Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Dispozitivul care îți spune în ce recipient să arunci gunoiul, creat la Sibiu. Zece idei transformate în concepte la ULBS

Dispozitivul care îți spune în ce recipient să arunci gunoiul, creat la Sibiu. Zece idei transformate în concepte la ULBS

Radu Iamandi, student în anul IV la Facultatea de Inginerie a ULBS, este autorul unui proiect prin care vrea să elimine erorile la etapa reciclării deșeurilor. Tânărul crede că modul actual de informare a oamenilor este ineficient. Ideea sa a prins recent viață, iar pentru aceasta a fost premiat cu 2.000 de euro. În total, zece cei mai buni studenți ai universității sibiene care au fost finaliștii proiectului ULBS SMART au fost premiați pentru conceptele pe care le-au realizat în diferite domenii.

„Intelligent Recycle Bin” este unul dintre cele zece proiecte premiate de ULBS din banii aduși la Sibiu de Fundația Hasso Plattner - în total, 20.000 de euro pentru zece tineri participanți în Programul de proiecte și soluții inovative studențești, potrivit administrației instituției.

Amintim că în prima etapă a concursului – „Idee” – au intrat în competiție 40 de studenți, iar din aceștia au fost premiați zece, care au avansat în etapa a doua – „Concept”.

Câștigătorii competiției care s-a desfășurat în luna octombrie sunt Gheorghe Cătălin Crişan (Implementarea unei aplicații web pentru găsirea de prestatori locali de service), Matei Graură („UniChat" - platformă online, menită să îmbunătățească procesul educațional, accesibilă utilizatorilor prin intermediul unui telefon intelligent), Paul Adrian Nistor (NASP- Neuronal Advance Safe Pulse), Cătălin Cristian Bobocea (Ochelari cu modul bluethoot integrat), Raul Mihai Petrașcu (Motor cu ardere internă în 4 timpi cu 2 cilindri în linie, produs prin tipărire la imprimantă 3D), Laura Maria Fumureanu (Deshidrator HOMEMADE), Maria Gîță (WASH POINT, platformă on line, destinată spălătoriilor auto), Anca Elena Vișan (Dezvoltarea unui sortiment de pâine cu beneficii asupra sănătății consumatorului), Radu Iamandi (Intelligent Recycle Bin), Tiberius Alex Serediuc (Dispozitiv preluare/așezare roți autoturism, destinate vulcanizărilor).

Unul dintre tineri ne-a povestit despre proiectul său câștigător:

„Este un prototip pe care vreau sa-l construiesc de ceva vreme. Pe scurt, e un dispozitiv ce îți spune în ce recipient trebuie să arunci deșeul prezentat, totul prin magia machine learning-ului. Prima iterație constă într-o carcasă pentru trei pubele de gunoi, o cameră pentru recunoașterea obiectului și un ecran ce afișează o interfață friendly (prietenoasă - trad. din engl.) pentru utilizator.

intelligent recycling bin

A doua variantă, pe care am conceput-o în urma feedback-ului, constă într-un ansamblu format din ecran și cameră, ceea ce reduce costurile. Scopul lui principal e educarea populației cu privire la reciclare și, ținând cont de situația ecologică și geopolitică în care ne aflăm, e o țintă destul de importantă de atins”, ne-a spus Radu Iamandi.

Radu precizează că nu și-a propus să vină cu o idee care să înlocuiască sistemul actual de colectare și reciclare a deșeurilor, ci să ofere soluții pentru lucrurile care nu sunt eficiente.

„Nu cred că proiectul meu poate înlocui actualul sistem. Rolul lui principal e să ajute la eliminarea erorilor de reciclare, cum ar fi: pahar de cafea de 'hârtie' aruncat în recipientul pentru hârtie. Paharul având un strat fin de plastic/ceară, nu poate fi reciclat, iar multă lume nu știe asta și comit o eroare de reciclare. Acest lucru e un cost în plus în procesul de sustenabilitate și reciclare”, a explicat tânărul. Mai mult, Radu Iamandi crede că „modul actual de informare asupra procedurii de reciclare e ineficient”, iar proiectul său este unul care propune soluții pentru rezolvarea acestui lucru.

Un alt câștigător, Laura Maria Fumureanu, a spus despre această competiție că a perceput-o ca pe o adevărată provocare. „Mi-a fost pusă foarte mult la încercare imaginația. Din această experiență am învățat multe lucruri noi, am învățat să am mai multă încredere în mine și astfel am reușit să subliniez trei puncte importante: autocunoașterea, învățarea și creativitatea. Această competiție pentru mine a fost motivația de a fi mai bună, o stimulare de a-mi depăși propriile limite, o modalitate de a-mi promova cele mai înalte aspirații și de a mă face remarcată din rândul celorlalți”.

Amintim că programul se desfășoară în trei etape, iar bugetul total al Programului ULBS SMART 2019 pentru anul universitar 2019/2020 este de 70.000 EUR și este finanţat din donaţia Fundației Hasso Plattner. Astfel, după premierea celor zece tineri, urmează ultima etapă, în care Conceptul premiat va trebui transformat într-un Prototip, iar primele 3 proiecte vor primi 5.000, 3.000, respectiv 2.000 euro - Bursa Hasso Plattner Student Scholarship.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus