Duminică,
03.07.2022
Partial Noros
Acum
20°C

Proiectul AVE în centrul atenției la SLIC - Reuniunea Comitetul Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii

Proiectul AVE în centrul atenției la SLIC - Reuniunea Comitetul Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii

In contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în perioada 15 – 16 mai 2019, s-a reunit la București Comitetul SLIC, în cadrul căruia Inspecția Muncii și compania Marquardt au promovat, ca subiect central al zilei tematice, programul educațional în domeniul securității și sănătății în muncă derulat prin Proiectul AVE.

Tema celei de-a 76-a reuniuni, organizată de Inspecția Muncii, a fost „Pregătirea pentru viitor - Organismele naționale de inspecție a muncii și rolul lor în educația privind securitatea și sănătatea în muncă”.

”Subiectul discutat în Ziua tematică a Reuniunii Comitetului Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii din acest an, respectiv rolul instituțiilor naționale de inspecție a muncii în educația privind securitatea și sănătatea în muncă, se armonizează cu prioritățile stabilite de Guvernul României în ceea ce privește politicile sociale: educație, siguranță și securitate la locul de muncă, adaptabilitate și competitivitate pe o piață a muncii foarte dinamică. Amintesc că Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul European cu privire la expunerea lucrătorilor la agenții cancerigeni și mutageni la locul de muncă, iar această revizuire va consolida drepturile lucrătorilor la un nivel ridicat de protecție a sănătății și securității la locul de muncă”, a transmis Ministrul Muncii și Justiției Sociale, dl Marius Budăi.

Misiunea SLIC este de a monitoriza, pe baza unei strânse cooperări între membrii săi și Comisie, aplicarea efectivă și echivalentă a legislației comunitare secundare privind sănătatea și securitatea la locul de muncă și de a analiza aspectele practice legate de monitorizarea aplicării legislației în acest domeniu. Scopul principal al SLIC este armonizarea legislației naționale privind securitatea și sănătatea în muncă, dezbaterea privind noile tendințe emergente, aprobarea ghidurilor menite să ajute inspectorii de muncă în activitatea lor și consolidarea cooperării dintre membri.

„Prin tema propusă urmărim generarea unei dezbateri privind cea mai bună modalitate de integrare a securității și sănătății în muncă în domeniul educației și rolul pe care autoritățile naționale de inspecție a muncii din statele membre îl pot juca în astfel de abordări. În același timp, dorim evidențierea tuturor inițiativelor pe care statele membre ale Uniunii Europene le-au avut pentru a promova bunele practici în acest domeniu. Alegerea acestei teme a avut în vedere schimbările din domeniul muncii, dinamica pieței muncii și noile tehnologii care permit locuri de muncă mai flexibile, cu persoane care lucrează în afara orelor de bază și a contractelor de muncă standard, interesul pe care CE l-a arătat față de noile tehnologii și automatizare și, totodată, fenomenul îmbătrânirii forței de muncă, din ce în ce mai răspândit în ultimii ani”, a declarat inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, dl Mihail Adrian Oprescu.

Comitetul Înalților Responsabili cu Inspecția Muncii (SLIC) este compus din câte un reprezentant al autorităților naționale de inspecție a muncii din fiecare stat membru și a fost constituit în 1995 pentru a furniza Comisiei, la solicitarea acesteia sau din proprie inițiativă, un aviz cu privire la toate problemele referitoare la aplicarea de către statele membre a legislației comunitare privind sănătatea și securitatea la locul de muncă. SLIC 2

Ziua AVE (Asta Vreau Eu) în Reuniunea SLIC

Inspecția Muncii România a propus în cadrul Reuniunii SLIC discutarea bunelor practici de integrare a securității și sănătății în muncă în domeniul educației, cu exemplificare prin intermediul Proiectului AVE (Asta Vreau Eu). În cadrul zilei tematice SLIC a fost prezentat proiectul AVE, născut la Școala Gimnazială din Slimnic în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, Marquardt Sibiu și Universitatea Lucian Blaga Sibiu.

Proiectul AVE - „Asta vreau eu!“ este un proiect educațional care se adresează unui grup țintă format din elevii care studiază în ciclul gimnazial, cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani. Obiectivul proiectului este integrarea educației în domeniul securității şi sănătății în muncă în școlile gimnaziale, pentru extinderea perspectivelor SSM, prin introducerea acestui concept în educația timpurie.

Cu ocazia zilei tematice, dna Bianca Buta, director resurse umane la Marquardt Sibiu, și dl Remus Furtună, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, au prezentat proiectul și activitățile practice derulate cu elevii, respectiv vizitele în companie, Caravana Meseriilor și concursurile de creație. Delegațiile participante la SLIC au apreciat broșura de prezentare a proiectului și filmul care detaliază activitățile AVE, inclusiv sceneta realizată de elevii din Slimnic.

Proiectul s-a bucurat în cadrul zilei tematice SLIC de o apreciere considerabilă din partea delegațiilor străine, ceea ce confirmă succesul pe care AVE l-a avut și în cadrul altor reuniuni profesionale internaționale din domeniul sănătății și securității în muncă.

După ce în 2018, proiectul AVE a fost diseminat la nivel național, în 2019 proiectul își continuă traiectul la nivel european.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus