Facultatea de Medicină de la ULBS se pregătește să se acrediteze la Federația Mondială pentru Educație Medicală (W.F.M.E. - World Federation of Medical Education). În prezent, nicio facultate sau universitate de medicină din România nu este acreditată la organizația internațională. În unele țări, lipsa acreditării a creat adevărate scandaluri legate de diplomele eliberate de universități studenților străini, în special din Israel.
Conform legislației naționale în vigoare, acreditarea facultății se face de către A.R.A.C.I.S. (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior). Având în vedere că la Medicină învață muți studenți străini, în unele țări autoritățile de acolo au decis că aceștia pot practica doar dacă vin acasă cu o diplomă a unei universități ce este acreditată la nivel mondial, mai exact de către WFME.
În cadrul unui recent interviu pe care l-a acordat decanul Facultății de Medicină a ULBS pentru Turnul Sfatului, Gabriela Boța, am aflat că instituția a făcut primii pași în acest sens.
„W.F.M.E. ( World Federation of Medical Education) prin A.M.E.E. ( Asociation of Medical Education in Europe) ne-a solicitat completarea unui chestionar a cărui întrebări vizau informații referitoare la acreditarea facultății noastre, chestionar la care am și răspuns. În urma completării chestionarului, președinta A.M.E.E. ne-a transmis că ne va comunica raportul sondajului după ce va fi finalizat la nivel european”, ne-a spus Gabriela Boța.În prezent, în Sibiu la Medicină sunt 72 de studenți străini, care provin din țări precum Albania, Iordania, Irak, Iran, Maroc, Nigeria, R. Moldova, Siria, SUA, Ucraina, Canada, Liban; 28 dintre ei sunt din Israel.
La începutul acestui an Ministerul Sănătății din Israel a emis noi reguli care vizează angajarea absolvenților de Medicină în străinătate. Mai multe țări, inclusiv est-europene, nu se mai încadrează în condițiile stricte ale Israelului. Astfel, orice țară care își dorește să instruiască tineri israelieni trebuie, din luna februarie, să obțină o acreditare din partea Federației Mondiale pentru Educație Medicală, în caz contrar tinerii medici nu vor fi admiși să exercite profesia de medic în țara lor. Documentul emis de autoritățile israeliene prevedea că numai titularii diplomelor medicale din țările OECD sau studenții instituțiilor medicale acreditate de o agenție cu drept de acreditare din partea WFME vor fi eligibili pentru obținerea licențelor.
Mai devreme, adică în decembrie 2018, responsabilul de calitatea studiilor din Israel, profesorul Shaul Yatziv, anunța că Israelul își rezervă dreptul să nu recunoască diplomele eliberate de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” de la Chișinău, iar anterior un avertisment similar a vizat Armenia.
Printre țările care sunt în proces de obținere a acreditării Federației Mondiale se numără China, Israel, Brazilia, Iran, Taiwan, Egipt, Mexic, Irlanda, Emiratele Arabe Unite, precum și toate țările francofone din lume.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Emiratele Arabe Unite , Învățământul Superior , Turnul Sfatului , Federației Mondiale , Gabriela Boța , Agenția Română , Federația Mondială , Ministerul Sănătății , Medical Education , World Federation , Nicolae Testemițanu , Shaul Yatziv , Educație Medicală Continuă
Vizualizari: 6659
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Mița
Acum 2 ore
Cristian Sibian
Acum 2 ore
T.
Acum 3 ore
Circu Lati
Acum 3 ore
John Doe