Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Fosta Independența și fosta Carpatica, printre ofertele pentru noul sediu al Tribunalului

Fosta Independența și fosta Carpatica, printre ofertele pentru noul sediu al Tribunalului

Cinci oferte au fost depuse, în timp util, în cadrul licitației organizată pentru închirierea unui nou sediu în care să funcționeze Tribunalul și Judecătoria Sibiu. A șasea ofertă a întârziat 28 de minute.

Dacă prima licitație organizată pentru închirierea unui nou sediu a fost anulată deoarece nu au fost depuse minim două oferte, la noua procedură derulată în acest sens s-au prezentat nu mai puțin de șase ofertanți. Una din cele șase oferte, însă, va fi respinsă, având în vedere că a fost depusă la ora 12:28 a zilei de marți, 11 iunie, deci cu 28 de minute mai târziu decât termenul-limită. Este vorba de oferta celor de la Patria Bank, care au propus reprezentanților Tribunalului ca variantă de locație clădirea de pe str. Autogării, acolo unde a funcționat sediul central al Băncii Carpatica, înainte ca aceasta să fuzioneze cu Patria Bank.

Înainte de termenul limită, însă, în cursa pentru a oferi o nouă locație celor două instanțe de judecată sibiene s-au înscris patru companii și o persoană fizică. Printre companiile care au ofertat un spațiu se află și Casa Albă Independența SA, societatea care administrează clădirea fostei întreprinderi Independența, de pe str. Ocnei, clădire nefolosită de foarte mulți ani. O altă ofertă aparține unei persoane fizice, iar celelalte trei aparțin societăților AS Imob, Imperial Logistic și Development XXL. Una dintre aceste oferte, însă, propun Tribunalului și Judecătoriei drept viitor sediu tot clădirea în care a funcționat fosta Bancă Carpatica.

“Comisia de evaluare va lua legătura cu candidații pentru orice lămuriri sau completări necesare, iar în termen de zece zile de la încheierea perioadei de depunere a candidaturilor, va avea loc analiza acestora, urmând să fie invitați în etapa a doua toți candidații care au îndeplinit cerințele minime de calificare, conform criteriilor stabilite la punctul IV - Criterii de selecție, Documente (cerințe) obligatorii pentru calificarea ofertanților din Documentația de atribuire“, se arată într-un comunicat al Tribunalului Sibiu, remis redacției Turnul Sfatului, pe tema licitației pentru viitorul spațiu.

Pentru chiriile care ar trebui plătite pe anul în curs, Ministerul Justiției a alocat Tribunalului Sibiu suma de 314.000 de lei.

Cele două instanțe sibiene sunt nevoite ca, cel mai târziu la finele acestui an, să se mute într-un nou spațiu, deoarece actualul spațiu folosit este necesar Ministerului Apărării Naționale, pentru amenajarea unui comandament NATO. Iar în sediul care aparține Ministerului Justiției – cel de pe bulevardul Victoriei – instanțele nu se pot întoarce din cauza faptului că șantierul de reabilitare al clădirii, deschis din 2011, a intrat într-un amplu blocaj, din cauza lipsei de finanțare.  Este  pentrua treia oară când cele două instanțe trebuie să își schimbe sediul, de la începerea lucrărilor de reabilitare, oprite de anul trecut.

Un sediu pentru următorii cinci ani

Reprezentanții Tribunalului și ai Judecătoriei Sibiu caută un spațiu în care să funcționeze pe o perioadă de minim cinci ani. Prevăzători – având în vedere dezastrul în care s-a transformat proiectul de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu- magistrații sibieni au în vedere și posibilitatea prelungirii acestui contract. Printre condițiile impuse prin caietul de sarcini pentru selectarea viitoarei chirii (spațiile folosite acum pe Calea Dumbrăvii ar trebui, teoretic, eliberate în câteva săptămâni) se numără o suprafață utilă de aproximativ 4.500 de mp (plus încă cel mult 450 de mp), din care holurile să aibă o suprafață de cel mult 1.000 de mp (dacă acestea sunt mai mari, chiria oricum va fi plătită pentru cel mult 1.000 de mp de holuri). Clădirea care ar trebui să servească drept sediul Tribunalului și Judecătoriei va trebui să fie situată în zonele de impozitare A sau B ale municipiului Sibiu și să aibă o parcare disponibilă cu cel puțin 70 de locuri.

Reabilitarea Palatului Justiției a intrat într-un blocaj care pune magistrații pe drumuri de peste opt ani Reabilitarea Palatului Justiției a intrat într-un blocaj care pune magistrații pe drumuri de peste opt ani

Viitorul spațiu va trebui amenajat astfel încât să aibă mai bine de 120 de încăperi, printre care zece săli de judecată, de cel puțin 60 de mp fiecare, plus un birou pentru martorii cu identitate protejată. Pentru magistrați, grefieri și asistenți judiciari vor trebui amenajate (atât cei ai Tribunalului, cât și ai Judecătoriei) mai trebuie amenajate alte 65 de birouri. Personalul administrativ al celor două instituții, procurorii, aprozii, șoferii și muncitorii, avocații, jandarmii etc dar și cei care apelează la serviciile instanțelor (pentru arhivă, scanare etc) mai au nevoie de alte aproape 40 de camere și birouri. Pe lângă spațiile mai sus amintite mai sunt cerute și alte dependințe (precum registraturi, grupuri sanitare etc).

Cum va fi desemnat câștigătorul

Criteriul de atribuire a contractului de închiriere ia în calcul prețul ofertat în proporție de 60%, restul de 40 de procente fiind alocate criteriilor tehnice (zona de impozitate, numărul locurilor de parcare, nivelul funcțional/tehnic). “Comisia de evaluare derulează negocieri cu fiecare candidat selectat în parte, într-o singură rundă sau în runde succesive). Participanții nu au dreptul ca, în rundele următoare, să modifice angajamentele asumate, decât în sensul îmbunătățirii acestora. Negocierile se poartă până în momentul în care fiecare participant declară că oferta sa nu mai poate fi îmbunătățită“, este descrisă, în documentația de atribuire, modalitatea de negociere a viitoarei chirii.

Data de la care reprezentanții Tribunalului speră să se mute în noua chirie este 20 noiembrie 2019. “Prelungirea termenului este posibilă raportat la complexitatea lucrărilor necesare şi în măsura în care termenul de locațiune pentru actualul sediu al Tribunalului Sibiu va fi prelungit“, se arată în caietul de sarcini al procedurii lansată pentru închirierea noului spațiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Radu

Acum 3 ani

Am vazut pe centura Bucuresti o cladire de inchiriat care s-ar preta, chiar f. bine. Daca s-ar muta tribunalul acolo ar fi o multime de avantaje pt sibieni si pt personalul angajat.
Raspunde

Hotulescu

Acum 3 ani

Am vazut si eu, cladiri din astea....la Bruxelles,Paris, München, Viena ,cu avantaje pentru sibieni nu in cocolaristan :-)
Raspunde

BauBau

Acum 3 ani

Cel mai probabil fosta Carpatica, la fosta Independenta face militia antrenamente cu boom...sa stie si ''civilii'' de ce sta zona aia abandonata in mijlocul burgului!
Raspunde

ianis

Acum 3 ani

o intrebare: cand se va elibera trotuarul din fata tribunalului daca tot este santierul blocat? oare cine plateste ocuparea acestuia ca eu daca este sa inchiriez ca am depozitat un container ocazional platesc de ma rup? sau trotuarul este in cartea funciara a tribunalului?
Raspunde

BauBau

Acum 3 ani

O ''mica'' problema care vizeaza destule institutii, Inca o ''mica'' dovada ca anumite legi sunt doar pt. unii ;)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermanndorf

Acum 3 ani

Numai cladiri de birouri, zgarie nori in marea metropola sibiana!
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

din 2004(cred)se tot lucra la tribunalul de pe victoriei cladire istorica ,super, si milioane de euro aruncati din banii nostrii 3-4 fireme care dupa ce au papat banii sint in faliment daca nu va trebe darimati si gata,da si primaria e de cacao in loc so ceara de la m.j polueaza centrul sibiului
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus