Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

În județul Sibiu e tot mai cald: în 2018 au fost temperaturi mai mari cu până la 5,9 grade

În județul Sibiu e tot mai cald: în 2018 au fost temperaturi mai mari cu până la 5,9 grade

Din punct de vedere termic, anul 2018 a fost mai cald decât în mod obişnuit, înregistrându-se abateri, termice pozitive ale temperaturilor medii lunare faţă de media anuală multianuală pe aproape toată perioada anului. În Raportul de activitate al Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud pe anul 2018 se menționează că temperaturile au fost mai mari cu 4,7 grade până la 5,9 grade Celsius, așa cum a fost în luna aprilie.

În schimb, abaterile negative faţă de norma climatologică au fost foarte mici - până la -1,3 grade în luna decembrie, cât s-a înregistrat la staţia meteorologică Păltiniş, potrivit specialiștilor.

Astfel, din raport înțelegem că atât valorile medii ale temperaturilor maxime lunare, cât și maximele absolute, pe de o parte, dar și valorile medii ale temperaturilor minime lunare au fost mai ridicate decât în anul 2017.

Spre exemplu, valorile medii ale temperaturilor maxime lunare, în cursul anului 2018 au fost mai mari faţă de valorile multianuale la toate staţiile în lunile ianuarie, aprilie, mai, iunie, august, septembrie, octombrie şi noiembrie. Abateri s-au înregistrat la Păltiniș, până la +7,4 grade în luna aprilie. În ceea ce privește temperaturile maxime absolute lunare, în anul 2018 au depăşit valorile maxime multianuale la toate staţiile meteorologice în lunile ianuarie, aprilie, mai, iunie (cu excepţia Sibiului), septembrie, octombrie şi noiembrie, iar în februarie, martie, iulie, august şi decembrie au fost mai scăzute faţă de norma climatologică. Abaterile pozitive cele mai ridicate s-au înregistrat în cursul lunilor noiembrie şi aprilie. Cele mai ridicate valori ale temperaturii în anul 2018 au fost de 30,9 grade la Sibiu; 32 grade la Dumbrăveni, 31,7 grade la Boiţa, iar la munte - 24,4 grade la Păltiniş şi 17 grade la Bâlea-Lac.

Nu doar temperaturile maxime au fost mai mari, ci și cele minime abia au ajuns la media anuală. Cele mai scăzute valori ale temperaturilor minime din cursul anului 2018 au fost cu mult mai ridicate faţă de cele înregistrate în anul anterior: dacă în 2017 acestea au fost de –29 grade la Sibiu; -26 grade la Dumbrăveni, -23,5 grade la Boiţa, -25,2 grade la Bâlea-Lac şi -22 grade la Păltiniş, atunci în 2018 s-au înregistrat temperaturi de –18,5 grade la Sibiu; -16,6 grade la Dumbrăveni, -13,4 grade la Boiţa, -20,8 grade la Bâlea-Lac şi -16,6 grade la Păltiniş. „Abaterile faţă de normele climatologice (1981-2010) au fost pozitive şi însemnate, de până la 22,1 grade (la Dumbrăveni, în luna ianuarie)”, menționează meteorologii sibieni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: Din Raportul

Vizualizari: 859

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Liber la Rable

Acum 4 ani

Pai cand partidul comunist a venit cu ideea mareata de a da drumul rablelor la inmatriculat, la ce va asteptati ? Ne gazam toti ca retardatii, umplem spitalele din cauza bolilor generate de poluare, dar nu le pasa. Le-a pasat doar de voturile pe care le aduce o asemenea masura populista. La fel se intampla si in alte tari, cu care ne comparam, din pacate ca si comportament, condusi de a sleahta de talhari pesedisti.... tari ca India, Pakistan, Turkmenistan, etc... planeta sta in pixul unor giboni, in prea multe tari.
Raspunde

me345

Acum 4 ani

De 2 ani a plouat toata vara si toata primavara si ni se spune ca sunt valori prea mari anul asta. In 2018-2019 abia au fost 2-3 zile peste 25 de grade in mai, asta in timp ce in 2013, in 10 mai, am dormt cu cortul fara sa imi fie frig la 1300m altitudine (nu pornisera astia prima casa inca :))). Iarna trecuta a fost o iarna ca odinioara, cu zapada și temperaturi normale. Unde e cresterea aia a temperaturilor medii cu 5 grade, ca de 2-3 ani eu nu o simt.
Raspunde

me345

Acum 4 ani

Imi plac masuratorile astea alarmiste. Dar nu mai inteleg nimic. E incalzire globala cica, de aia sunt temperaturile peste medie. Totusi, stiintific, încălzirea globala - in special a oceanului planetar, se zice ca determina de fapt o racire globala si vreme/fenomene meteo inprevizibile. Pe de alta parte, acum 10000 de ani se incheia era glaciara, oare ein ce cauza se incalzea pamantul? Ca nu erau atunci masini si gaze cu efect de sera. Asta cu "clima" pamantului e ciclica. Oamenii pot sa polieze aerul, sa.si taie padurile, sa.si otraveasca apele dar nu si sa influenteze clima. Clima e data de ceva mai mare si s.a schimbat de mii de ori pana am ajuns noi sa o masuram
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus