Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
23°C

Lupta “cu sistemul“ a unui sibian grav bolnav. A dat primăria în judecată, a câștigat și mai are de așteptat

Lupta “cu sistemul“ a unui sibian grav bolnav. A dat primăria în judecată, a câștigat și mai are de așteptat

Petru Dani se confruntă, la aproape 66 de ani, cu o boală gravă care îi mănâncă întreaga pensie. Cu un copil de crescut și soția care aduce în casă doar salariul minim pe economie, Petru este nevoit să plătească 900 de lei chirie într-o clădire care cu greu se poate numi „acasă”. Până și pentru a ajunge pe o listă de priorități pentru o locuință socială, omul a avut mult de luptat “cu sistemul“. Și mai are de așteptat.

În anul 2011, Petru Dani a fost diagnosticat cu cancer laringian de gradul II, o boală ce nu îi mai permitea să lucreze. Având însă la momentul respectiv un acoperiș deasupra capului, sibianul și-a concentrat resursele pe propria vindecare. Asta până în 2014 când, din păcate, în urma unor neconformități în acte după decesul tatălui său, Petru a rămas fără casă și s-a mutat în chirie. De aici au început cu adevărat greutățile.

„În 2014 am depus cerere la primărie pentru locuință socială. Le-am spus, domne, uite asta e situația, eu nu am unde să locuiesc, sunt bolnav. Am acte și tot ceea ce este necesar pentru a demonstra că sunt în incapacitate de muncă totală. Nu au vrut să mă treacă pe lista prioritară pentru o locuință socială. Au zis că eu nu mă încadrez, că mă pot descurca, că nu îndeplinesc condițiile. Le-am spus, le-am explicat care e situația și nu au vrut. Ca în anii 80, când securiștii stăteau și se uitau pe pereți gândindu-se cui să-i facă rău. Așa am simțit și eu în 2014 când am cerut să fiu trecut pe lista aceea și nu s-a vrut”, povestește Petru, cu dezamăgire în glas.

După această întâmplare, sibianul a decis să meargă mai departe și, din puținii bani pe care îi avea, a dat Primăria Municipiului Sibiu în judecată pentru că nu i s-au respectat drepturile.

„Acolo scria clar, nu zice nimeni să-mi dai acum locuință, dar măcar să mă treci pe lista aceea. Dar tu cu bună știință îmi încalci drepturile, îi încalci drepturile unui om bolnav. Ce puteam să fac? I-am dat în judecată”, spune bărbatul.
IMG_20190514_154528

„Am rostogolit împrumuturi”

Petru Dani povestește cum timp de câțiva ani a fost nevoit să își facă mai multe împrumuturi la bancă, pentru a putea să se trateze și să aibă un acoperiș deasupra capului. Pentru că nu a fost trecut de la bun început pe lista prioritară pentru o locuință socială, mulți bani s-au dus pe chirie, în loc să fi fost alocați tratamentelor. Așa a ajuns în situația de a strânge fiecare ban și de a trece dintr-un împrumut bancar în altul.

„Strâng fiecare bănuț pentru că altceva nu avem ce face. Soția are salariul minim, copila mea ia bursă la școală pentru că învață foarte bine și toate acestea se adaugă la pensia mea de boală, de 700 de lei. Cu asta ne descurcăm acum. Eu m-am îmbolnăvit și mai rău, de la toate tratamentele sunt slăbit, au apărut alte probleme, care toate costă bani. Trebuie să mă operez, dar cu ce bani? Am tot rostogolit împrumuturi unul după altul, ca să pot să trăiesc”, spune Petru.

După ce a acționat în 2018 împotriva primăriei în judecată, prima decizie a Curții de Apel Alba Iulia a fost în favoarea lui, însă funcționarii Primăriei au promovat recurs. Și la recurs, lui Petru Dani i-a fost dat câștig de cauză. Acum, bărbatul așteaptă să primească o locuință socială.

„Tot mie mi-au dat dreptate chiar și după recurs. Nu au vrut să recunoască faptul că au greșit și că ar fi trebuit să fi fost adăugat de la bun început pe lista aceea. Acum aștept să am casa mea, să mă pot muta cu toate lucrurile, cu familia, să nu mai fiu nevoit să plătesc chirie. Dar măcar sunt pe listă, în sfârșit. Am primit și cheltuielile de judecată înapoi, dar dacă toți banii mi se duc pe chirie în loc să se ducă pe lucruri prioritare, nu voi avea liniște”, spune acesta.
Primăria Sibiu: „Nu a înțeles să respecte prevederile legale”

În urmă cu două săptămâni, reporterul Turnul Sfatului a solicitat reprezentanților Primăriei Municipiului Sibiu o poziție referitoare la procesul cu Petru Dani, precum și o situație a locuințelor sociale disponibile la momentul actual.

În ceea ce privește motivul pentru care bărbatul nu a fost inclus inițial pe lista prioritară pentru o locuință socială, reprezentanții Primăriei Municipiului Sibiu spun că acesta nu ar fi respectat toate prevederile legale. Redăm mai jos răspunsul:

Stabilirea veniturilor petentului este un criteriu de bază pentru accesul la o locuință socială. Legea 114/1996 actualizată specifică următoarele:

„Au acces la locuinţă socială, în vederea închirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea, precum şi anterior lunii în care se repartizează locuinţa”

Cetățeanul în cauză nu a înțeles să respecte prevederile legale și să includă în dosarul pe care l-a depus la Comisia Socială în vederea obținerii unei locuințe adeverințele din care să rezulte veniturile familiei sale pe ultimele 12 luni înainte de depunerea cererii. Astfel, dosarul nr. 9329/2014 a fost incomplet,  Comisia Socială neavând bază legală să îl înscrie pe domnul Dani Petru  în lista de priorități pentru obținerea locuinței sociale pentru care a fost formulată cererea. În loc să depună adeverințele solicitate, domnul Petru a formulat direct acțiune în instanță.  

Un alt criteriu stabilit de lege pentru obținerea unei locuințe sociale este ca petentul să nu dețină și să nu fi deținut o locuință după data de 1 ianuarie 1990. Din analiza actelor depuse de petent la dosar, rezulta fără echivoc faptul că domnul Dani Petru a moștenit o cotă de 14/48 din masa succesorală rămasă după tatăl reclamantului.

În cadrul acțiunii inițiate în instanță, domnul Petru a depus adeverințele necesare și din acest motiv instanța a putut constatata că îndeplinește acest criteriu. Având în vedere că nu era îndeplinit însă criteriul privind deținerea unei locuințe, Comisia Socială a decis să inițieze recurs, considerând în baza motivelor indicate mai sus că hotărârea a fost dată cu  încălcarea normelor de drept. In urma judecarii recursului care a dat câștig de cauză reclamantului, Municipiul Sibiu a pus în aplicare dispozițiile sentinței, introducând persoana în cauză pe lista de priorități.

Precizăm că, cu toate că Comisia Socială a trimis adresa domnului Dani Petru în vederea comunicării datelor necesare punerii în aplicare a sentinței,  acesta a preferat să se adreseze executorului judecătoresc în vederea executării silite a deciziilor instanței. Împotriva actelor de executare, instituția noastră a formulat contestație la executare, instanța admițând înscrierea cetățeanului în lista de priorități și respingând plata executorului judecătoresc și a cheltuielilor cu avocatul.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, transmite că două noi blocuri pentru cazuri sociale ar trebui să fie ridicate în viitor. Deocamdată așteaptă aprobare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. „Primăria Sibiu a transmis în folosință Agenției Naționale a Locuinței un teren în suprafață de 2444 de metri pătrați în zona Reșița II în vederea construirii a 2 blocuri pentru cazurile sociale. Până în prezent ANL a realizat studiul de fezabilitate care așteaptă aprobarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Ulterior, ANL va contra lucrările de construcție propriu-zise a locuințelor”, transmite Mirela Gligore.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Social Hotia

Acum 3 ani

Asta se intampla intr-o tara vanduta, cumparata si prostita de adunatura gretoasa de hoti numita PSD si acolitii. Ei se trateaza in Viena, Istanbul, etc, platit cu banii furati de la noi.... fraierii care inca ne luptam cu un sistem furat de acesti indivizi.
Raspunde

wick

Acum 3 ani

daca nu avea acte la dosar, cum in instanta a castigat prezentand actele??? voi , astia de la primarie v-ati legat de legea cu posesia unei locuinte dupa 1990 : 14/48 e aproximativ un sfert dintr-o locuinta, deci nimic concret. tipic romania. sa lasam psd ul sau alte partide, ca astea se intamplau dintotdeauna. poate se vor schimba in bine....atata munca, chin, bani pierduti, nervi, timp pierdut pe care la 60 de ani Nu-l mai ai, pentru ce : PENTRU UN NUME PE O LISTA DE ASTEPTARE...BV
Raspunde

FRA

Acum 3 ani

O locuinţă SOCIALĂ se da nu la cei nevoiaşi care ar avea nevoie de aşa ceva, se da la şpăgari şi jmecheri. Ia uitaţi-vă în parcarea din faţa unui bloc de locuinţe sociale ce MAŞINI BENGOASE sunt parcate, pai cum e posibil aşa ceva. ?
Raspunde

Cetatean

Acum 3 ani

Cunosc 2 cazuri de beneficiari de locuințe construite de primărie și date una pt fam profesori care aveau locuință personala, dar erau membri FDGR, iar cealaltă fam pe filiera ochi albaștri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus