Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

Sinuciderea unui elev. Scrisoarea deschisă a unui psiholog

Sinuciderea unui elev. Scrisoarea deschisă a unui psiholog

Vineri dimineața, fix la ora 6.45 telefonul îmi sună și citesc următorul mesaj:  ”Domn psiholog, cu mult regret vă anunț că fostul meu coleg, C., s-a spânzurat!

Am mai citit o dată și încă o dată. Ți se oprește respirația. I-am răspuns, totuși. Am încercat să cer detalii. Apoi pe parcursul zilelor de weekend m-am frământat cu gândul la sufletul acestui tănâr când citeam alte mesaje de la foștii lui colegi.

Cristi era un tânăr în clasa a 12-a. L-am cunoscut când nici nu avea 14 ani. Era un elev cuminte, bun și silitor, totdeauna cu note peste 9.50, inclusiv la examenele naționale. Colegii lui mi-au spus că acum era printre cei mai buni din clasă, dacă nu chiar cel mai bun, că dorea să studieze medicina. Peste câteva luni ar fi trebuit să-și susțină Bacalaureatul și poate admiterea la Medicină, iar din toamnă cu siguranță ar fi fost un student de excelență. Un alt motiv de mândrie.

Dar nu s-a întâmplat așa. Sunt de părere că nu există o tragedie mai mare decât sinuciderea unui adolescent și susțin că există sinucideri care nu pot fi prevenite (orice ai face) dar că există și sinucideri care pot fi prevenite. În majoritatea cazurilor, noi psihologii, considerăm că a fost vorba de o depresie, iar la adolescenți depresiile sunt atât de puternice, de ascunse și de dureroase.

O sinucidere este o tragedie nu doar pentru familie și prieteni cât pentru întreaga comunitate. Sunt interesat de câțiva ani de problematica aceasta, particip la conferințele naționale anti-suicid și constat cât de puține măsuri luăm. Alte state au strategii naționale și politici guvernamentale antisuicid care și-au dovedit eficiența prin scăderea cazurilor de la an la an. La nivel local există colaborări strânse între spitale de psihiatrie, secții de pediatrie, școli, primării și poliție. În Sibiu nu am vreo știre.

Domnule Director, conduceți o instituție de prestigiu din oraș, din județ și chiar din țară. Și adresându-vă dumneavoastră, de fapt mă adresez și altor directori de licee și școli din Sibiu. Conduceți un colegiul național, o școală europeană cu peste 1000 de elevi, care a creat performanță și excelență academică. Știu că vă doare pierderea acestui elev bun, (care ar fi trebuit în câteva luni să fie absolvent) cum pe fiecare profesor din liceu, pe colegii și prietenii lui, pe cei din comunitatea în care trăia, dar mai ales pe fiecare membru din familie îl doare. Puteți face un mare lucru pentru sănătatea mintală a elevilor colegiului. Un lucru atât de simplu și care nu costă mult dar care este extrem de necesar și obligatoriu. Aveți obligația să cereți posturi de psiholog și dacă nu, nimeni nu vă oprește să angajați psihologi (sau să încheiați contracte) pentru elevii aceștia care de la 15 la 19 ani trec prin cea mai cumplită perioadă a dezvoltării lor. Adolescența. Cunoașteți prea bine care sunt tentațiile adolescenței.

Ne bucurăm și noi ca cetățeni ai orașului când citim cum elevii de la Lazăr ating performanțe academice la nivel național și mondial. Presa locală nu ezită să nu ne informeze despre orice formă de reușită fie concurs, competiție sau succes academic pe plan internațional. NASA.

Aveți peste 1.000 de elevi mici și mari care învăță în fiecare zi și cred, dacă nu mă înșel, că doar un post de consilier școlar, doar un psiholog care în fiecare an se schimbă. Ceea ce este nepermis. Olimpiadele pot schimba viața unui elev, dar sinuciderile sunt ireversibile. Sunt tragedii umane. Cereți mai multe posturi de psiholog și vă vor fi aprobate. Creați un mediu sănătos în liceu, nu doar un loc al performanței și competițiilor. Creați din colegiul național un loc unde sănătatea mintală, echilibrul psihic, bunăstarea (și de ce fericirea ) să devină priorițăți. Unde elevii să vină cu bucurie și să nu se bucure de fiecare oră sau zi liberă.

Doar un copil sănătos și fericit poate să învețe cu pasiune și să creeze performanță. Am văzut și văd des elevi siliți de părinții lor și împinși de profesorii lor să exceleze academic, să muncească multe ore zilnic, să frecventeze meditațiile până la 9 seara și în weekend, uitând de psihicul lor încă imatur și fragil și de suferința din spatele acestor eforturi uriașe, nepermise. Pe unii, din păcate, i-am vizitat în saloanele de psihiatrie.

Există ceea ce vă rog în România. Că nu fac apel în zadar. E adevărat nu în Sibiu, ci în Cluj, nu într-o școală de stat, ci într-un colegiu privat. În acel colegiu privat, fericirea elevului e pe primul loc. Concret, acolo, pe lângă profesorul care predă psihologie, conducerea a decis să angajeze știți câți? Nu unu, ci fix cinci psihologi pentru elevii, părinții și profesorii colegiului. Alături de cei 5 psihologi (numiți consilieri) lucrează în echipă alți trei profesori de sprijin, și astfel colegiul a creat un departament numit Departamentul de Bunăstare (Well-being). În total 8 specialiști se ocupă de sănătatea mintală a elevilor (nu predau), îi ajută în dificultățile de învățare, corectează tulburările de comportament, facilitează relația cu familia și îi consiliază psihologic.  

Știți de ce au făcut acest lucru? Nu că știau, ci în urma unei inspecții internaționale. Au primit recomandări directe în urma Raportului de Inspecție al unei organizații acreditată de Guvernul Britanic pentru acest scop. Inspectorii au stat câteva zile la Cluj, au observat cum se desfășoară 34 de lecții, au studiat documentele școlii, caietele de teme ale elevilor, au purtat discuții cu părinții și elevii, au simțit etosul școlii și în final au constatat lipsa gravă a specialiștilor psihologi. Iar într-o vacanță de vară, la câteva luni după inspecție, conducerea colegiului a angajat acei psihologi.

În Raportul de inspecție, Standardul 3 numit Bunăstarea, sănătatea și securitatea elevului impune acest lucru, ca pe lângă asistența medicală (asistent și medic), stilul de viață sănătos (mâncare sănătoasă la cantină, meniu la alegere), o politică clară anti-bullying, reguli și politici pentru protecția copilului să existe și un Departamanet de Sănătate și Consiliere, așa cum mai nou universitățile din România au început să-și creeze. La București sunt angajați nu doar consilieri școlari pentru orientare profesională ci psihoterapeuți.

Și am uitat un detaliu: colegiul amintit are puțin peste 600 de elevi. Calculați câși psihologi ar trebui pentru colegiul dumneavoastră. Creați acest departament și denumiți-l după  numele elevului de 18 ani care s-a ridicat la cer: P.C.D.

 

Mihai Copăceanu, psiholog

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

15 comentarii

profa

Acum 3 ani

Dle Mihai, cred ca nicaieri nu lucreaza mai multi psihologi decat in SUA. Si care e situatia acolo? Elevi c?re deschid focul asupra colegilor, droguri, delincventa juvenila... Chiar sa existe 2-3 consilieri scolari intr-un liceu, cati elevi merg cu adevarat sa ceara sfatul sau sa discute cu un psiholog? Dusi asa de-a valma si aplicate teste-standard nu e o solutie... in societatea in care o traim e prea mare presiunea si prea multi oameni cedeaza. Nu e saptamana sa nu auzim la stiri de o sinucidere... Societatea asta bolnava ne imbolnaveste pe toti si ne face sa recurgem la asemenea gesturi... Pacat de bietul baiat! Condoleante familiei.
Raspunde

mihai

Acum 3 ani

Va multumesc pentru comentariu. Nu intotdeauna psihoterapia e solutia, dar deseori este. Psihoterapeutul poate sa nu aplice niciun test si copiii nu se pot duce de-a valma, nici cu forta. Va confirm insa ca sunt inca elevi care frecventeaza cu mare incredere si eficientă cabinetele psihologilor, acolo unde sunt. Gasesc un real suport psihologic atunci cand traverseaza provocari ale adolescentei. Ei si familia lor. Comparatia cu SUA este nepotrivita. Poate lipsa unor politici ale sanatatii mintale ar fi dus la si mai multe daune sociale si traume personale.
Raspunde

nobody like everybody

Acum 3 ani

O tragedie!
Raspunde

Maria

Acum 3 ani

O prostie de articol!!!!! Concluzia tragediei: ne trebuie o armata de psihologi!!!!! Daca asta e tot ce poate spune un psiholog pe marginea acestui eveniment e grav... E f.clar ca omul nu are in vedere miezul problemei! Eu personal cred ca acesti tineri (copii) se nasc intr-o societate bolnava, in care primeaza materialul, competitia, ambitiile adultilor, ura, egoismul, falsele exemple de reusita in viata si de ,,modele" de oameni realizati!!! Iar solutia gasita de dl.psiholog : x nr.psiholigi la nu stiu cati elevi ne arata inca o data in ce societate bolnava traim!
Raspunde

FF

Acum 3 ani

Maria, ar trebui sa poți sa faci diferenta intre psiholog și psihiatru, nu vreau sa te jignesc, dar in foarte multe cazuri pshihologul poate fi de ajutor, te ajuta sa înțelegi mai bine problemele din jur, sa conștientizezi care sunt problemele cu adevărat importante și sa iti cristalizeze ideile confuze. Numărul de psihologi nu arată cât de bolnava e societatea, ci cât de interesată este de aceste probleme, încercările ca cele pe care le faci tu de a minimiza și banaliza roiul psihologilor, duc la tragedii...
Raspunde

FF

Acum 3 ani

Din păcate programa școlară extrem de prost gândită, foarte rigida și închistată pune o presiune imensa pe adolescenți, dacă ea e dublata și de presiunea părinților care cer copilului sa fie cel mai bun la toate , ea poate fi fatală , din păcate! Dumnezeu sa-l odihneasca, după o astfel de tragedie familia care a rămas in urma lui nu va mai fi niciodată ca înainte, va rămâne marcată pe viața, cu întrebări chinuitoare , din păcate fără răspuns... Ideal ar fi ca situațiile de acest gen sa genereze măsuri și analize amănunțite, dar in țara in care trăim , e foarte puțin probabil ca asta sa se întâmple. Condoleanțe familiei, și puterea de a trece peste acest eveniment nefericit .
Raspunde

andrei

Acum 3 ani

am impresia că raționamentul din gândirea dumneavoastră, domnule psiholog extrem de bine documentat, este extrem de subiectiv față de colegiul implicat în această tragedie. consider că ar trebui să oprim modul în care ne grăbim să găsim soluții, să cugetăm asupra acestui dezastru și poate după, dacă suntem în stare să realizăm o opinie obiectivă, inteligentă și de bun gust, o publicăm în turnul sfatului. dacă nu, mai bine tăcem:) toate cele bune!
Raspunde

Mihai

Acum 3 ani

Raționamentul cât și masurile pe care le susțin, argumentate in partea a doua a articolului rămân valabile și peste 6 luni. Obiectiv. Tocmai ca nu are nicio relevanță colegiul X sau Y, nici orașul, etc
Raspunde

S

Acum 3 ani

Mediu mai f... up decât școală nu exista în România. Poate în pușcării. Intri normal și ieși...român. Nu, pe bune, dacă nu ai noroc, îți trebuie un timp să-ți revii după.
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

scoala romana buna s-a dus psihologul de azi e un fel de sugativa de bani pe ce vrei sa auzi psihologul POATE FI de ajutor, da pe saracul TINAR decedat nu-l jeleste nimeni?
Raspunde

Balena Rosie

Acum 3 ani

Din nou o analiza pe langa subiect, plina de pareri bombastico-laudative ale acestui nene Mabagsingurinseama!
Raspunde

...

Acum 3 ani

Din pacate, Lazarul mai are in istorie multe tragedii... Iar dl. Director Negrea, nu este un om caruia sa nu ii pese... R.I.P.
Raspunde

fost lazarist

Acum 3 ani

Care? Sunt fost lazarist. Eleva C. B. din anii 70. Altie tregedii?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus