenilor dar e ff. simplu acel teren este un teren privat dobandit in instanta. (punct) s-a incheiat orice dezbatere. - Procesul e unul public ca propietari ati asistat la vreo sesiune? - alta afirmatie ca "se face bloc"... sau mai stiu eu ce. >> posibil Raspuns: stati linistiti ca propietarul are teren dar acum o sa aiba nevoie de autorizatii daca vrea sa faca ceva si o sa ajunga la primarie, roata se invarte...(sunt destule cai legale pentru a pune bete in roate cuiva si nu va primi autorizatie) Deci pana a casca gura poate e bine sa fiti in tema. Dar una peste alta e un fapt o actiune dispusa de instanta care nu mai poate fi remediata... a fost odata un loc de joaca...asta e ne resemnam iar primaria sunt convins ca nu si-ar dori o pata neagra de imagine si nici jocuri financiare nu sunt la mijloc e pur si simplu decizia unui propietar incapatanat. O intrebare din partea mea ca sondaj: Daca mosteneati voi un teren pe undeva, ce faceati!? il donati comunitatii? (R: unii da alti ba).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus