Miercuri,
05.10.2022
Partial Noros
Acum
14°C

VIDEO Copiii, folosiți pentru a fura din hainele pentru săraci: “măcar dacă ar lăsa curățenie în urma lor“

VIDEO Copiii, folosiți pentru a fura din hainele pentru săraci: “măcar dacă ar lăsa curățenie în urma lor“

Amplasate de șase ani și în Sibiu, containerele de colectare a hainelor pentru persoanele defavorizate au devenit o țintă pentru hoți. “Își pun copilul minor în cuvă, acesta aruncă hainele afară, își scot copilul și lasă apoi totul împrăștiat“, descoperă cei care administrează aceste containere.

Sâmbătă seara, la containerele de colectare a hainelor amplasate de Asociația Caritas în zona parcului din cartierul Ștrand, un tânăr probează din hainele scoase din containere. O altă femeie, tot tânără, răscolește într-un alt maldăr de haine, scoase tot din containerele pe care sibienii le alimentează pentru a ajuta persoanele sărmane. O fată minoră, asistă la toată scena, dominată de haine împrăștiate peste tot. Imaginile au fost surprinse de un sibian care le-a transmis mai apoi publicației Turnul Sfatului.

Este o situație care se întâmplă foarte des, explică reprezentanții Asociației Caritas Metrolpolitan Greco-Catolic Blaj, care au amplasat 15 containere pentru colectarea hainelor, încălțămintei sau jucăriilor pe care sibienii doresc să le doneze unor alte familii nevoiașe din țară. “Nu mai știm ce să mai facem cu aceste containere. Foarte des se întâmplă astfel de situații. Săptămâna trecută am fost anunțați de cei de la Primărie că pe șoseaua Alba Iulia s-a întâmplat un lucru asemănător, era dezastru în jurul containerelor“.

Copiii, metoda de “extragere“ a hainelor

La sfârșitul anului trecut, tocmai pentru a combate acest fenomen, sistemul de închidere a containerelor a fost schimbat. Degeaba, au descoperit mai târziu reprezentanții asociației. “E vorba de persoane de etnie romă, care își pun copiii în tăvița în care se depozitează hainele înainte de a fi golite în container. Copiii ajung astfel în interiorul containerelor, de unde alimentează tăvița respectivă cu hainele de acolo. După ce scot tot, copiii se urcă și ei înapoi în tăviță și sunt astfel scoși iarăși afară“.

Potrivit celor de la Caritas, aceste metode de a fura hainele sunt aplicate peste tot în țară. Tocmai de aceea, anul acesta în planurile asociației intră achiziția unor noi sisteme de închidere a containerelor. “Au fost și sparte și rupte și tot ce s-a putut pentru a fi distruse. Măcar dacă și-ar alege hainele de care au nevoie, iar restul ar lăsa în ordine. Dar scot ce apucă și restul le lasă răvășite de jur împrejur. Nu ne-ar deranja dacă doar ar lua din haine, căci acesta este scopul, dar dacă nu ar mai lăsa atâta dezastru în jurul lor...“.

Colectarea hainelor din containerele amplasate prin Sibiu se face de trei ori pe săptămână. “Se merge pe la fiecare chiar dacă sunt sau nu pline de haine, tocmai pentru a le verifica starea. Mai des nu se poate, căci sunt atâtea în toată țara“. Recipientele amplasate în 2013 au o greutate de aproape 350 de kg, sunt din oțel și au fost amplasate în locuri vizibile și intens circulate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Anonymus

Acum 3 ani

bine ca avem politie locala care doarme prin sediu si prin masini ca de altceva nu sunt buni si sunt platiti cu minim 1000 euro net ca vorba aia, burta grasa cu cheltuiala se tine... si daca le spui ceva iti cer sa faci sesizare ca altfel ei nu se sesizeaza chiar daca le spui verde in fata si vad cu ochii lor cum sta treaba...
Raspunde

alex

Acum 3 ani

O soluție ar fi golirea containerelor în fiecare dupa-masa.
Raspunde

UN OM

Acum 3 ani

O solutie ar fi amendarea lor,iar daca nu au bani,sa munceasca in folosul comunitatii!Parintii!
Raspunde

Mihai

Acum 3 ani

Dacă nu sunt în containerele de haine sunt în cele de gunoi. Dupa ei ramane potopul. Nu s-ar putea face niste "containere" pentru persoanele astea?
Raspunde

axxy

Acum 3 ani

aceste persoane, romi, tigani cum s-or numi, nu au leac. toti ceilalti vad si nimeni nu ia nicio masura. hotia, cersetoria si traiul pe gratis e convenabil pentru ei...bine ca noi platim pentru orice...
Raspunde

Fonfleu

Acum 3 ani

Am ajuns sa ma rog sa se desfinteze aceasta inutila Politie Locala. Sa le preia atributiile oricine altcineva...nu stiu ..jandarmeria sau sa se infinteze pe langa ministerul de interne o divizie specializata in ordine publica... Dar nu mai pot cu Politia Locala!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus