Marţi,
10.09.2024
Partial Noros
Acum
20°C

Studenți sibieni, calificați în finala Innovation Labs, cu draperiile care se deschid automat

Studenți sibieni, calificați în finala Innovation Labs, cu draperiile care se deschid automat

Printre cele 18 echipe finaliste la Innovation Labs 2019 s-a numărat şi o echipă din Sibiu – Velum. Tinerii studenți din Sibiu au lucrat la dezvoltarea unui sistem IoT care sincronizează deschiderea draperiilor cu programul de somn al fiecăruia.

Cele 18 echipe finaliste și-au prezentat în a doua jumătate a lunii mai produsele și serviciile în fața juriului de la București în cadrul evenimentului Demo Day. Acesta din urmă a marcat finalul programului Innovation Labs 2019, cel mai mare program de mentorat dedicat antreprenoriatului tehnic din România, care se desfăşoară în cinci oraşe din ţară: București, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara.

Programul a debutat în martie cu un hackathon de 24 de ore, în urma căruia 70 de echipe s-au calificat în cea de-a doua etapă, cea de mentorat. Perioada martie – mai a marcat trei luni intense de muncă, în care echipele au lucrat activ alături de mentori la transformarea ideilor într-un business viabil. La sfârşitul lunilor de muncă şi a Semifinalei de la Bucureşti, 18 echipe din România au fost selectate să îşi prezinte produsul în marea Finală.

_6_Finala ILabs Bucuresti

Velum, între primele 18 echipe ale ţării

Cu Velum, utilizatorii sunt încurajaţi să renunţe la tentația de a folosi funcția snooze a alarmei, îmbunătățindu-și calitatea somnului indiferent de ritmul de viață pe care îl adoptă. De asemenea, prin intermediul dispozitivului propus de Velum, draperiile pot fi programate să se deschidă la orice oră, de la distanţă.

Un alt scenariu în care Velum este foarte practic este utilizarea acestuia pentru spaţiile educaţionale sau industriale. Astfel, draperiile pot fi ‘comandate’ pentru a se închide sau deschide direct de pe smartphone, prin intermediul propriei aplicaţii create de Velum. Produsul poate fi uşor integrat şi cu asistenţii virtuali, precum Alexa, Siri sau Google Assistant.

Echipa sibiană este formată din 5 studenţi de la ULBS: Ioan Codoban, Doru Comşa, Robert Răulea, studenţi la Facultatea de Inginerie Sibiu, Specializarea Robotică, Vlad Gâmfăleanu, Specializarea Ingineria sistemelor multimedia, şi Maria Gîţă, studentă la Specializarea Inginerie economică in domeniul mecanic.

„Am aflat de Innovation Labs de pe reţelele de socializare, apoi am discutat cu doi colegi, Doru şi Robert, cum ar fi să facem o echipă şi să venim cu o soluţie simplă şi de efect la o problemă reală. Dupa ce am găsit ideea, l-am invitat alături de noi pe Vlad, pentru a se ocupa de partea de programare. Aşa a luat naştere Velum. Nu am luat premiu, dar am avut foarte mult de câştigat de pe urma participării noastre la Innovation Labs”, spune Ioan Codoban, echipa Velum.

_1_Ioan Codoban, echipa Velum

Programul ILabs Sibiu, o privire de ansamblu

Innovation Labs a ajuns în 2019 la a patra ediţie organizată în Sibiu. Programul invită an de an tinerii pasionaţi de tehnologie şi inovare digitală să îşi transforme ideile în realitate în cinci oraşe din România: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Sibiu.

La hackathonul din martie, evenimentul care dă startul programului, au participat peste 60 de studenţi şi tineri din Sibiu. Aproximativ 20 dintre aceştia au fost selectaţi de juriu pentru a trece mai departe în etapa de mentorat. Echipele au luat parte săptămânal la întâlniri cu specialişti în IT, domeniul financiar, resurse umane, marketing dar şi antreprenori consacraţi de la care au învaţat, pas cu pas, cum să îşi transforme ideea într-un business real.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus