Luni,
16.05.2022
Acum
0°C

Ce spun directorii din Sibiu despre decizia IȘJ de a refuza crearea a 5 clase liceale

Ce spun directorii din Sibiu despre decizia IȘJ de a refuza crearea a 5 clase liceale

Cinci licee din Sibiu vor avea, în anul școlar 2019-2020, cu o clasă mai puțin: în cazul unora Inspectoratul Școlar Județean nu a acceptat crearea unei clase noi, iar în cazul altor instituții a fost redusă o clasă față de numărul pe care îl aveau în trecut. Unii dintre directorii instituțiilor vizate de hotărârea IȘJ Sibiu spun că aceasta nu îi bucură.

„Ținând cont de cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a a anului școlar 2019-2020, aprobată de către Ministerul Educației Naționale, și datorită faptului că numărul de clase cerut de către unitățile de învățământ liceal depășește numărul de elevi înscriși în clasa a VIII-a de la nivelul județului Sibiu, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu a stabilit în ședința de astăzi, 04.06.2019, nesuplimentarea a 5 clase”, a anunțat, marți, IȘJ Sibiu într-un comunicat de presă.

Astfel, câte o clasă a fost redusă la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Sibiu (profil instructor de teatru); la Colegiul Național ”Octavian Goga” Sibiu (profil științele naturii); la Colegiul Tehnic ”Cibinium” Sibiu (profil tehnician designer vestimentar); la Colegiul Agricol ”Daniil Popovici Barcianu” Sibiu (profil tehnician agromontan) și la Colegiul Economic ”George Barițiu” Sibiu (profil tehnician în administrație publică).

În comunicat, IȘJ Sibiu a precizat că „aceste clase au fost cerute de către unitățile de învățământ în plus față de anul școlar 2018-2019”, lucru infirmat cel puțin de unul dintre directorii instituțiilor vizate. Turnul Sfatului a discutat cu unii dintre ei despre hotărârea IȘJ.

Dorina Cismaș, director Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”: „Nu am ce să comentez decizia. cred că a fost una corectă, având în vedere că la clasa de teatru nu a fost constituită integral. Au fost doar 16 copii admiși. Posibil admiși, pentru că ei au dat probe de aptitudini și la alte profile educaționale. Deci, posibil să fi rămas cu zece elevi în clasă sau chiar mai puțini. Faptul că au fost admiși la probele de aptitudini nu înseamnă sigur că ei vor și rămâne la clasa de teatru. După evaluarea națională ei se pot răzgândi și să meargă la repartizarea computerizată sau la alte clase vocaționale, unde de asemenea au luat probe de aptitudini - copiii au putut să meargă la toate clasele de vocațional existente în Sibiu.

Aceasta este o clasă în plus față de ce am avut anul trecut. Pentru că este singura clasă vocațională de teatru și pentru că am mai avut această clasă, dar nu în fiecare an.(...) Deci, este o clasă care practic nu s-a constituit, de acea s-a luat această măsură, pentru că la celelalte se completează locurile în fiecare an”.

În anul școlar 2019-2020 pentru Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” au fost aprobate șase clase de a IX-a, a câte 28 de locuri.

Daniela Curelea, director adjunct Colegiul Tehnic „Cibinium”: „Nu comentăm decizia. Nu suntem de acord, am făcut un memoriu către IȘJ și așteptăm un răspuns. Deși suntem convinși că nu se mai poate lua o decizie, pentru că totul a fost impus de la minister. Așa a fost în toate județele, unde alte licee stau mai prost decât noi.

Normal că este necesară . Elevii noștri au intrat cu medii foarte bune la liceu, noi ne facem clasele din prima etapă. Aici se vorbește și despre faptul că numărul de copii pe județ este în scădere, asta este, nu numai nouă ni s-a tăiat. Noi am cerut exact aceleași clase câte am avut și anul trecut, nu e o clasă în plus. Noi mergem cu două clase de design vestimentar de ani de zile. Acum ne-au tăiat una.

Noi avem cadre didactice care sunt la limită cu norma și unii sunt sub normă: la Religie, la Informatică, la Geografie, care au lipsă o oră, două, trei. Avantajul nostru e că multe cadre didatice au peste 25 de ani și gradul I și atunci ei se pot degreva la 16 ore - acesta e marele nostru avantaj”.

În anul școlar 2019-2020 pentru Colegiul Tehnic „Cibinium” au fost aprobate trei clase de a IX-a cu un total de 84 de locuri.

Laura Dumitru, director Colegiul Național „Octavian Goga”: „Având în vedere situația din ceilalți ani în ceea ce privește rezultatele de la examenele naționale și mai ales de la Bacalaureat, unde noi am avut promovabilitatea de 100% sau 99,57%, având în vedere că marți în această săptămână a avut loc festivitatea de premiere la Parlamentul României pentru acordarea certificatului de școală europeană - suntem singura școală din județ care am obținut de 6 ori consecutiv acest titlu; cu siguranță că nu rezultatele școlare a fost criteriul pe baza căruia s-a hotărât așa ceva . Noi am solicitat 7 clase pentru viitorul an școlar, având în vedere mediile foarte mari de admitere la liceul nostru, nevoile reale ale elevilor și având în vedere că absolvă 7 clase de a 12-a.

Nu sunt în măsura să fac vreo declarație vizavi de decizia IȘJ. Bineînțeles, nu putem spune că suntem bucuroși de această decizie. Mă gândesc că în ultimii 3 ani noi am solicitat 6 clase la nivelul claselor a IX-a, pentru că au absolvit 6 clase de a XII-a. Solicitările noastre au fost, având în vedere și spațiile școlare: noi trebuie să asigurăm 2 săli de clasă pentru clasa a VIII-a în corpul de clădire al liceului (...) Sincer, nu suntem bucuroși, evident. Pentru că planul de școlaizare a fost aprobat în luna ianuarie și după decizia doamnei ministru IȘJ a fost nevoit să recurgă la aceste tăieri.

A fost redusă clasa de științele naturii. Din fericire, noi mai avem două clase de științe propuse și aprobate: științe ale naturii intensiv engleză și științele naturii bilingv engleză, ceea ce ne bucură cel puțin din perspectiva existenței acestei specializări în oferta noastră pentru viitoarele clase”.

În anul școlar 2019-2020 pentru Colegiul Național „Octavian Goga” au fost aprobate șase clase de a IX-a cu un total de 168 de locuri, conform planului de școlarizare.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

un pedagog de scoala ... de cartier

Acum 2 ani

In afara Colegiului Goga, toate celelate reduceri sunt justificate! La Scoala de Arte si Meserii, nu la liceu! Unii nici n-au ce cauta la liceu cu note de 4 si de 5. Sa invete o meserie si sa mearga la munca, nu sa arda gazul de pomana prin licee!
Raspunde

dascal

Acum 2 ani

Foarte buna masura! SI mai bine ar fi sa se dea admitere la licee. Asa ar fi o concurenta adevarata, n-ar intra oricine la liceu. Cu repartizarea computerizata, se cam culca pe lauri... daca nu intra la un liceu, intra la altul, daca nu intra nici acolo, mai au o solutie... de-aia e scoala de doua lulele: pentru ca nu exista o concurenta reala...
Raspunde

Titirca Inima-Rea

Acum 2 ani

Admiterea la licee creează, aproape peste tot, corupție locala, tocmeli spontane și o veritabilă industrie de pre-distribuire a subiectelor. Sistemul actual pleacă de la ideea corectă: un examen unitar ierarhizează absolvenții clasei a 8-a și competiția este publică, transparentă și deci mai puțin vulnerabilă la fraudă. A împiedica elevul să intre la liceu este împotriva legii, pentru că, conform legii, primii 2 ani de liceu sunt obligatorii. Dacă într-adevăr sunteți dascăl, devine un pic mai limpede de ce școala este de două lulele.
Raspunde

motanul garfield

Acum 2 ani

Atatea aiureli. Sectie de teatru! Pentru ce? Ca sa fii saltimbanc nu-ti trebuie prea multa scoala. Te poti tavali, poti urla si fara scoala! Acum se anunta o sesiune de asa ceva... peste o saptamana!
Raspunde

///

Acum 2 ani

Profesionala sa traiasca! Ce atatea clase de liceu! Agromontanologie.... pana la palarie, design vestimentar, la fel, teatru, ce sa mai vorbim... Nu-i grav dlor directori. Mai trimiteti pensionarii acasa...
Raspunde

un curios

Acum 2 ani

Am mai pus aceasta intrebare. Cati elevi din jud Sibiu studiaza limba chineza? Deoarece avem inspector scolar pentru limba chineza.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus