Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

VIDEO Street dance ca în filme, la Sibiu. Au fost invitați și la World of Dance, în SUA

VIDEO Street dance ca în filme, la Sibiu. Au fost invitați și la World of Dance, în SUA

Două trupe formate din tineri talentați se perfecționează în mod constant în streetdance la Kolorat Dance Studio, din Sibiu. Dansatorii participă la unele din cele mai mari competiții de profil din țară și din străinătate și au primit chiar o invitație la prestigiosul World of Dance din Los Angeles.

Filip Alexandru Svaricek pregătește, la doar 26 de ani, două dintre cele mai faine trupe de street dance din țară, apreciate la nivel înalt și în afara granițelor. Totul a pornit de la pasiunea lui Alex pentru acest stil de dans și dorința ca un număr cât mai mare de tineri să atingă performanța în acest domeniu.

„Clubul Kolorat Dance Studio a apărut pe ideea de dans urban Hip Hop şi street dance ca sporturi de performanţă. Adoptăm totodată tehnici specifice dansului contemporan, pe stilul nostru. Mi-am dedicat adolescența și primii ani ai maturității pentru a pune bazele acestui club. Am suferit mult de pe urma marginalizării acestui sport şi am dorit să demonstrăm publicului că nu muncim degeaba şi există concursuri peste măsura închipuirii lor unde sute de mii de sportivi iau parte la antrenamente precum au parte sportivii de performanță din orice alt domeniu sportiv”, spune tânărul.

Cele două grupuri sunt Young Till Death, trupă care cuprinde adolescenţi cu vârste de peste 15 ani şi Iron Kids care cuprinde copii sub 14 ani. Există totodată grupuri cuprinse între 7 - 10 ani respectiv 10 - 15 ani care practică acest sport la club ca hobby. La concursuri au început să participe relativ recent pentru că, spune Alex, a fost nevoie de ani de muncă pentru ca dansatorii să se dezvolte ca artiști și sportivi deopotrivă.

„Cel mai greu lucru în ceea ce facem pot spune că este dezvoltarea individului ca artist şi sportiv în acelaşi timp. În acest sport trebuie să ai două ramuri foarte bine puse la punct. Partea fizică - pregătire sportivă şi partea mentală şi emoţională. Aceste lucruri sunt specifice nouă şi nu orice altă companie de dans pune accent pe un astfel de plan de lucru. Nu oricine poate practica acest sport și de aceea uneori ia timp mult până să reuşim să dezvoltăm sportivul într-o manieră în care să fie demnă de performanţa noastră şi a merge mai departe cu toate calităţile necesare”, explică tânărul dansator.

Talentații dansatori sunt și elevi exemplari, spune Alex, pentru că de-a lungul timpului își formează abilități în toate domeniile, fiind educați să aibă respect față de școală dar și față de domeniul în care își doresc să exceleze.

„Coregrafiile şi pregătirea lor sunt de o manieră foarte sensibilă şi cu timpul absorb informaţii elementare ce ţin de dezvoltarea lor ca indivizi cu o personalitate puternică şi un caracter de invidiat.”
60927118_693865497711049_945664185541328896_n

„Orașul nu ne susține așa cum credeam”

O problemă care l-a lovit pe Alex pe neașteptate a fost cea a modului în care clubul său a fost primit în Sibiu. Tânărul spune că receptivitatea față de stilul acesta de dans este foarte mică.

„Desigur, o piedică este partea financiară, dar şi susţinerea oraşului în care trăim. Oraşul nu ne susţine la fel de mult cum ne-am închipuit, observăm că oamenii sunt receptivi la lucrurile mai puţin interesante. Noi aducem unui oraş întreg recunoştinţă şi o valoare extraordinară. Din păcate nu e un proces win – win (n.r. câștig – câștig)... ci mai degrabă o suferinţă. Observăm că din păcate atâta timp cât ne vom vinde industriei şi cerinţelor publicului vom câştiga apreciere, dar efortul, sacrificiile şi toate aceste investiţii financiare şi emoţionale, sufleteşti nu sunt atât de apreciate”, spune Alex.

Printre cele mai mari realizări ale trupelor, demn de amintit este faptul că au reușit să ajungă în primele trei cele mai bune trupe din Europa de Est, obţinând podium şi premii pentru cele mai originale coregrafii, cele mai înalte scoruri din competiţii şi locul 1 naţional la un concurs de prestigiu. În viitorul apropiat, urmează să participe în Budapesta la finalele campionatului.

„Într-un an am reuşit să primim invitaţie şi în America, Los Angeles pentru participarea la concursul internaţional World of Dance ce are loc anual în Los Angeles. Visăm să ajungem acolo să arătăm ceea ce putem doar că drumul o să fie un pic mai greu. Nu ne dăm bătuţi. Drumul abia ce a început. Acest oraş o să ne ţină minte ani buni la rând, pregătind generaţii şi generaţii de copii înspre o educaţie exemplară. Vom aduce acest sport la un alt nivel. Cele mai importante concursuri la care luăm parte sunt: Hip Hop Internaţional, World of Dance, Dance Star, Bucharest Dance Festival”, spune coregraful.

„Să reprezentăm orașul Sibiu înseamnă foarte mult”

Faptul că s-a auzit de Sibiu până și în Los Angeles, la unul din cele mai cunoscute concursuri de gen din lume, pe Alex îl face foarte fericit. Spune că pentru el și trupele sale această recunoaștere este extrem de importantă.

„Pentru noi, să reprezentăm oraşul Sibiu înseamnă foarte mult. Nu putem descrie sentimentul când în sălile de concursuri se strigă cu mare putere şi susţinere: Sibiu, Sibiu, Sibiu. Suntem primii oameni din acest oraş care aduc o valoare prin intermediul acestui sport, chiar până în America, Los Angeles”.

ECHIPA SPORTIVI ADOLESCENŢI 14+ - YOUNG TILL DEATH

Sportivi Young Till Death: Aleman Mihnea, Beu Bianca, Borza Luiza, Bretan Denişa, Canciu Claudia, Dinu Raysa, Muntea Tudor, Notar Horaţiu, Otgon Maria, Patru Darius, Petra Luiza, Puscovici David, Rautoiu Anca, Stoia Carină, Svaricek Alex, Tamasciuc Adela, Toma Aniela, Visa Irina, Zaharie Laura

ECHIPA SPORTIVI JUNIORI SUB 14 ANI - IRON KIDS

Sportivi Iron Kids: Albu Anisia, Aleman Arina, Beju Nicole, Croitoru Mara, Ghidiu Francesca, Ivan Silvia, Jenariu Iulia, Marcu Ana, Mătăsaru Alexandra, Merila Eduard, Mihai Denis, Patru Darius, Patru Iris, Petrică Vicentiu, Popa Daria, Popa Gloria, Poplacean Isabela, Porime Ariană, Puscovici David, Rotar Cristina, Tordoir Ivan, Ulesan Andra, Vintila Andreea, Visa Teodora, Voicu Diana.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus