Planul de construire a unei autostrăzi care să facă legătura între Sibiu și Brașov s-a blocat într-o revizuire a Studiului de Fezabilitate. Contractul pentru acest studiu a fost semnat în aprilie 2015, însă șase luni mai târziu Compania Națională de Autostrăzi a fost anunțată de Ministerul Fondurilor Europene că investiția nu va mai putea fi finanțată din bani europeni. Cauza o reprezintă tot o întârziere a depunerii actelor de către autoritățile din România, însă nu mai reluăm povestea pentru că ar trebui să ne mai întoarcem cu câțiva ani în urmă.
În noiembrie 2016 suspendarea a fost ridicată după ce țara noastră a obținut fonduri prin Programul Operațional Infrastructura Mare, program care se încheie însă în 2020. În ianuarie 2017 s-au încheiat de verificat actele, în vederea depunerii dosarului pentru finanțare. Autoritățile anunțau atunci că până la sfârșitul anului 2017 se va încheia revizuirea Studiului de Fezabilitate și se va putea licita construcția lucrării. La începutul anului 2018 s-a anunțat că termenul a fost mutat pentru finalul trimestrului III al anului 2019.
”În ritmul preconizat se pare că nu vom avea autostradă între Sibiu și Brașov în următorii 7 ani”
Acum, în urma unei interpelări adresată ministrului Transporturilor de către deputatul Ovidiu Ganț, se menține acest termen. ”Contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate este în curs de derulare, iar aplicație de finanțare pentru componenta de pregătire aferentă acestei secțiuni a fost transmisă către Ministerul Transporturilor – Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport în data de 20 12 2018, fiind în curs de evaluare. Termenul contractual de finalizare a proiectului ”Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu – Făgăraș” este 8 august 2019”, anunță ministrul Alexandru Răzvan Cuc. ”Răspunsul primit este descurajant în sensul că în ritmul preconizat se pare că nu vom avea autostradă între Sibiu și Brașov în următorii 7 ani, deși reprezintă o necesitate economică stringentă.
Guvernul trebuie să accelereze procedurile ca să beneficiem de fondurile europene care ne stau la dispoziție„, susține deputatul FDGR.
Și asta e partea bună a autostrăzii, pentru că acest termen se referă doar la tronsonul Sibiu – Făgăraș. La tronsonul Făgăraș – Brașov, lucrurile sunt ceva mai complicate. Nu s-a făcut nici măcar licitația pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate. ”A fost elaborat Caierul de sarcini pentru completarea Studiului de fezabilitate, urmând a fi demarată procedura de achiziție publică. Termenul de finalizare a proiectului ”Completare Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Brașov (Cristian)- Făgăraș” este de 14 luni de la data semnării contractului”, susține ministrul Cuc.
Există bani doar pentru revizuirea studiului de fezabilitate
În acest moment, nu există bani decât pentru susținerea financiară a studiilor de fezabilitate. Pentru construcția efectivă a lucrării nu sunt nici măcar scenarii și asta pentru că Programul Operațional Infrastructura Mare de unde urmau să fie accesați banii necesari construcției se încheie în 2020.
La începutul acestui an, CNAIR a anunțat că valoarea totala a proiectului este de 19,9 milioane de lei, urmând a fi finanțat prin POIM 2014-2020. Contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala este de 12,6 milioane de lei, contribuția proprie a CNAIR, de 4,2 milioane de lei, restul de 3,1 milioane de lei reprezentând cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.
Conform Master Planului General de Transport, valoarea investiției este de 884,66 milioane de euro cu TVA.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Compania Naţională , Ovidiu Ganț , ministerul transporturilor , Ministerul Fondurilor Europene , autostrada A1 inchisa , Autostrada Braşov , autostrada Sibiu - Pitești , Dezvoltare Regională , Pentru Sibiu , Fondul European , Alexandru Răzvan Cuc , Revizuire Studiu , Luna Braşov , Completare Studiu , Contribuția Uniunii Europene , Direcția Generală Organismul I
Vizualizari: 7349
Ultimele comentarii
Acum 23 minute
Ionescu
Acum 1 oră
Lucia
Acum 2 ore
Aaa
Acum 2 ore
Panamera
Acum 2 ore
Feketecica