Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
16°C

VIDEO - Plasticiens Volants se întorc în Piața Mare spectacol grandios

VIDEO - Plasticiens Volants se întorc în Piața Mare spectacol grandios

Plasticiens Volants, francezii care transformă spațiile largi în scene enorme de joc, vor prezenta în Piața Mare anul acesta două spectacole, în cadrul FITS. Artiștii au mai luat parte la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în anul 2015.

Cei de la Plasticiens Volants aduc în centrul orașului, în cadrul celei de-a 26-a ediție a FITS, două noi spectacole, „O lume nebună” și „Leonardo da Vinci - Vise și Coșmaruri”. Ambele producții au o durată de 45 de minute, iar accesul publicului va fi gratuit. Trupa din Franța a mai avut o apariție spectaculoasă în anul 2015, atunci când a prezentat alte două spectacole, „Big Bang” și „Aventurile Micului Nemo în Țara Viselor”.

„Cred că aceasta este una din edițiile cele mai bogate în ceea ce privește zona spectacolelor de stradă. Avem anul acesta o prezență cu totul și cu totul excepțională. Avem din nou Plasticients Volants - sunt nu mai puțin de 800 de metri cubi de heliu care vor fi înghițiți în ghilimele de personajele care vor fi deasupra Pieței Mari, vineri și duminică în ultima perioadă a festivalului”, spune Constantin Chiriac, directorul FITS.
Cele două spectacole vor fi prezentate în Piața Mare în ultimele zile de festival, respectiv „O lume nebună” în 21 iunie, de la ora 22:00 și „Leonardo da Vinci - Vise și coșmaruri” în 23 iulie, ultima zi de festival, de la ora 21:45.

Video: TSTV/Plasticien volants, Sibiu, FITS 2015 O lume nebună 

La începuturi, Pământul era nelocuit, animalele trăiau libere, fără prezența vreunui om. Un pește tropical zboară nonșalant peste public, în timp ce un papagal de mare plutește în jurul unor plante uriașe. Apoi, vine un vas de coloniști. La sol, traversarea oceanului e susținută de figuranți, reprezentând „oamenii mici” ce mărșăluiesc. Odată ajunși la destinație, se naște un sat. Mai întâi, activitatea oamenilor reprezintă un izvor de fericire, fiind acompaniată de muzică.

Apoi, se ridică hornuri uriașe, iar plantele și animalele dispar. La baza hornurilor, se ivesc capetele uriașe ale Molohilor care îi înghit pe lucrători. Urmează Godzilla, care ajunge la mal și își dezlănțuie furia. Va distruge totul! Nu au mai rămas decât câțiva muncitori. Apoi, auzim un cântec naiv de copil, un strigăt pentru viață și speranță. Logodnicele ploii răspund acestei chemări și încep să danseze în locul unde exista odată o plantă, iar aceasta crește la loc. Dansul continuă, iar vegetația se trezește la viață, cu puteri înnoite. Lumina se stinge ușor deasupra spațiului reînviat.

Leonardo da Vinci - Vise și coșmaruri

Într-o discuție prin vis cu Leonardo da Vinci, Salaï, discipolul, mdelul și amantul acestuia, revizitează operele maestrului său. Acesta pune sub semnul întrebării cunoștințele și foamea de infinit din miile de pagini ale codexului. Multiplicându-și studiile, Leonardo îi arată legăturile dintre diversele teme: anatomie, mecanică, desene cu tipare împletite, cercetări despre zborul păsărilor – toate acestea duc la chipul blând al Mona Lisei, pe care maestrul l-a tot studiat, în încercarea de a atinge perfecțiunea.

De câte schițe de mașini de luptă a fost nevoie pentru a reda furia și liniile arcuite ale cailor în agonie din pictura Bătălia de la Anghiari? De la parașută la nava cu zbaturi, de la picturile ce dispar la avionul mult-visat, Leonardo se află într-o permanentă căutare în care Homo faber și Homo sapiens, munca fizică și munca intelectuală, tehnica și arta își dau mâna. Așa a apărut dorința de a desena pe cer esența omului și a excelenței artistice. Leonardo își dorea să deseneze vântul; în urma sa, compania Plasticiens Volants reinventează fanteziile maestrului prin sculpturi în aer.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus